bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο φέρνει η κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 3%, μετά την πτώση κατά 3,90% την Παρασκευή, ενώ σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο «κόκκινο».

Στο στόχαστρο των πωλητών για μία ακόμη συνεδρίαση, μετά από αυτήν της Παρασκευής, οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η κόντρα μεταξύ - κυβέρνησης και του κλάδου συνεχίζεται αμείωτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αθρόες ρευστοποιήσεις και το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθεί πορεία εντελώς αντίθετη αυτής των ευρωπαϊκών, όπου ο βασικοί δείκτες κινούνται με οριακές διακυμάνσεις. 

Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων είναι ο Γενικός Δείκτης στις 11:24 να υποχωρεί 0,97%, ενώ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες που ξεπερνούσαν το 1% και οι οποίες κατέφθασαν μετά το -2% της Παρασκευής, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 12 εκατ. ευρώ. Πτώση 1,14% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,41%. 

Πτώση που αγγίζει το 3% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 2,47%, τη Eurobank στο -3,49%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 2,89%, ενώ 3,40% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς.

Η πρώτη ένδειξη ότι οι τραπεζικές μετοχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυτήν την τάση καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για ο οποίος κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζήτησε από τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν δεδομένης της υψηλής κερδοφορίας τους.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έγιναν σε συνέχεια του κρεσέντο του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος έθεσε περιθώριο λίγων ημερών στις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση προγράμματος στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, να πετύχουν αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού (πάλι για ενήμερους δανειολήπτες), να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των επιτοκίων δανείων, καθώς επίσης και σε μείωση του κόστους προμηθειών για 12 τραπεζικές εργασίες, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «επιβαρύνουν σημαντικά την ελληνική κοινωνία».

Όλα τα παραπάνω φθάνουν σε μία στιγμή που οι τράπεζες έχοντας κέρδη 24,43% από τις αρχές Οκτωβρίου είναι η κύρια αιτία της αλλαγής σκηνικού στο Χ.Α. το οποίο έκλεισε την ψαλίδα των απωλειών του πρώτου 9μήνου και πλέον γύρισε θετικά το έτος, ενώ τελευταία βρίσκεται σε προσπάθεια κατοχύρωσης των 900 μονάδων.

Ελάχιστες οι μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με θετικό πρόσημο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτή της Mytilineos στο +2%, μετά και τη νέα έκθεση από τη Citi η οποία αναβαθμίζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή στο επίπεδο των 26 ευρώ και συστήνει αγορά της. Κέρδη 0,5% για την ΕΥΔΑΠ και 0,2% για την Quest. Απώλειες 0,26% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,75%, τον ΟΠΑΠ στο -0,61% και τη ΔΕΗ να κινείται 1,47%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης το ΧΑ, ηγετικός ρόλος για την Εθνική

Οι αγοραστές διατηρούν σε ανοδική δυναμική την αγορά, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν οριακή άνοδο. Ξεπερνούν το 1% τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη και το 2% για τη μετοχή της Εθνικής.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ με «οδηγό» τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας

«Κεφάλι» παίρνουν εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να έχει κέρδη άνω του 1%, ενώ υψηλότερα του 2% κινείται ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας. Πολύ καλή εικόνα για Coca-Cola HBC, Jumbo, ElvalHalcor και Quest.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή «χαμηλών» τόνων εν όψει των αργιών

Αρκετά... χαλαρή αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς είναι η τελευταία πριν από τη μακρά περίοδο ανάπαυλας, λόγω των αργιών του Πάσχα. Στο επίκεντρο η Εθνική Τράπεζα.