ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Το νέο στοίχημα των 900 μονάδων και ο παράγοντας των τραπεζών

Από την πορεία των τραπεζικών μετοχών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν η αγορά θα κρατήσει το όριο των 900 μονάδων αυτή την εβδομάδα, ύστερα από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση και προκάλεσε μεγάλη πτώση την Παρασκευή.

Μπροστά στο στοίχημα της διακράτησης του κομβικού ορίου των 900 μονάδων βρίσκεται αίφνης η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά τη μεγάλη πτώση και αιχμηρή διόρθωση σε ποσοστό 2% της περασμένης Παρασκευής, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια «βουτιά» των τελευταίων 49 συνεδριάσεων. Η αγορά την Παρασκευή, επηρεασμένη από τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση προς τις τράπεζες, απώλεσε 18,45 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο οποίος κατήλθε στις 903,97 μονάδες, οπότε πλέον βρίσκεται σε κρίσιμο τεχνικό σημείο.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, το μεσημέρι από το Προεδρικό Μέγαρο, ήταν ο κύριος παράγοντας που προκάλεσε έντονη νευρικότητα στους επενδυτές, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία έφεραν επιπλέον μούδιασμα στις αγορές.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται σε προστριβές για πολλά θέματα της ατζέντας, με κυριότερο τη στήριξη των δανειοληπτών, δημιούργησε έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι τράπεζες από την κυβέρνηση, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, να λάβουν μέτρα που θα επιβαρύνουν σημαντικά την κερδοφορία και την κεφαλαιακή θέση τους.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των τραπεζών στα ευάλωτα νοικοκυριά σε μια χρονιά που οι ίδιες θα έχουν υψηλή κερδοφορία, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να μην υπάρξει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια πολιτική θα ήταν προς όφελος και των ιδίων των τραπεζών. Οι δηλώσεις αυτές είχαν άμεση αντανάκλαση στις μετοχές των τραπεζών που έκλεισαν με τις μεγαλύτερες απώλειες του τελευταίου διαστήματος, με τις Πειραιώς και Eurobank να υποχωρούν κατά 4,68% και 4,58% αντίστοιχα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, κάλεσε εκ νέου τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, τονίζοντας: «Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει μια τεταμένη ατμόσφαιρα που δύναται να επηρεάσει τις μετοχές των τραπεζών που αποτελούν τον κλάδο – ναυαρχίδα της αγοράς, αυτόν που οριοθετεί το momentum, που κάνει τους μεγάλους όγκους και τζίρους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες έχοντας κέρδη 24,43% από τις αρχές Οκτωβρίου είναι η κύρια αιτία της αλλαγής σκηνικού στο Χ.Α. το οποίο έκλεισε την ψαλίδα των απωλειών του πρώτου 9μήνου και πλέον γύρισε θετικά το έτος, ενώ τελευταία βρίσκεται σε προσπάθεια κατοχύρωσης των 900 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 12,41% το τελευταίο δίμηνο, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +13,73%, ενώ ο Mid Cap κερδίζει 9,81%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου και μετά τη διόρθωση της Παρασκευής, ο Γ.Δ. βρίσκεται στο +1,19%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 2,38%, ο Mid Cap χάνει 7,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 11,42%.

Σε επίπεδο πενθημέρου, ο Γ.Δ. κινήθηκε πτωτικά σε ποσοστό 0,92%, ο FTSE 25 έχασε 1,01%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,12% έχοντας πιο ανθεκτική εικόνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,92%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,73 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας οι μέσες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 111,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 123,8% έναντι της αμέσως προηγούμενης λόγω των κινήσεων που έγιναν για το… παλαντζάρισμα στο δείκτη MSCI. Πάντως, η αγορά είχε απόθεμα κερδών από το ράλι Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, οπότε μένει να δούμε αν αυτή την εβδομάδα θα κρατήσει το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων ή αν θα το απολέσει εκ νέου.

Νέες ισορροπίες αναζητούνται διεθνώς

Διεθνώς, οι αγορές αναζητούν τις νέες ισορροπίες αναζητούν μετά το δίμηνο ράλι Οκτωβρίου – Νοεμβρίου που έφερε σημαντική αποκατάσταση δεικτών και μετοχών, ενώ παράλληλα έχουν «ανάψει» εκ νέου οι μηχανισμοί προεξόφλησης, με στόχο να ζυγιστούν οι επόμενες κινήσεις της Fed σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.

Το περασμένο πενθήμερο είχαμε τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι θα μπορούσε σταδιακά να ξεκινήσει κάποια ηπιότερη προσέγγιση στις αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που έφερε ράλι στους αμερικανικούς δείκτες στο μέσον της εβδομάδας, ενώ τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι παραμένει ανθεκτική, ασκώντας πίεση στη Fed για νέες αυξήσεις, έφεραν μούδιασμα στις αγορές την Παρασκευή.

Θυμίζουμε πως η αγορά εργασίας αποτελεί ένα από τα στοιχεία που εξετάζει η Fed προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική, οπότε όταν παραμένει υγιής και ανθεκτική, παρέχει όλα τα… άλλοθι στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει άφοβα σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μεγάλη εικόνα των αγορών δείχνει αν μη τι άλλο ανθεκτικότητα, ενώ αρκετοί δείκτες είναι κοντά στο να γυρίσουν εκ νέου σε bull market, σημειώνοντας άνοδο περίπου 20% από το χαμηλό τους.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ήπια πτωτικά την Παρασκευή, ενώ μόνο ο DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,27% στις 14.29 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε οριακή πτώση 0,03%, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,17% στις 6.742,25 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με πτώση 0,26% στις 24.621,72 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 της Μαδρίτης έκλεισε στις 8,382,60 μονάδες με πτώση 0,30%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με μικρή πτώση 0,15% στις 443,29 μονάδες.

Στη Wall Street και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν σε ρυθμούς εξισορρόπησης και αφομοίωσης κεκτημένων, με τον Dow Jones να κλείνει στις 34.429,88 μονάδες με οριακή άνοδο 0,10%, o S&P 500 έκλεισε στις 4.071,70 μονάδες με μικρή πτώση 0,12%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,18% στις 11.461,50 μονάδες. Συνάμα, ο δείκτης φόβου VIX έκλεισε με σημαντική πτώση 3,93% στις 19,06 μονάδες την Παρασκευή.

Beta AXE: Μερίσματα, καλές τιμές και story επενδυτικής αναβάθμισης

Έχει ενδιαφέρον η άποψη του επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνου Χατζηδάκη, ο οποίος τονίζει πως «η χρονιά τελειώνει δίνοντας μια αίσθηση ότι η αγορά πατάει πλέον καλά στα πόδια της χωρίς να επηρεάζεται δραματικά από την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό, ενώ η θεμελιώδης διάσταση των αποτελεσμάτων υποστηρίζει απόλυτα τις αποτιμήσεις, γεγονός που αρχίζει να αποκτά δυναμική και στις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει την δημοσίευση των βασικών μεγεθών του εννεαμήνου.

Το ταμπλό έχει αρκετές φθηνές μετοχές με καλά μερίσματα και ένα στόρι επενδυτικής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες σε εξέλιξη που υποστηρίζουν υπερτιμήματα δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο ενδιαφέροντος. Έξω από το ταμπλό, η φετινή επιτυχία του τουρισμού και η διαχείριση της ενεργειακών τιμών δεν άφησαν παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση ή ο πληθωρισμός να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία».

Συνεχίζοντας ο αναλυτής τονίζει πως «κοιτώντας μπροστά, υπάρχουν ακόμα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα τραπεζικό σύστημα που έχει σταθεροποιηθεί και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και ενδείξεις για επανάληψη μιας καλής τουριστικής περιόδου. Όλα αυτά μπορούν να ισορροπήσουν επί του παρόντος την όποια αδράνεια μπορεί να συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος, η οποία σταδιακά από την αρχή της επόμενης χρονιάς θα αρχίσει να επιδρά πιο έντονα στο χρηματιστηριακό κλίμα».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γ.Δ. απορροφά τις πιέσεις των απαιτητικών επιπέδων πάνω από τις 900 μονάδες. Δεν είναι εύκολη η διαφυγή και η προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών στις 950 μονάδες, καθώς οι ταλαντωτές επέμεναν σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες ενώ η προσφορά εντείνεται στις απόπειρες υπέρβασης των 920 μονάδων. 

Ένα τέτοιο πισωγύρισμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής επανέφερε την αγορά στην ζώνη στήριξης των 900 μονάδων, αποφορτίζοντας για τα καλά τους ταλαντωτές στερώντας πλέον για την συνέχεια το "τεχνικό άλλοθι" της διόρθωσης των υπερτιμημένων επιπέδων.

Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες. Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα, η επικρατούσα τάση είναι ανοδική, ωστόσο οι αγοραστές θα πρέπει σύντομα να αναλάβουν δράση αφού ο χρόνος πλέον δεν είναι με το μέρος τους λόγω των ανερχόμενων κλίσεων που έχουν οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ήλθε η «αιχμηρή» διόρθωση στο ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου και η διεθνής πτώση έφεραν τη χθεσινή «βουτιά». Αποδίδεται περισσότερο σε απουσία αγοραστών, παρά σε πανικό πωλητών. Τι λένε στο BD Ν. Χρυσοχοΐδης και Λ. Παπακωνσταντίνου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητούν ευκαιρίες και νέα… stories οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Παρά τις μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη, στο ταμπλό επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι επενδυτές ψάχνουν στόχους για ποντάρισμα. Ο κλάδος Πληροφορικής δημιουργεί προσδοκίες και συγκεντρώνει «πονταρίσματα».
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρονιά μετοχών και όχι δεικτών το 2024, το ΧΑ μαζεύει δυνάμεις για άνοδο

Μετά το +39% του 2023, οι επενδυτές ξεχωρίζουν μετοχές με ποιοτικά κριτήρια, τονίζει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της Merit, Λ. Παπακωνσταντίνου. Γύρισε ανοδικά και ο Μάρτιος για τον Γενικό Δείκτη. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα.