ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Omologa, bonds
Φωτο; Shutterstock

Σε χαμηλό 8 μηνών το spread για τα ελληνικά 10ετή τον Νοέμβριο

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Τρ. Πειραιώς ο δείκτης κρατικών ομολόγων που έχει καταρτίσει εμφάνισε, τον προηγούμενο μήνα, αύξηση 3,62% και έφθασε στις 580 μονάδες.

Ανοδική πορεία συνέχισε να ακολουθεί και τον Νοέμβριο η αγορά κρατικών ομολόγων, όπως δείχνει ο σχετικός Δείκτης που καταρτίζει η Τράπεζα Πειραιώς, ο οποίος τον περασμένο μήνα παρέμεινε σε υψηλό τριμήνου. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Τρ. Πειραιώς στα τέλη Νοεμβρίου ο δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 3,62% φτάνοντας τις 580 μονάδες. Αντίστοιχα, το μεσοσταθμικό YtM του Δείκτη σημείωσε πτώση φτάνοντας το 3,59%, 45 μονάδες βάσης (μβ) χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Όσον αφορά τα επιμέρους ομόλογα του Δείκτη, η μεγαλύτερη πτώση της απόδοσης σημειώθηκε στο ομόλογο με λήξη το 2028 (5ετία) το οποίο βρέθηκε να είναι 86 μβ χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο στο 3,27%. Παρομοίως κινήθηκε και το 10ετές (λήξη 2030) ομόλογο το οποία κατέγραψε κέρδη της τάξης των 72 μβ φτάνοντας το 4,02%.

Το εύρος επιτοκίων (spread) της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κατέγραψε περαιτέρω αποκλιμάκωση τον Νοέμβριο κατά 25 μβ στις 222 μβ φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 μηνών. Επιπλέον την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου έφτασε τις 185 μβ εξισώνοντας τις αποδόσεις της ελληνικής και ιταλικής 10ετίας. Σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο αποτιμήσεων το τρέχων επίπεδο του spread των 10ετών ομολογιακών αποδόσεων αποκλίνει από τη εξέλιξη των σχετικών θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με την γερμανική και κυρίως δεν συνάδει με την σχετική πορεία των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για τον μήνα Νοέμβριο παρατηρείται εξισορρόπηση των κινδύνων όπως αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Κατανομής Κινδύνων της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η πιθανότητα περαιτέρω πιέσεων προς τα πάνω στο 10ετες spread (downside risk) έχει εξισωθεί πλέον από την πιθανότητα για τάση προς χαμηλότερα spread (upside risk). Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πιθανώς αποτέλεσμα αβεβαιότητας των προσδοκιών όσον αφορά την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο έτος και της βελτίωσης του διεθνούς κλίματος ανάληψης ρίσκου που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.

Ανοδικά κινήθηκε τον Νοέμβριο και ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς αντιστρέφοντας την επιβράδυνση του προηγούμενου μήνα και σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,85% φτάνοντας τις 136,5 μονάδες. Συγκεκριμένα, το μεσοσταθμικό YtM του Δείκτη έφτασε το 4,88% στα τέλη Νοεμβρίου καταγράφοντας κέρδη της τάξης των 13 μβ παρά την σημαντική πτώση του ομολόγου της Friggoglass με λήξη το 2025 το οποίο σε ετήσια βάση έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας του. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία εξασφάλισε ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους €35 εκατ. με τη μορφή ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης επιτοκίου 13% και λήξεως το 2023 όπως επίσης και συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης για την σταθερότητας της λειτουργείας του ομίλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Έκλεισε το βιβλίο για το ομόλογο με προσφορές άνω των 1,7 δισ.

Στο 6,75% υποχώρησε το επιτόκιο, έναντι αρχικής καθοδήγησης για 7,125%, με την τράπεζα να αντλεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, από τον τίτλο ο οποίος είναι 6ετής και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5).
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Άνω των 1,6 δισ. οι προσφορές για το senior ομόλογο

Υποχωρεί στο 6,875% το επιτόκιο, λόγω της ισχυρής ζήτησης, με την τράπεζα να στοχεύει στη συγκέντρωση ποσού 500 εκατ., ενώ πρόκειται για εξαετή τίτλο, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5).