ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πληθωρισμός 6,5% στην Αμερική, όσο ακριβώς περίμεναν οι αναλυτές

Ο δείκτης υποχώρησε σημαντικά σε σύγκριση με το 7,1% του Νοεμβρίου, με τον δομικό δείκτη να αποδυναμώνεται στο 5,7%, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις των αγορών.

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς υποχώρησε στο 6,5% από 7,1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δομικός δείκτης, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται η πορεία των τιμών τροφίμων και ενέργειας, έφθασε στο 5,7% από 6% τον προηγούμενο μήνα. 

Η ανακοίνωση ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε διεύρυνση των κερδών για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,69%, ενώ ο γερμανικός DAX εμφανίζει άνοδο 0,72% και να οδηγήσει σε κέρδη τα futures της Wall Street, τα οποία μέχρι τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εμφάνιζαν οριακές μεταβολές, ενώ πλέον ο S&P 500 ενισχύεται 0,44%. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Fed παρακολουθεί πιο στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά προσαρμοσμένα στις καταναλωτικές τάσεις και όχι την «κλασσική» ανακοίνωση, αν και συμπεριλαμβάνει και αυτόν προκειμένου να καταλήξει στις εκτιμήσεις της για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Fed, καθώς έχει ξεκινήσει τον πόλεμο κατά του πληθωρισμού που στην κορύφωσή του ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 41 ετών. Οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα τρισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα συνέβαλαν στην εκτίναξη των τιμών που εκτείνονταν στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σταθμίζουν πόσο περισσότερο πρέπει να προχωρήσουν με τις αυξήσεις των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται για την επιβράδυνση της οικονομίας και την τιθάσευση του πληθωρισμού. Η Fed έχει αυξήσει μέχρι στιγμής το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Οι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι το επιτόκιο είναι πιθανό να ξεπεράσει το 5% προτού μπορέσουν να κάνουν ένα βήμα πίσω για να δουν τον αντίκτυπο της σύσφιξης της πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέα αύξηση επιτοκίου 0,25% από τη Fed, τι λέει για τις τράπεζες

H Fed στην ανακοίνωσή της αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μελλοντικά και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων σημειώνοντας πως μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%.