bd-sprite
Πηγή: Shutterstock

Η κρίσιμη «ετυμηγορία» από την MSCI και ο τζίρος 640 εκατ. σε πέντε ημέρες

Πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος τζίρος στις πέντε συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, καθώς φαίνεται πως λαμβάνει χώρα καθημερινά ένα άτυπο… rebalancing σε κορυφαίους τίτλους. Αύριο οι ανακοινώσεις από την MSCI.

Συναλλαγές 638,8 εκατ. ευρώ έχουν διακινηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, που είναι και οι πρώτες πέντε συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, καθιστώντας έως τώρα το μήνα εξαιρετικά «πλούσιο» από πλευράς όγκων και τζίρων. Αυτό σημαίνει ότι ο μήνας «τρέχει» με μέσο όρο πλέον των 125 εκατ. ευρώ ημερησίως, κάτι που υποδηλώνει ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων.

Ο Ιανουάριος βγήκε με τζίρο 91,6 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 55 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές το Δεκέμβριο, ενώ η μέση αξία συναλλαγών το 2023 διαμορφώνεται πλέον κοντά στα 97 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι αυξημένη κατά 30% περίπου, έναντι του 2022 που ο μέσος τζίρος ήταν στα 74 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου την περασμένη Τετάρτη ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 156 εκατ. ευρώ, την Πέμπτη έφτασε στα 145,7 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή στα 118,1 εκατ., τη Δευτέρα στα 93 εκατ. ευρώ και χθες στα 126 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά λαμβάνει χώρα ένα άτυπο rebalancing σε κορυφαίους τίτλους, ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) που θα ανακοινωθούν αύριο το βράδυ, όπου θεωρείται πιθανή η εισαγωγή δύο επιπλέον μετοχών από την ελληνική αγορά, της Πειραιώς Financial και της Motor Oil.

Παράλληλα, τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι το «χτίσιμο» θέσεων που γίνεται στην αγορά, είναι πιο ευρύτερο και δεν αφορά μόνο τις δύο υποψήφιες να μπουν στον πιο προβεβλημένο δείκτη διεθνώς από την ελληνική αγορά, αλλά αφορά τη συνολικά αναβαθμισμένη εικόνα του Χ.Α. τόσο σε αυτό το δείκτη, όσο και ευρύτερα.

Ο ΟΤΕ, είναι μέλος του MSCI Standard Greece, όμως χθες διακίνησε το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά με 24,2 εκατ. ευρώ, αφήνοντας δεύτερη την Πειραιώς όπου συνεχίζονται οι πολύ μεγάλες εισροές, κάνοντας χθες συναλλαγές αξίας 18,7 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγάλες συναλλαγές κάνει το τελευταίο διάστημα και η Eurobank, που επίσης είναι μέλος του MSCI όπως και η Jumbo αλλά και άλλες μετοχές όπως Εθνική, ΟΠΑΠ και Mytilineos που είναι μέλη του συγκεκριμένου δείκτη.

Αυτό σημαίνει πως πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια ποντάρουν σε μια συνολική αύξηση της βαρύτητας της ελληνικής αγοράς στους δείκτες MSCI, κάτι που ξεκίνησε και από το 2022, όταν και διαγράφηκαν οι μετοχές από τη ρωσική αγορά, οπότε έγινε ένα νέο… παλαντζάρισμα.

Φαβορί για είσοδο (επάνοδο) στο δείκτη MSCI Standard Greece θεωρούνταν έως πρόσφατα η Motor Oil, η οποία από πλευράς κεφαλαιοποίησης πληροί όλα τα στάνταρ, όμως υπάρχουν κάποιοι στην αγορά που θέτουν ερωτήματα για το αν η κάπως περιορισμένη διασπορά (free float) αποτελέσει τροχοπέδη.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, πλέον φαίνεται να πληροί τα κριτήρια έχοντας και καλύτερο δείκτη free float έναντι της Motor Oil, την οποία χθες «έπιασε» σε κεφαλαιοποίηση στα 2,5 δισ. ευρώ -βεβαίως, η περίοδος κρίσης, ήταν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της μετοχής της Πειραιώς δείχνει πως αναμένει πολύ σημαντικά νέα, είτε από την ένταξη στον MSCI, είτε κάτι άλλο.

Η μετοχή καταγράφει πολύ μεγάλο ράλι +39% από την αρχή του 2023, ενώ από το χαμηλό των 0,73 ευρώ της 14ης Ιουλίου 2022, ενισχύεται σε ποσοστό 174%. Αν και εφόσον εισαχθεί η Πειραιώς Financial στον MSCI Standard Greece αυτό θα σημάνει την πλήρη και ξεκάθαρη επιστροφή του τραπεζικού κλάδου, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες τρεις συστημικές είναι ήδη μέλη του δείκτη. Έως πριν 21 μήνες, στον MSCI Standard Greece δεν συμμετείχε καμιά ελληνική τράπεζα, μετά τις διαγραφές που έγιναν τη δεκαετία της χρεοκοπίας.

Αν εισαχθούν οι Motor Oil και Πειραιώς, τότε τα μέλη από την Ελλάδα θα ανέλθουν σε έντεκα, κάτι που αναβαθμίζει επιπλέον το Χ.Α. καθώς αυτός ήταν ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στο δείκτη έως το 2013, όταν και η ελληνική αγορά υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες. Οι νέες προσθήκες, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

Μια τέτοια εξέλιξη λοιπόν, με διψήφια παρουσία μετοχών στον MSCI, θα σήμαινε ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή της ελληνικής αγοράς στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, θα έφερνε καλύτερες αποτιμήσεις και θα αύξανε τις «πηγές» άντλησης κεφαλαίων. Αυτός είναι και ο λόγος που το Χ.Α. έχει αυτονομηθεί εκ νέου έναντι των διεθνών αγορών, συνδυαστικά με την πολύ μεγάλη κινητικότητα που υπάρχει σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό οικονομικό κύκλο έναντι άλλων οικονομιών, καθώς επιστρέφει μετά από δέκα και πλέον έτη ταλαιπωρίας, οπότε έχει λόγους καλύτερες επενδυτικής απεικόνισης. Το θετικό είναι ότι το Χ.Α. μετά από χρόνια, δείχνει να ακολουθεί τα βήματα της οικονομίας, αντανακλώντας την καλυτέρευση.

Το ιστορικό του MSCI για την Ελλάδα

Θυμίζουμε πως η ελληνική αγορά είχε μπει στην… ελίτ των αγορών πριν από εικοσιδύο χρόνια, στις 31 Μαΐου του 2001, άμα της εισόδου της χώρας στη ζώνη του ευρώ, με το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 3.000 μονάδες και «νωπό» ακόμη το… ράλι του 1999.

Τότε η Ελλάδα αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε ώριμη από ανεπτυγμένη αγορά, με την Morgan Stanley Capital International να εισάγει αρχικά 23 ελληνικές μετοχές στους δείκτες της, με τη στάθμιση της χώρας να διαμορφώνεται μάλιστα στο 1%. Έκτοτε, η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία μεγάλωσε και «απλώθηκε» περαιτέρω, νέες χώρες και οικονομίες βγήκαν στο προσκήνιο, ενώ αντίθετη πορεία είχε το ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικά μετά τη χρεοκοπία του 2010 και την είσοδο στα μνημόνια.

Έτσι, το μεγάλωμα άλλων διεθνών αγορών – χωρών και η παράλληλη σμίκρυνση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, μείωσε προοδευτικά τους εκπροσώπους του Χ.Α. και από τις 23 συμμετοχές, η Ελλάδα έπεσε στις οκτώ έως πριν από λίγα χρόνια και στις τρεις έως πριν δύο χρόνια (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo).

Την τελευταία διετία η ελληνική αγορά δείχνει να επιστρέφει σταδιακά, καθώς τους τελευταίους 21 μήνες έχουν εισαχθεί στο δείκτη (κατά σειρά) οι Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή, φτάνοντας τους εννέα εκπροσώπους με προοπτική να γίνουν δέκα ή έντεκα προσεχώς.

Η ελληνική αγορά από το 2013 που υποβαθμίστηκε από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές, έχασε σταδιακά αρκετές θέσεις μετοχών σε κυρίαρχους διεθνείς δείκτες, που λειτουργούν ως μπούσουλας για πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Έτσι, η τωρινή αλλαγή ρότας, ασφαλώς είναι θετική εξέλιξη και ασφαλώς δείχνει ότι η Ελλάδα «επιστρέφει» σταδιακά στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.

Τα υψηλά 100 μηνών

Χθες ο Γ.Δ. διέσπασε τα υψηλά οκτώ ετών και τις 1.035,08 μονάδες που είχε κλείσει στις 8 Δεκεμβρίου 2014, κλείνοντας στις 1.041,51 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 3 Οκτωβρίου 2014, ήτοι περίπου 100 μήνες πίσω! Η αγορά συνεχίζει να κλείνει τον υπερ-οκταετή κύκλο των μεγάλων στρεβλώσεων, που στιγμάτισαν μια ολόκληρη εποχή, όπως ήταν το δημοψήφισμα, τα capital controls, οι ακροβασίες με το Grexit και όλα όσα χαρακτήρισαν την οικονομία και το δημόσιο βίο εκείνη την εποχή.

Το timing είναι εντελώς διαφορετικό, τότε η χώρα είχε μπροστά της πολλά χρόνια μνημονίων και δημοσιονομικής επιτήρησης, ενώ τώρα βρίσκεται σε σταθερή και αξιόπιστη τροχιά επιστροφής, με το Χ.Α., μετά από χρόνια «νεκρωμένων» αντανακλαστικών, να ακολουθεί την πορεία της οικονομίας. 

Στην αγορά σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφονται κινήσεις θεσμικών, πολλαπλά πακέτα αλλά και μεγάλες πρωτοβουλίες εξαγοράς ολόκληρων εισηγμένων, όπως γίνεται αυτό το διάστημα με την εξαγορά της Κλουκίνας Λάππας από τον όμιλο Intracom Holdings, ή τη δημόσια πρόταση της Πειραιώς στη MIG. Μόνο στο τελευταίο 6ήμερο η μετοχή της τελευταίας καταγράφει ράλι +185,33% με «τρελούς» όγκους και τζίρους, κάτι που μαρτυρά το πως τα deals δημιουργούν ή αναδεικνύουν αξίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Χρυσός» Φεβρουάριος στο χρηματιστήριο με «έκρηξη» στις συναλλαγές

Με μέσο ημερήσιο τζίρο 133,6 εκατ. ευρώ, κέρδη 10,41% για τον Δείκτη και +20,25% για τις τράπεζες, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των στοιχημάτων στην αναβάθμιση στο ΧΑ και της δυναμικής επανόδου των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ πέντε μηνών ανόδου στο ΧΑ και οι προσδοκίες για αναβάθμιση

Πάνω από 40% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ ο Φεβρουάριος κλείνει σήμερα με μεγάλο τζίρο λόγω του rebalancing στον δείκτη της MSCI. Κρίσιμα τα επόμενα δύο «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης.
ΑΓΟΡΕΣ

Το κομβικό σημείο των 1.080 μονάδων και τα σενάρια αποθέρμανσης στο ΧΑ

Ισχυρό σημείο αντίστασης για τον Δείκτη αποδεικνύονται οι 1.080 μονάδες. Οι αναλυτές θεωρούν φυσιολογική μια κίνηση αποφόρτισης της αγοράς ύστερα από οκτώ διαδοχικές εβδομάδες ανόδου. Κλειδί οι εισροές ξένων κεφαλαίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ από το 2012 που έσπασε το ΧΑ και ο τζίρος 1 δισ. σε 8 συνεδριάσεις

Αρνείται να διορθώσει το ΧΑ, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2012. Μεγάλες τοποθετήσεις ξένων ανεβάζουν τον τζίρο. Απόδοση 32% για τον Δείκτη από τον Οκτώβριο, 35% για τον FTSE 25, 63% για τον τραπεζικό.
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερή πορεία αναβάθμισης για το ΧΑ, έγιναν δέκα οι μετοχές στον MSCI

Στον δείκτη MSCI Standard Index επανέρχεται η Motor Oil και αναμένονται εισροές 75 εκατ. δολ. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για Τρ. Πειραιώς και Helleniq Energy. Ιλιγγιώδης τζίρος τον Φεβρουάριο, έχει ανέλθει σε 917 εκατ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.