ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Το ρεκόρ πέντε μηνών ανόδου στο ΧΑ και οι προσδοκίες για αναβάθμιση

Πάνω από 40% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ ο Φεβρουάριος κλείνει σήμερα με μεγάλο τζίρο λόγω του rebalancing στον δείκτη της MSCI. Κρίσιμα τα επόμενα δύο «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης.

Τον πέμπτο διαδοχικό μήνα ανόδου συμπληρώνει με τη λήξη του Φεβρουαρίου σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό momentum που έχει εγκαθιδρυθεί στην αγορά, η οποία όπως φαίνεται έχει βάλει τις βάσεις για έναν νέο μεγάλο ανοδικό κύκλο που θα την οδηγήσει σε αλλαγή επιπέδου, ασχέτως με τις αναμενόμενες διορθώσεις που θα υπάρξουν στη διαδρομή.

Ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση για τη λήξη του μήνα, όλοι οι δείκτες καταγράφουν σημαντική άνοδο, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 8,85%, τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 9,34%, τον Mid Cap να είναι στο +3,73%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι οδηγός με ράλι 16,60%. Μάλιστα, τον μήνα Φεβρουάριο μόνο σε μια συνεδρίαση οι συναλλαγές έπεσαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά έχει διακινηθεί τζίρος πάνω από 2,1 δισ. ευρώ που καθιστά αυτό το μήνα τον πλέον «πλούσιο» των τελευταίων ετών.

Σήμερα αναμένεται νέα εκτόξευση των συναλλαγών ίσως και στα 250 ή 300 εκατ. ευρώ, καθώς θα υπάρξει το rebalancing λόγω της εισόδου από αύριο Τετάρτη 1η Μαρτίου της Motor Oil στο δείκτη MSCI Standard Index, αυξάνοντας σε δέκα τις μετοχές από το Χ.Α., καθώς ήδη συμμετέχουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Societe Generale, η προσθήκη της μετοχής της Motor Oil θα φέρει εισροές κεφαλαίων ύψους 75 εκατ. δολ., ενώ θα αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI κατά 0,22%.

Παράλληλα, σε επίπεδο πενταμήνου, ήτοι από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου έως σήμερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ράλι +40,42%, ο FTSE 25 κερδίζει 42,15%, ο Mid Cap είναι στο +29,03%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει εντυπωσιακή επίδοση με άνοδο κατά 76,52%.

Το χρηματιστήριο προσπαθεί να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους όλων των προηγούμενων ετών στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις αποτιμήσεις και γι’ αυτό το λόγο υπεραποδίδει το τελευταίο 14μηνο έναντι των διεθνών αγορών. Θυμίζουμε ότι το momentum ανόδου ξεκίνησε από το περασμένο έτος, όμως διακόπηκε απότομα από το σοκ του πολέμου στο κατώφλι της Ευρώπης, οπότε φέτος το τοπίο μοιάζει πιο «καθαρό».

Βεβαίως, σε βραχυχρόνιο επίπεδο η αγορά παραμένει χωρίς μεγάλη διόρθωση, την ώρα που υπάρχουν περιθώρια αποφόρτισης τουλάχιστον έως τις 1.050 ή και 1.030 μονάδες χωρίς να αλλοιωθούν τα τεχνικά κεκτημένα, όμως, όπως φαίνεται, η δυναμική είναι τέτοια που σχεδόν… ακυρώνει αυτό το ενδεχόμενο. Μολονότι διεθνώς οι «φωνές» για διόρθωση και αλλαγή σκηνικού έχουν πληθύνει σε βαθμό που δεν μπορούν να αγνοηθούν, εντούτοις, μετά τις μεγάλες πιέσεις της περασμένης Παρασκευής –στις οποίες το Χ.Α. αντέδρασε με μια πτώση μόλις 0,53%- χθες οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street επανήλθαν με νέα ισχυρή άνοδο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ελληνική αγορά που είχε αργία.

Ασχέτως λοιπόν με τις όποιες διορθωτικές κινήσεις που είναι μέσα στο παιχνίδι, το Χ.Α. μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για τα κύρια ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και ενώ όλα τα συμφραζόμενα και η εικόνα τζίρων, μετοχών και αποδόσεων, δείχνει να προεξοφλείται ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας άμεσα, πριν μάλιστα τις εθνικές εκλογές.

Το πρώτο ραντεβού είναι για την άλλη Παρασκευή 10 Μαρτίου με τον με τον καναδικό οίκο DBRS, ενώ το επόμενο είναι με τη Standard & Poor’s την Παρασκευή 21 Απριλίου. Θυμίζουμε πως ο καναδικός οίκος DBRS είναι αυτός που πρώτος έσπευσε να «σηκώσει» την Πορτογαλία όταν η χώρα βρήκε από τα μνημόνια και την επιτήρηση, δίνοντας πρώτος επενδυτική βαθμίδα.

Μένει να δούμε αν θα είναι ο πρώτος που θα δώσει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα, με την εικόνα της αγοράς να συνηγορεί σε κάτι πολύ δυνατό, εξού και το ράλι όλου του τελευταίου διαστήματος, καθώς η προηγούμενη ήταν η 10η διαδοχική ανοδική εβδομάδα, κάτι που έχει να γίνει από το Νοέμβριο του 2004 έως το τέλος Ιανουαρίου 2005, δηλαδή 18 χρόνια πίσω.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι αναλυτές δεν βλέπουν πολιτικό ρίσκο στη χώρα και αυτό διαμορφώνει τις ιδανικές συνθήκες για την επικράτηση αμιγώς τεχνοκρατικών, οικονομικών και επενδυτικών κριτηρίων για την Ελλάδα, ύστερα από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και εσωστρέφειας.

Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική βαθμίδα το 2010 και παραμένει σε υποβαθμισμένο καθεστώς εδώ και 13 χρόνια, κάνοντας ρεκόρ συγκριτικά με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που μπήκαν σε προγράμματα προσαρμογής, αλλά βγήκαν πολύ νωρίτερα. Συγκεκριμένα, η Κύπρος και η Πορτογαλία παρέμειναν εκτός επενδυτικής βαθμίδας πάνω από έξι χρόνια, ενώ την ανέκτησαν εντός τριών και τεσσάρων ετών αντίστοιχα μετά τη λήξη των προγραμμάτων τους. Για την Ελλάδα το 2023 είναι το πέμπτο έτος από τη λήξη του τελευταίου, τρίτου κατά σειρά, προγράμματος προσαρμογής.

Επίσης, στην αγορά έχουν αρχίσει οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2022, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαμε τις Πειραιώς, Helleniq Energy και ΟΤΕ, κάτι που δίνει επιπλέον παλμό και «καύσιμα» στους επενδυτές, ενώ δεν λείπουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις. Τελευταία στο προσκήνιο έχει έρθει ο κλάδος των ακινήτων με την εξαγορά της εισηγμένης Intercontinental από τη BriQ Properties, ενώ είχε προηγηθεί η εξαγορά της Κλουκίνας Λάππας από τον όμιλο Intracom Holdings.

Ηλίας Ζαχαράκης: Η εικόνα στο Χ.Α. μοιάζει με το 1998

Στην εβδομαδιαία ανάλυσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «το χρηματιστήριο προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την οικονομία και παράλληλα προεξοφλεί ένα καλύτερο 2023. Ενέργεια και τουρισμός έχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από νέες επενδύσεις, παρόλα αυτά όλοι οι κλάδοι έχουν να μας δώσουν νέα.

Η Ελλάδα με καθαρό πλέον τον τραπεζικό κλάδο, δείχνει ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο που έχει μπροστά του δρόμο. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ξεκίνημα και όπως όλα δείχνουν μοιάζει περισσότερο με το 1998 χρηματιστηριακά (σ.σ.: το 1998 είχε καταγραφεί μεγάλη εισροή ξένων κεφαλαίων λόγω της υποτίμησης της δραχμής που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ένταξη στην ευρωζώνη). Είναι δεδομένο ότι ευκαιρίες και διορθώσεις θα υπάρξουν ή και υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η προσδοκία για την επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα προεκλογικά δείχνει την σιγουριά τους ότι θα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση που θα ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές. Άλλωστε το 2023 όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ο τουρισμός δείχνει ότι θα συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, ενώ οι ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να καταγράφουν υψηλότερα νούμερα.

Ακόμα ένα deal και μάλιστα από δύο εισηγμένες ΑΕΕΑΠ είχαμε την εβδομάδα που πέρασε. Η BriQ ουσιαστικά εξαγοράζει κομμάτι της INTΕΡΚΟ και παράλληλα συγχωνεύει την υπόλοιπη εταιρεία, φτιάχνοντας πλέον ένα μεγαλύτερο μέγεθος. Το real estate φαίνεται να έχει την τιμητική του και πολλά κεφάλαια ψάχνουν διέξοδο εκεί προσδοκώντας ότι το ράλι στις τιμές και στην ζήτηση θα συνεχιστεί. Άλλωστε η Αθήνα είναι η φτηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ακόμα και μετά κατακόρυφη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών».

Πως εξελίσσονται τα τεχνικά δεδομένα

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «η αγορά δείχνει να έχει προβληματιστεί στα τρέχοντα επίπεδα, μιας και όλη η περασμένη εβδομάδα μετά το άνοιγμα της Δευτέρας είχε διακύμανση στα ίδια επίπεδα. Έτσι λοιπόν, όσο κρατούν οι 1.100 μονάδες σε κλείσιμο συντηρείται η επιθετική τάση της αγοράς, ενώ μία κατοχύρωση θα δώσει μία καλύτερη διόρθωση, με τις 1.075 και 1.043 μονάδες να είναι οι επόμενες στηρίξεις. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα η αλήθεια είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος κράτησε τις τιμές του Γ.Δ., μιας και αρκετοί τίτλοι του FTSE 25 έχουν βγάλει διόρθωση».

Από εκεί και πέρα, ο αναλυτής τονίζει πως «σε μεγάλη εικόνα τα επίπεδα των 1.195 μονάδων είναι ο επόμενος στόχος. Αν η αγορά κατοχυρώσει και υπερβεί τις 1.130 μονάδες, μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης έως τις 1.190 – 1.195 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Χρυσός» Φεβρουάριος στο χρηματιστήριο με «έκρηξη» στις συναλλαγές

Με μέσο ημερήσιο τζίρο 133,6 εκατ. ευρώ, κέρδη 10,41% για τον Δείκτη και +20,25% για τις τράπεζες, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των στοιχημάτων στην αναβάθμιση στο ΧΑ και της δυναμικής επανόδου των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ από το 2012 που έσπασε το ΧΑ και ο τζίρος 1 δισ. σε 8 συνεδριάσεις

Αρνείται να διορθώσει το ΧΑ, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2012. Μεγάλες τοποθετήσεις ξένων ανεβάζουν τον τζίρο. Απόδοση 32% για τον Δείκτη από τον Οκτώβριο, 35% για τον FTSE 25, 63% για τον τραπεζικό.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερή πορεία αναβάθμισης για το ΧΑ, έγιναν δέκα οι μετοχές στον MSCI

Στον δείκτη MSCI Standard Index επανέρχεται η Motor Oil και αναμένονται εισροές 75 εκατ. δολ. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για Τρ. Πειραιώς και Helleniq Energy. Ιλιγγιώδης τζίρος τον Φεβρουάριο, έχει ανέλθει σε 917 εκατ. ευρώ.
MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Η κρίσιμη «ετυμηγορία» από την MSCI και ο τζίρος 640 εκατ. σε πέντε ημέρες

Πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος τζίρος στις πέντε συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, καθώς φαίνεται πως λαμβάνει χώρα καθημερινά ένα άτυπο… rebalancing σε κορυφαίους τίτλους. Αύριο οι ανακοινώσεις από την MSCI.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι ξένοι βλέπουν... πάμφθηνο το ΧΑ και φέρνουν συνεχώς κεφάλαια

Ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ο τζίρος των τεσσάρων πρώτων συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου. Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν συγκρίσεις και βρίσκουν χαμηλές τις αποτιμήσεις στο ΧΑ. Τι δείχνει η πορεία του MSCI.