ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανεβάζει τον πήχη η Motor Oil στα 31 ευρώ για την αγορά ιδίων μετοχών

Η είσοδος της μετοχής στον MSCI Standard και η άνοδος της τιμής κατέστησαν το τρέχον πρόγραμμα ανενεργό για αυτό και θα λήξει πρόωρα. Το ποσό των 33,3 εκατ. έχει δαπανήσει η εταιρεία για αγορά δικών της μετοχών τους τελευταίους 14 μήνες.

Το ποσό των 33,3 εκατ. ευρώ έχει δαπανήσει η Motor Oil  για αγορές ιδίων μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος που είχε ξεκινήσει πέρυσι τον Ιούλιο.

Επειδή όμως εντός του 2023 η μετοχή ενισχύθηκε και η τιμή στο ΧΑ ξεπερνούσε σε αρκετές συνεδριάσεις την ανώτατη τιμή αγοράς του προγράμματος (23 ευρώ), η διοίκηση της Motor Oil αποφάσισε να λήξει πρόωρα το τρέχον πρόγραμμα και να θεσπίσει άλλο με ανώτατη τιμή αγοράς τα 31 ευρώ.

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας στις 30η Ιουνίου 2022 είχε εγκρίνει τη θέσπιση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών με τους ακόλουθους όρους:

  • Η διάρκεια του προγράμματος άρχιζε από τις 8 Ιουλίου 2022 και θα ολοκληρωνόταν στις 25 Απριλίου 2024. Ο μέγιστος αριθμός ιδίων μετοχών για αγορά ήταν 7.000.000 τεμάχια με κατώτατη τιμή τα 8 ευρώ και ανώτατη τα 23 ευρώ.
  • Από την έναρξη του εγκεκριμένου προγράμματος και μέχρι και την 14η Σεπτεμβρίου 2023 έχουν αποκτηθεί 1.734.544 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης 19,22 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή είχαν δαπανηθεί 33,3 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, από την έναρξη του προγράμματος μέχρι τέλος του 2022 ο αριθμός των συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν 123 και η μέση τιμή της μετοχής της εταιρείας σταθμισμένη με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών (Daily Volume Weighted Average Price) ήταν καθόλη τη διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος χαμηλότερη του ανώτατου εγκεκριμένου ορίου 23 ευρώ ανά μετοχή με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αγορών ιδίων μετοχών να είναι συνεχώς ενεργό.

Από τις 10.02.2023, οπότε και ο οίκος Morgan Stanley Capital International ανακοίνωσε την απόφαση για τη συμπερίληψη από 01.03.2023 της μετοχής της Motor Oil στον δείκτη MSCI Greece Standard (μέχρι τότε η μετοχή της Motor Oil συμπεριλαμβανόταν στο δείκτη MSCI Greece μικρής κεφαλαιοποίησης – Small Cap), η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής διαμορφώνεται συστηματικά πέριξ των 23 ευρώ ή υψηλότερα.

Ειδικότερα, το διάστημα από 2 Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 14η Σεπτεμβρίου 2023 ο αριθμός των συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν 175 και η μέση τιμή της μετοχής της εταιρείας σταθμισμένη με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα του ανώτατου εγκεκριμένου ορίου των 23 ευρώ ανά μετοχή σε 85 περιπτώσεις που αντιστοιχεί στο 48,57% των συνεδριάσεων καθιστώντας σε μεγάλο βαθμό το τρέχον πρόγραμμα αγορών ιδίων μετοχών ανενεργό.

Για αυτό το λόγο το ΔΣ της εταιρείας θα προτείνει προς τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί αύριο 10 Οκτωβρίου να εγκρίνουν  την πρόωρη λήξη του τρέχοντος προγράμματος αγορών ιδίων και να εγκρίνουν νέο πρόγραμμα με αναθεωρημένο ανώτατο όριο τιμής αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, θα προταθεί η διάρκεια του νέου προγράμματος να εκτείνεται από 25 Οκτωβρίου 2023 έως 30 Μαΐου 2025. Ο μέγιστος αριθμός προς αγορά να είναι τα 5.000.000 τεμάχια με κατώτατη τιμή αγοράς τα 8 ευρώ και ανώτατη τα 31 ευρώ -περίπου 35% υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη ανώτατη τιμή και 47% υψηλότερη σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της εταιρείας.

Οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέσω των μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών Πειραιώς ΑΕΠΕΥ και Optima Bank.

Η εταιρεία μέχρι τώρα τις ίδιες μετοχές που έχει στο χαρτοφυλάκιό της τις μοιράζει με τη μορφή stock options σε στελέχη της επιχείρησης τα οποία η διοίκηση επιθυμεί να παραμείνουν στον όμιλο. Η διοίκηση όμως δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιες από τις ίδιες μετοχές που αποκτούνται να διαγράφονται ώστε να μεγαλώνει το μέρισμα των μετόχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλές οι μερισματικές αποδόσεις από την Alpha Trust Ανδρομέδα

Σταθερά υψηλή η μερισματική πολιτική της εταιρείας, πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Παραμένει το μεγάλο discount στη μετοχή, ενώ προβληματίζει και η εμπορευσιμότητα.
austriacards
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Austriacard: Το placement που έπρεπε να γίνει και οι βιαστικοί πωλητές

Μετά το επιτυχημένο placement η διασπορά ανέβηκε στο 25% και η διοίκηση αναμένει να τονωθεί η εμπορευσιμότητα και το ενδιαφέρον για τον τίτλο. Το discount, οι πωλήσεις που πίεσαν τη μετοχή και η αποτίμηση της εταιρείας.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει... ελληνικά η Αlpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές έχει αγοράσει

Το 90% του ενεργητικού της εταιρείας επενδύσεων βρίσκεται σε μετοχές στο ΧΑ με έμφαση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προβληματίζουν το μεγάλο discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
businessdaily-Orilina-Properties-Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλο ένα crash test για τις ΑΕΕΑΠ με τη δημόσια προσφορά της Orilina

Με έκπτωση 14% - 17% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής εισέρχεται στο ΧΑ η εταιρεία. Ευνοϊκή η συγκυρία αλλά η μέχρι τώρα πορεία των μετοχών του κλάδου προβληματίζει. Τα δύο μεγάλα project στο Ελληνικό.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έγινε holding η Alpha Trust AΕΔΑΚ και μπαίνει στον τομέα των ακινήτων

Aποφασίστηκε η απόσχιση του κλάδου διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και η ίδρυση νέας εταιρείας. Η διοίκηση θα φέρει και άλλες δραστηριότητες κάτω από τη holding με στόχο να διευρύνει τις πηγές εισοδήματος.
prodea
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tα «ψιλά γράμματα» στη δημόσια πρόταση της Invel για την Prodea

Η μετοχή λόγω χαμηλής διασποράς διαπραγματεύεται με premium και είναι δύσκολο να πετύχει η πρόταση. Αυτό εξυπηρετεί την Invel που δεν επιδιώκει τη διαγραφή της μετοχής από το ΧΑ αλλά θα πρέπει να ενισχύσει το free float.