bd-sprite
Φωτο; Shutterstock

Προεξοφλούν αναβάθμιση της Ελλάδας τα CDS των κρατικών ομολόγων

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στις 92 μ.β., περίπου όσο και το αντίστοιχο για τα ιταλικά ομόλογα (90 μ.β.), καθώς η αγορά προεξοφλεί την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Αισιοδοξία αποπνέει η αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, γεγονός που έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε μείωση του ελληνικού spread (178-180 μονάδες βάσης έναντι του 10ετούς γερμανικού την Πέμπτη), σε σχέση με τη θεωρητική τιμή που θα έπρεπε να ήταν ελαφρώς υψηλότερη. Το spread είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ιταλικών ομολόγων αυτές τις μέρες.

Ακόμα περισσότερο, το ελληνικό ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) τιμολογείται επίσης φθηνότερα από τη θεωρητική αξία του, σχεδόν με τις ίδιες τιμές ασφαλίστρων  χωρών με επενδυτική βαθμίδα όπως της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Το premium στα CDS των ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί στις 92 μ.β. (0,92%), έναντι 0,90% για τα ιταλικά ομόλογα, που έχουν την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνον αν οι επενδυτές προεξοφλούν μία θετική εξέλιξη όπως είναι η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους στα επίπεδα της επενδυτικής βαθμίδας. Το γεγονός θα εξυπηρετούσε σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, με περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, ενώ οι πρώτες που θα ωφελούνταν θα ήταν οι ελληνικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ομολογιακά ΑΚ, αφού όλοι τους διατηρούν υψηλό μερίδιο σε ελληνικά κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σημαντικό όφελος θα προέκυπτε επίσης για τις ελληνικές τράπεζες και τους πελάτες τους, από  τη δυνατότητα αυξημένης ρευστότητας με καλύτερους όρους που θα πρόσφεραν οι ελληνικοί τίτλοι, ενώ αντίστοιχα θα έπαιρναν σειρά για αναβάθμιση και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά τις τελευταίες ημέρες με τις αγορές να αναμένουν μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις τελευταίες δηλώσεις Λαγκάρντ άνοδο των επιτοκίων, ωστόσο το ελληνικό spread παραμένει περίπου ίσο με το spread της Ιταλίας (188-190 μονάδες). Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει την έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα κατά 1,847 δισ. ευρώ, διατηρώντας ομόλογα αξίας 37,758 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Ανοδική κίνηση τον Ιανουάριο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών ομολόγων προκύπτουν από την τελευταία ανάλυση του τμήματος Οικονομικής Έρευνας και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς για τον Ιανουάριο, όπου αναφέρεται ότι με ανοδική κίνηση για τις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων ξεκίνησε το 2023 καθώς το επενδυτικό κλίμα κατέγραψε βελτίωση λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και των προσδοκιών για καλύτερη της αναμενόμενης οικονομικής δραστηριότητας. 

Ωστόσο, «η αβεβαιότητα που συνοδεύει τις συγκεκριμένες προσδοκίες παραμένει σημαντική καθιστώντας εύθραυστη την ανοδική δυναμική στα ελληνικά ομόλογα, καθώς τον Ιανουάριο ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,2% με την ανοδική κίνησηνα αποδυναμώνεται στο δεύτερο μισό του μήνα. Από τις 568 μονάδες στις αρχές του μήνα ο δείκτης σημείωσε υψηλό στις 586 μονάδες στις 19/1/2023 για να μειωθεί στις 572 μονάδες στα τέλη του μήνα, διατηρώντας μικρό μέρος των κερδών του.  Στις αρχές Φεβρουαρίου δεν καταγράφεται σημαντική κίνηση καθώς ο δείκτης παραμένει ουσιαστικά σταθερός», όμως επισημαίνεται, ότι ο δείκτης ισορροπίας κινδύνου, υποχωρεί ξανά για δεύτερο τρίμηνο μειώνοντας το spread κατά 40 μονάδες βάσης σε σχέση με τη θεωρητική τιμή του. 

Μικρότερη πτώση των ελληνικών ομολόγων πέρυσι

Πέρυσι η αγορά ομολόγων έδειξε σημαντικές αντοχές παρά την πτώση της. Όπως αναφέρει η ανάλυση, «σε ετήσια βάση ο Δείκτης κατέγραψε αρνητική απόδοση το 17%, ωστόσο, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων και της έναρξης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες το 2022, η μείωση στην ελληνική αγορά ομολόγων ήταν αναμενόμενη και μάλιστα μικρότερη αυτής των ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου ο αντίστοιχος δείκτης κρατικών ομολόγων μειώθηκε κατά 18,2%.  
 
Σε επίπεδο επιμέρους ομολόγων οι μεγαλύτερες απώλειες για το 2022 καταγράφηκαν για τα κρατικά ομόλογα με λήξη μετά το 2030 ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις και το 20%. Ωστόσο τον Ιανουάριο, στην πλειοψηφία των ομολόγων καταγράφηκε πτώση της απόδοσης στην λήξη της τάξης των 30-50 μονάδων βάσης. Σύμφωνα με την εκτιμημένη καμπύλη επιτοκίων, από την προς τα κάτω μετατόπιση της καμπύλης τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη πτώση επιτοκίων άνω των 45 μονάδων βάσης, σημειώθηκε στο μεσοπρόθεσμο τμήμα σε εύρος 3ετών-7ετών λήξεων». 

Οι εξελίξεις που στήριξαν τις τιμές των ομολόγων από την αρχή του έτους και μείωσαν τις αποδόσεις τους σύμφωνα με την έκθεση ήταν:

  • Πρώτον, «η επιτυχημένη έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ στις 17 Ιανουαρίου καθώς τα 3,5 δισ. ευρώ  της έκδοσης υπερκαλύφθηκαν κατά 6,2 φορές με την συμμετοχή περίπου 230 λογαριασμών. Το κουπόνι της έκδοσης καθορίστηκε στο 4.25%, επίπεδο το οποίο είναι κατά 250 μονάδες βάσης υψηλότερο από το αντίστοιχου κεφαλαίου 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση καλύπτει το 50% του προγραμματισμού ομολογιακών εκδόσεων 7 δισ. ευρώ του ΟΔΔΗΧ για το 2023», μειώνοντας σημαντικά έτσι τις ανάγκες έκδοσης νέου χρέους γεγονός που αντανακλάται και στα spreads των ομολόγων.
  • Δεύτερον, «η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα του ελληνικού αξιόχρεου στα τέλη Ιανουαρίου από BB και θετικές προοπτικές στο BB+ με σταθερές προοπτικές. Πλέον πέντε οίκοι (S&P, Fitch, DBRS, R&I και Scope) καθιστούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μόλις μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική διαβάθμιση με τις προσδοκίες για μια περαιτέρω αναβάθμιση μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους να ενισχύονται. Οι αγορές αναμένουν την επόμενη απόφαση πιστοληπτικής αξιολόγησης της Moody’s στις 17 Μαρτίου καθώς η αξιολόγηση Βa3 (σταθερές προοπτικές) είναι δύο βαθμίδες χαμηλότερη από αυτή των υπόλοιπων οίκων» και τρεις βαθμίδες κάτω από τη βαθμολογία του αξιόχρεου, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο της Moody’sνα εκτεθεί, μένοντας εντελώς εκτός αγοράς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Το ελληνικό spread «κοντράρεται» με το ιταλικό

Το 10ετές spread έφτασε στα τέλη Ιανουαρίου σχεδόν τα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ιταλικό spread. Ωστόσο, «το ποσοτικό μοντέλο αποτίμησης που βασίζεται σε μακροοικονομικά στοιχεία και πρόδρομους δείκτες της ελληνικής και γερμανικής οικονομίας δείχνει ότι τα σημερινά επίπεδα υπερεκτιμούν τα σχετικά θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η στήριξη της ΕΚΤ από τις επαναγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP

Συγκεκριμένα, η αποτίμηση του 10ετούς spread που συνάδει με τα οικονομικά στοιχεία είναι στο επίπεδο των 230-240 μονάδων βάσης, περίπου 43-53 μβ από τα τρέχοντα επίπεδα (9 Φεβρουαρίου 2023). Ωστόσο, η θετική δυναμική αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Ισορροπίας Κινδύνων ο οποίος καταγράφει ενίσχυση της πιθανότητας για περαιτέρω πτώση του spread σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με την πιθανότητα ενίσχυσής τους».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα εταιρικά ομόλογα, πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο η πλειονότητα των ομολόγων του δείκτη εταιρικών ομολόγων που καταρτίζει η Πειραιώς σημείωσε κέρδη, που κυμαίνονταν μεταξύ 0,16% για το ομόλογο της Μυτιληναίος με λήξη το 2024 και 3,75% για το ομόλογο της Lamda Development με λήξη το 2029.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Πάνω από 4 φορές η υπερκάλυψη του placement με το καλημέρα

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καθιστά βέβαια τη διάθεση του επιπλέον 5% των μετοχών της τράπεζας του ΤΧΣ. Άλμα της μετοχής στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στα 4,108 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 3,06%.
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Έκλεισε το βιβλίο για το ομόλογο με προσφορές άνω των 1,7 δισ.

Στο 6,75% υποχώρησε το επιτόκιο, έναντι αρχικής καθοδήγησης για 7,125%, με την τράπεζα να αντλεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, από τον τίτλο ο οποίος είναι 6ετής και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5).
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκλειδώνουν» τις αγορές οι τράπεζες: Μαραθώνιος για άντληση 13 δισ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς στην πρώτη έκδοση τίτλου AT1 από ελληνική τράπεζα. Δύσκολη αποστολή τα επόμενα χρόνια: οι τράπεζες θα πρέπει να αντλούν 3 δισ. το χρόνο έως το 2025.