ΓΔ: 1445.71 -1.76% Τζίρος: 92.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:08:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τρ. Πειραιώς

Αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων προκαλεί η αλλαγή στάθμισης της Τρ. Πειραιώς

Η αύξηση του free float της Τρ. Πειραιώς οδηγεί σε αλλαγές στις σταθμίσεις της μετοχής της τράπεζας στους δείκτες και πολλοί επενδυτές προσαρμόζουν ανάλογα τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την διάθεση σε ξένους και έλληνες επενδυτές του 27% των μετοχών της τράπεζας, οδηγεί σε θεαματική αύξηση του free float της Τρ. Πειραιώς, δηλαδή των μετοχών που διαπραγματεύονται ελεύθερα στο ΧΑ.

Η αύξηση του free float με τη σειρά του οδηγεί σε αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης της Τράπεζας Πειραιώς στους χρηματιστηριακούς δείκτες με αύξηση της βαρύτητας της της Τρ. Πειραιώς και την αντίστοιχη προσαρμογή των άλλων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα ο συντελεστής στάθμισης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στους δείκτες FTSE (FTSE All-World Index, FTSE Global Large Cap Index, FTSE Emerging Index και FTSE MPF All-World Index) θα αυξηθεί στο 81,4% από 54,4% προηγουμένως.

Οι αλλαγές στις σταθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου και σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης συνδέονται με τις αλλαγές στις σταθμίσεις με πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια να προχωρούν στις ανάλογες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ώστε να προσαρμοστούν στις αλλαγές των δεικτών.

Σημειώνεται ότι χθες ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε έντονα διορθωτικά, κλείνοντας στις 1.231,49 μονάδες καταγράφοντας απώλειες -2,86%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση όχι μόνο του 2024, αλλά από τις 9 Οκτωβρίου του 2023, όταν είχε υποχωρήσει -4,80%.  Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.425,44 μονάδες με απώλειες 0,53%.

Χθες πραγματοποιήθηκε και η μετακίνηση των πακέτων της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του placement, κάτι που εκτόξευσε τον τζίρο της αγοράς στα 1,336 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,213 δισ. ήταν για τις μετοχές της τράπεζες, ενώ ο «καθαρός» τζίρος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 123 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι και σήμερα συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, αποδίδοντας και σε αυτό τις πρωινές πιέσεις τις τραπεζικές μετοχές, και θεωρούν ότι οι κινήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους σήμερα.

Αυτή την ώρα, 14:33, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφανίζει οριακή μεταβολή +0,02% και βρίσκεται στις 1.425,78 μονάδες ενώ ο δείκτης των τραπεζών διαμορφώνεται στις 1.233,81 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο +0,13%. Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά +0,87%, της Εθνικής Τράπεζας +0,88% ενώ υποχωρεί -0,52% η μετοχή της Alpha Bank και -0,78% η Τράπεζα Πειραιώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
MARKET MAKER

Κόντρα Eurobank - ΕΤΕ, προσδοκίες για ΔΕΗ και τα καρδιοχτυπήματα για ΤΕΝΕΡΓ

Η άτυπη μάχη ΕΥΡΩΒ - ΕΤΕ για την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση, το ζητούμενο της διάρκειας στην αντίδραση της Alpha, ο ΜΥΤΙΛ βλέπει τα 40, η ζαλισμένη Πειραιώς, τα ρεκόρ CENER - ΠΕΡΦ και η ευχάριστη έκπληξη της ΕΥΔΑΠ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αστερισμό υψηλών τζίρων το ΧΑ, στήριγμα τα κέρδη των εισηγμένων

Πάνω από 3 δισ. ευρώ συνολικά οι συναλλαγές του τελευταίου 10ημέρου. Υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση από τις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Προβληματίζει η «ακινησία» του οίκου Moody's.