ΓΔ: 1271.2 0.51% Τζίρος: 103.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fitch: Μικρή η επίπτωση για ΔΕΗ από τη χαμηλότερη επίδοση στο πράσινο ομόλογο

Η ΔΕΗ είχε δεσμευθεί για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40%, στο πλαίσιο της έκδοσης πράσινου ομολόγου, αλλά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης χρήσης λιγνίτη η μείωση ήταν 36%.

Καθησυχαστικός για την πρόσθετη επιβάρυνση από τόκους για τη ΔΕΗ εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς η ελληνική εταιρεία δεν πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει μέσω του πράσινου ομολόγου που έχει εκδώσει για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 40%. 

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η μείωση ήταν κατά 36%, με βασική αιτία το γεγονός ότι ενεργειακή κρίση την ανάγκασε να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση. 

Όπως σημειώνει ο οίκος η μη επίτευξη του στόχου θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο κόστος χρέους της εταιρείας και δεν θα οδηγήσει «σε ουσιαστικές αλλαγές στη βάση των ομολογιούχων και στην τιμολόγησή τους στη δευτερογενή αγορά, παρόλο που το ποσοστό των ταμείων ESG που κατέχουν τα ομόλογα είναι περίπου 60%».

Το ομόλογο της ΔΕΗ που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2021 και λήγει το 2026 περιλαμβάνει αύξηση του κουπονιού κατά 50 μ.β. από το 2023, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 40% των εκπομπών CO2 έως τον Δεκέμβριο του 2022 (σε 13,9 εκατ. τόνους) σε σύγκριση με το επίπεδο του 2019 (23,1 εκατ. τόνοι). Η αποτυχία επίτευξης του στόχου επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία σήμερα, ενόψει της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων χρήσης 22. 

Η απότομη μείωση του στόχου για το CO2 στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 και την πλήρη έξοδο από τον λιγνίτη έως το 2028 (όταν η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V αναμενόταν να στραφεί σε φυσικό αέριο). Πρόκειται για μια από τις ταχύτερες σταδιακές εξόδους στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν σε προσωρινή αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και επιβράδυναν τον παροπλισμό των μονάδων. 

Η ΔΕΗ έχει επαναβεβαιώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Το ομόλογο SLB ύψους 500 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2021 και λήγει το 2028, περιλαμβάνει στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2023. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΑΓΟΡΕΣ

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Η Fitch σε πρόσφατη ανάλυσή της υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024, στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας.
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Έκλεισε το βιβλίο για το ομόλογο με προσφορές άνω των 1,7 δισ.

Στο 6,75% υποχώρησε το επιτόκιο, έναντι αρχικής καθοδήγησης για 7,125%, με την τράπεζα να αντλεί το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, από τον τίτλο ο οποίος είναι 6ετής και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5).
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Άνω των 1,6 δισ. οι προσφορές για το senior ομόλογο

Υποχωρεί στο 6,875% το επιτόκιο, λόγω της ισχυρής ζήτησης, με την τράπεζα να στοχεύει στη συγκέντρωση ποσού 500 εκατ., ενώ πρόκειται για εξαετή τίτλο, που δεν μπορεί να ανακληθεί πριν το πέμπτο έτος (6NC5).