ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, μειώνονται οι φόβοι για τις τράπεζες

Ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με άνοδο 1,15% στις 14.937 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 7.013 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημείωσε άνοδο 0,9% στις 7.403 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αντέστρεψαν τις απότομες πρώτες απώλειες και αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν από τα χαμηλά τριών μηνών, με αφορμή τη συμφωνία της UBS για την εξαγορά της Credit Suisse με ένα κλάσμα της αγοραίας αξίας της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κέρδισε 1,0% μέχρι το κλείσιμο, αφού είχε υποχωρήσει σχεδόν 2% νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με άνοδο 1,15% στις 14.937 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,3% στις 7.013 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημείωσε άνοδο 0,9% στις 7.403 μονάδες.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,3%, αφού η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS Group με κρατική στήριξη φάνηκε να κλείνει μια πηγή ανησυχίας για τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν πτώση 55,7% αφού η αντίπαλος UBS δήλωσε ότι θα καταβάλει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,23 δισεκατομμύρια δολάρια) για την 167 ετών τράπεζα και θα αναλάβει ζημίες ύψους έως και 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της UBS σημείωσαν άνοδο 1,3% μετά από πτώση έως και 16% σε μια ασταθή συνεδρίαση.

Οι δείκτες των δανειστών της Ισπανίας και της Ιταλίας πρόσθεσαν 1,3% και 1,6%, υπεραποδίδοντας έναντι των περιφερειακών ομολόγων τους.

Οι επενδυτές εξακολουθούσαν να ανησυχούν από την είδηση ότι τα πρόσθετα ομόλογα Tier 1 της Credit Suisse - ή ομόλογα AT1 - ονομαστικής αξίας 17 δισ. δολαρίων θα αποτιμηθούν στο μηδέν, εξοργίζοντας ορισμένους από τους κατόχους του χρέους που πίστευαν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι από τους μετόχους.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα σταθεί εμπόδιο στη μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού, καθώς διαθέτει ξεχωριστά εργαλεία για την καταπολέμηση και των δύο ζητημάτων.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην απόφαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, με τους διαπραγματευτές να διχάζονται σε μεγάλο βαθμό σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ή θα τα αφήσει αμετάβλητα.

Ο δείκτης αναφοράς STOXX 600, ο οποίος είχε σημειώσει κέρδη 10% από έτος σε έτος σε κάποιο σημείο, έχει αυξηθεί μόλις 3,7% μέχρι στιγμής φέτος, αφού η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank  και τα προβλήματα στην Credit Suisse τροφοδότησαν τις ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

S&P, Dow κερδίζουν καθώς οι τραπεζικοί φόβοι μειώνονται εν όψει της συνάντησης της Fed

Ο S&P 500 και ο Dow Jones κέρδισαν τη Δευτέρα, καθώς η διάσωση της προβληματικής πιστωτικής εταιρείας Credit Suisse με κρατική στήριξη κατέστειλε τους φόβους για τους κινδύνους μετάδοσης των τραπεζών, ενώ οι επενδυτές στάθμισαν τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της αυτή την εβδομάδα.

Οι αγορές έχουν μειώσει τις προσδοκίες για μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου, μετά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι έμποροι κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ το 19,5% αναμένει μια παύση, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME Group.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες όπως η JPMorgan Chase & Co, η Citigroup  και η Morgan Stanley σημείωσαν άνοδο μεταξύ 1,1% και 1,9%.

Η περιφερειακή τράπεζα First Republic Bank διολίσθησε σχεδόν 41% μετά την υποβάθμιση από την S&P Global και την αναφορά για περισσότερες χρηματοδοτήσεις που αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τη ρευστότητα της τράπεζας παρά τη διάσωση ύψους 30 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας διακόπηκε αρκετές φορές λόγω της αστάθειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Με θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές, εν αναμονή των στοιχείων πληθωρισμού

Βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο του 2024 εμφανίζονται οι traders σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ενώ εκτιμούν ότι η συνολική μείωση εντός του επόμενου έτους θα φθάσει στις 113 μονάδες βάσης.