ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,75% και σκαρφάλωσε στις 15.195,34 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,4% στις 7.112,91 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,8% στις 7.536,22 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν πάνω από 1% την Τρίτη, με τις τραπεζικές μετοχές να ηγούνται της ανάκαμψης μετά από μια σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση του κλάδου, ενώ οι επενδυτές ήλπιζαν σε λιγότερο επιθετικές κινήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής της αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, επεκτείνοντας τα κέρδη του, αφού ο δείκτης ανέκτησε απότομα τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο σχεδόν 1% τη Δευτέρα.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,75% και σκαρφάλωσε στις 15.195,34 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,4% στις 7.112,91 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,8% στις 7.536,22 μονάδες.

Οι δείκτες των βαρέων δανειστών της Ισπανίας και της Ιταλίας πρόσθεσαν 2,5% έκαστος, υπεραποδίδοντας έναντι της ευρύτερης αγοράς.

Η συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική ολοκληρώνεται την Τετάρτη, με την τιμολόγηση των προθεσμιακών συμβολαίων επιτοκίων των ΗΠΑ να υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε μικρότερο ποσοστό, στον απόηχο της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης.

Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης σημείωσε άλμα 3,8%, με τις μετοχές των ελβετικών τραπεζών Credit Suisse  να αυξάνονται κατά 7,3% και την UBS να κερδίζει 12,1%.

Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως ανέπνευσαν με ανακούφιση τη Δευτέρα, αφού η εξαγορά της 167χρονης Credit Suisse από την UBS με κρατική υποστήριξη και οι συντονισμένες ενέργειες των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας δημιούργησαν ελπίδες ότι μια ευρύτερη τραπεζική κρίση αποτράπηκε βραχυπρόθεσμα.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν τη Δευτέρα την πτώση της αγοράς AT1, λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες αυτού του τύπου χρέους θα υποστούν ζημίες μόνο αφού οι μέτοχοι έχουν εξαφανιστεί - σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Credit Suisse.

Οι επενδυτές τρόμαξαν από την είδηση ότι ομόλογα AT1 της Credit Suisse αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μηδενιστούν στο πλαίσιο της συγχώνευσης διάσωσης, αλλά οι μέτοχοι, οι οποίοι συνήθως κατατάσσονται κάτω από τους κατόχους ομολόγων όσον αφορά το ποιος πληρώνεται όταν μια εταιρεία καταρρέει, θα λάβουν 3,23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης έχει υποχωρήσει κατά 12,7% μέχρι στιγμής τον Μάρτιο - η ασθενέστερη κλαδική επίδοση αυτόν τον μήνα - καθώς η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank καθώς και τα προβλήματα στην Credit Suisse προκάλεσαν ανησυχίες ότι ετοιμάζεται μια ευρύτερη τραπεζική κρίση.

Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι ανθεκτικές, αν και αποκλίνουσες, καθώς θα αρχίσει η οικονομική επανεκκίνηση, σύμφωνα με σημείωμα της S&P Global, με την Credit Suisse να αποτελεί εξαίρεση.

Η Wall St σκαρφαλώνει καθώς οι φόβοι υποχωρούν

Οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, αφού η διάσωση της Credit Suisse καθησύχασε τα νεύρα για μια μεγαλύτερη τραπεζική κρίση, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική.

Οι επενδυτές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed την Τετάρτη, το ήμισυ της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης που αναμενόταν πριν από την τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με κρατική υποστήριξη και τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας έχουν αμβλύνει τους φόβους μετάδοσης για τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κρίση δεν έχει αποτραπεί πλήρως.

Ενώ το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται μετά από ισχυρές ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για την προστασία των καταθετών των τραπεζών, εάν τα μικρότερα ιδρύματα υποστούν τρέξιμο καταθέσεων που απειλεί με μεγαλύτερη μετάδοση, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε τραπεζίτες την Τρίτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, παραμένουν οι ανησυχίες για ΗΠΑ

Στον «αέρα» το ενδεχόμενο συμφωνίας για αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, ενώ αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις έχει η διολίσθηση σε ύφεση της Γερμανίας στο α' τρίμηνο.