ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πάνω από 19 δισ. προσφορές για το 5ετές, το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ.

Σημαντική υποχώρηση για το επιτόκιο στο επίπεδο του 3,9% από 3,97% που ήταν η αρχική καθοδήγηση, με τον ΟΔΔΗΧ να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμού για το δανεισμό του Δημοσίου το 2023.

Κάτι παραπάνω από ισχυρή ήταν η ζήτηση για το νέο 5ετές ομόλογο καθώς οι προσφορές έφθασαν στο επίπεδο των 19,1 δισ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή στο επίπεδο του 3,91%, ενώ η αρχική καθοδήγηση ήταν στο 3,97%. 

Η υψηλή ζήτηση αποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι ελκυστική για τους επενδυτές, παρά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, με τον ΟΔΔΗΧ να επιλέγει να «βγει» στις αγορές μόλις μία ημέρα μετά από αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού, εκμεταλλευόμενος και τη βελτίωση που εμφανίζεται στην αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι αρκετά υψηλό. 

Με τη σημερινή κοινοπρακτική έκδοση ο ΟΔΔΗΧ κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του φετινού δανειακού προγράμματος που αναμένεται στα 7 δισ. ευρώ, καθώς από τις αρχές του έτους έχει ήδη δανειστεί τα 6 δισ. συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής διαδικασίας.

Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση της πενταετίας για τους ελληνικούς τίτλους διαμορφώνεται σήμερα στο 3,7%, γεγονός που οριοθετεί την επιτυχία της έκδοσης, καθώς το επιτόκιο διαμορφώθηκε με πολύ μικρή διαφορά, της τάξεως του 0,20%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στο 3,90% το επιτόκιο στα 6μηνα γραμμάτια, αντλήθηκαν 625 εκατ. ευρώ

Yποβλήθηκαν συνολικές προσφορές 1,28 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,06 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Προσφορές 13,4 δισ. για το 15ετές ομόλογο, κάτω από το 4,5% το επιτόκιο

Σημαντικό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό 15ετές ομόλογο στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τις εκλογές, ενώ προσφέρθηκαν για ανταλλαγή ομόλογα δύο παλαιότερων σειρών ύψους 1,8 δισ.