ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα μετά την επικράτηση Ερντογάν

Η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι η λίρα μπορεί να υποχωρήσει έως τα 28 δολάρια έως το τέλος του έτους, με τη Well Fargo να εκτιμά ότι έως το τέλος του α' τριμήνου θα έχει διολισθήσει στα 23 δολάρια.

Η λίρα της Τουρκίας αποδυναμώθηκε μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, παρατείνοντας τη θητεία του ως ο μακροβιότερος ηγέτης της χώρας και αφήνοντας τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους με τις αγορές.

Η λίρα υποχώρησε έως και 0,3% στα 20,03 ανά δολάριο ΗΠΑ, κοντά σε χαμηλό ρεκόρ, προτού διαπραγματευτεί στα 20,01 στην Κωνσταντινούπολη. H Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι μπορεί να φθάσει τα 26 ανά δολάριο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και να διολισθήσει προς τα 28 μέχρι το τέλος του έτους, εάν ο Ερντογάν επιμείνει στην πολιτική του να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια. Η Wells Fargo αναμένει ότι το νόμισμα θα φθάσει τα 23 μέχρι το τέλος του τριμήνου. 

«Μια νίκη του Ερντογάν δεν προσφέρει καμία παρηγοριά σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χ. Μαλίκ, στρατηγικός αναλυτής της Tellimer. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, μια επώδυνη κρίση που επηρεάζει όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να είναι καθ' οδόν».

Ο Ερντογάν εξασφάλισε εύκολα τη νίκη στον δεύτερο γύρο, κερδίζοντας το 52% των ψήφων σύμφωνα με την ανεπίσημη καταμέτρηση. Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν όσον αφορά τα επιτόκια -πιστεύει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε χαμηλότερο πληθωρισμό- έχουν οδηγήσει τους επενδυτές σε φυγή, με τις συνολικές ξένες συμμετοχές σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα να μειώνονται κατά περίπου 85%, ή σχεδόν 130 δισεκατομμύρια δολάρια, από το 2013.

Οι πολιτικές αυτές έχουν επίσης κοστίσει ακριβά, με την κεντρική τράπεζα να δαπανά σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να στηρίξει τη λίρα, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν γίνει αρνητικά και τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται πάνω από το 80% πέρυσι πριν πέσει στο 44% τον Απρίλιο. 

Τα πρώτα σημάδια οποιασδήποτε αναθεώρησης του σημερινού μείγματος πολιτικής είναι πιθανό να έρθουν με τους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και στην κεντρική τράπεζα. 

Συνεχιζόμενη υποχώρηση της λίρας από το 2012

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες μεγάλες πιέσεις για την τουρκική λίρα με πτώση που άγγιξε το 8%

Η ισοτιμία με το δολάριο έφθασε έως και τις 11,61 λίρες, ενώ με το ευρώ έως και τις 13,23 λίρες, με την «έκρηξη» της προηγούμενης εβδομάδας να οφείλεται, αποκλειστικά, στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πορεία αποσταθεροποίησης η Τουρκία, ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης στο τουρκικό Χρηματιστήριο μετά τη βουτιά κατά σχεδόν 9%, με τη λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι δολαρίου και ευρώ και εκκλήσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων.