ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:54:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Petrelaio, Oil, Brent, WTI
Φωτο: Shutterstock

Κοντά στα 95 δολ. «ανεβαίνει» το πετρέλαιο, ράλι 11% σε τρεις εβδομάδες

Αρνητικό το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης, καθώς Σ. Αραβία και Ρωσία επιμένουν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους, ενώ αυξάνεται η ζήτηση από την Κίνα.

Μία ανάσα από τα 95 δολάρια βρίσκεται το πετρέλαιο, επεκτείνοντας την ισχυρή άνοδο που οφείλεται στην έντονη ζήτηση και στις περικοπές της προσφοράς από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του brent ενισχύεται 0,48% στα 94,39 δολάρια, έχοντας φθάσει ενδοσυνεδριακά έως και τα 94,78 και σημειώνοντας άνοδο 11% σε διάστημα τριών εβδομάδων. Παράλληλα ανοδικά κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια των επόμενων μηνών, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά αναμένει ότι το αρνητικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης θα συνεχιστεί. Την ίδια ώρα το αμερικανικό αργό έχει κέρδη 0,52% στα 90,489 δολάρια, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 90,90 δολάρια. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το brent έχει ενισχυθεί σχεδόν 10% από την αρχή του 2023, καθώς τα κράτη – μέλη του  ΟΠΕΚ+ περιορίζουν την παραγωγή και οι προοπτικές της ζήτησης ενισχύονται με τις ΗΠΑ να αποφεύγουν ενδεχομένως την ύφεση, ενώ τα διυλιστήρια στην Κίνα τα δίνουν όλα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποθέματα αργού έχουν μειωθεί, ενώ οι κερδοσκόποι αύξησαν τα καθαρά ανοδικά στοιχήματα στο Brent και το αμερικανικό δείκτη αναφοράς West Texas Intermediate σε συνδυαστικά υψηλά 15 μηνών.

Η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προσπαθούν να προσδιορίσουν αν έχουν ήδη κάνει αρκετά για να ανακόψουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών με την αύξηση των επιτοκίων. 

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι όλο και πιο σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του 2023», σημειώνει σε έκθεσή της η Global Risk Management και προσθέτει ότι «αυτή η σύσφιξη έχει πλέον φτάσει, και φαίνεται ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να δούμε μια προσέγγιση των 100 δολαρίων το βαρέλι».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΑΓΟΡΕΣ

Σταματάει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία και εκτοξεύει τις τιμές

Από τις 21 Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ντίζελ, με τις τιμές στην Ευρώπη να αυξάνοντας κατακόρυφα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων.
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.
ΑΓΟΡΕΣ

Μικρές οι αυξήσεις στην αμόλυβδη, σταθεροποίηση των διεθνών τιμών

Μόνο κατά 1,3% έχει αυξηθεί η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυτή την εβδομάδα, παρά το άλμα των διεθνών τιμών τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση μεγάλης μείωσης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.