ΓΔ: 805.16 1.57% Τζίρος: 6.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds_corp
Πηγή: Shutterstock

Κάτω από το 1,9% η απόδοση του νέου 15ετούς ομολόγου

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ και η συμπίεση της απόδοσης κάτω από το 2% σηματοδοτεί τη μεγάλη επιτυχία της έκδοσης 15ετών ομολόγων. Το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Λίγο χαμηλότερα από το 1,90% διαμορφώθηκε η απόδοση του 15ετούς ομολόγου που διέθεσε σήμερα το Δημόσιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ.

Η συμπίεση της απόδοσης σε τόσο χαμηλό ποσοστό, κάτω από το 2%, σηματοδοτεί τη μεγάλη επιτυχία της έκδοσης του Δημοσίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ανταποκρινόμενος στην απροσδόκητα μεγάλη ζήτηση των νέων τίτλων, αποφάσισε να αυξήσει το ποσό που θα αντληθεί από τα 2 στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η λήξη του τίτλου τοποθετείται στις 4 Φεβρουαρίου του 2035 και ο διακανονισμός θα γίνει σττις 4 Φεβρουαρίου 2020. Σημειώνεται ότι διαχειριστές της έκδοσης ήταν οι τράπεζες BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Mιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, σημείωσε ότι τα έσοδα από τη σημερινή έκδοση θα αξιοποιηθούν για να μειωθεί ο δανεισμός του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια.

Την «απογείωση» των 15ετών τίτλων του Δημοσίου βοήθησε ιδιαίτερα η αναβάθμιση - έκπληξη από τον οίκο Fitch, στο BB με θετική προοπτική, η οποία έφερε την Ελλάδα δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και συνέβαλε στην προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων στην έκδοση.

Μεγάλο μέρος των προσφορών που έγιναν σήμερα προήλθαν από μακροπρόθεσμους διαχειριστές κεφαλαίων. Στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν, όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων, να περιορίσει σε χαμηλά ποσοστά τους τίτλους που θα κατανεμηθούν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη δευτερογενή αγορά το κλίμα παραμένει εξαιρετικό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε όλη την καμπύλη. Μεγάλη πτώση, στο 0,332%, σημειώνει σήμερα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ του 10ετούς μειώθηκε στο 1,158%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξαν τα ελληνικά ομόλογα παρά το επερχόμενο κύμα αυξήσεων επιτοκίων

Πρωτιά στην αύξηση των επιτοκίων με την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, η οποία προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου της κατά 1%. Εντός της εβδομάδας αναμένονται η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, όσο και της Αγγλίας.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Kερδισμένοι και χαμένοι του Αυγούστου και του 8μήνου

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2022, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μονοψήφιο δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, έναν στόχος που είχε τεθεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2022.