ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο, προβλήματα σε αγωγό της Φινλανδίας

Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς σε υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας - Εσθονίας εξετάζει το Ελσίνκι, ο οποίος έχει διακόψει τη λειτουργία του, με την τιμή του φυσικού αερίου να πλησιάζει τα 50 ευρώ.

Μία ανάσα από τα 50 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου του φυσικού αερίου, με ημερήσια άνοδο που ξεπερνά το 12%, καθώς η είδηση για πιθανή δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, αλλά και η διακοπή λειτουργίας μονάδες της Chevron στο Ισραήλ δημιουργούν αρκετή αναστάτωση στην αγορά. 

Στον υποθαλάσσιο αγωγό υπήρξε διαρροή με τις αρμόδιες αρχές της Φινλανδίας να έχουν ξεκινήσει έρευνα, εξετάζοντας κατά πόσο αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε δολιοφθορά. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση του όλου θέματος, δεν έχουν υπάρξει ακόμη κάποια τελικά συμπεράσματα. Μια «ασυνήθιστη πτώση» της πίεσης στον αγωγό ώθησε τους διαχειριστές να σταματήσουν τις ροές νωρίς την Κυριακή, με τις γειτονικές χώρες να ξεκινούν επιθεώρηση. Η διαρροή αερίου ήταν στα φινλανδικά ύδατα, σύμφωνα με μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. 

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία τον Μάιο του 2022, περίπου μία εβδομάδα αφότου η σκανδιναβική χώρα δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η περιοχή εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Η διαρροή - και η επακόλουθη έρευνα - αναζωπύρωσε τις ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών μετά τις εκρήξεις στους κοντινούς αγωγούς Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία πέρυσι. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν έκτοτε εντείνει την άμυνα των υποδομών ως απάντηση.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι εντόπισε την περιοχή του αγωγού φυσικού αερίου που υπέστη βλάβη και ότι εντόπισε επίσης βλάβη σε καλώδιο επικοινωνίας με την Εσθονία.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρακολούθηση των ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων με τη χρήση δορυφόρων, αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων, με τις περιοχές στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα να θεωρούνται από τις πιο ευαίσθητες. Ο αγωγός Balticconnector τέθηκε σε λειτουργία πριν από μόλις τρία χρόνια.

Ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία έχουν μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ακόμη και πριν διακόψουν τις εισαγωγές από τον ανατολικό γείτονά τους, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυρίως από τις ΗΠΑ. Ο αγωγός συνέδεσε τον νέο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Φινλανδία με την Εσθονία, ενώ παρόμοιοι πλωτοί τερματικοί σταθμοί έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη κατά το περασμένο έτος, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 15% για το φυσικό αέριο μετά από ράλι 53% το πρώτο 15θήμερο

«Καμπανάκι κινδύνου» στέλνει η αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους αναλυτές. Βασική αιτία της ανόδου η διακοπή λειτουργίας του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην Ευρώπη, αλλά και η αύξηση της ζήτησης.
fysiko aerio
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα υποχώρηση για το φυσικό αέριο, υψηλή κάλυψη των αποθεμάτων

Χαμηλή ζήτηση λόγω και καλών καιρικών συνθηκών αλλά και σταθερή πορεία της τροφοδοσίας συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο Ιουνίου να υποχωρεί από τα 36 ευρώ.