ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χρηματιστήριο Αθηνών είσοδος
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ποιοι παράγοντες «βαραίνουν» στην πορεία του ΧΑ το επόμενο διάσημα

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών δύσκολα κερδίζεται αλλά εύκολα χάνεται, όπερ σημαίνει ότι η χώρα οφείλει να δείχνει σοβαρότητα και συνέπεια σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «αναπαύεται» στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, καθώς η εδώ μακροπρόθεσμη ανοδική τάση συνεχίζεται, τη στιγμή που πολλοί ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν πέσει κάτω από τους αντίστοιχους δικούς τους.

«Οι καιροί ου μενετοί», δηλαδή οι ευκαιρίες δεν περιμένουν για τους Έλληνες Επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν επιπλέον επιβεβαίωση για τις προοπτικές των εισηγμένων από το γεγονός ότι η εγχώρια ανάπτυξη υπερβαίνει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

Χαιρετίζουμε τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, με την Οικονομία μας να ξαναμπαίνει στα «επενδυτικά σαλόνια» και τις -αλήστου μνήμης- εποχές που κατατάσσετο στην κατηγορία «σκουπίδια» να ανήκουν στο παρελθόν. Η αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου θεωρούμε ότι δεν θα αποτελέσει «έκπληξη».

Σε μία συγκυρία πολύ δύσκολη για τις Αγορές Ομολόγων, η απόδοση  (yield) για διακράτηση ως τη λήξη του ελληνικού δεκαετούς είναι χαμηλότερη από αυτήν των αντίστοιχων ιταλικών και αμερικάνικων, εξέλιξη θετική για την αναχρηματοδότηση ελληνικού κρατικού και διεθνούς εταιρικού χρέους.

Οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη παραμένουν, βεβαίως, όπως επανέλαβε σήμερα η ΕΚΤ, κάτι που απεικονίζεται και από την υποχώρηση του Ευρώ στα διεθνή «φορεξάδικα».

Σε αυτή την φάση αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο οι Οίκοι Αξιολογήσεων όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υψώνουν «ασπίδες» προστασίας για τα ελληνικά στοιχεία Ενεργητικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα».

Η εμπιστοσύνη των Επενδυτών δύσκολα κερδίζεται αλλά εύκολα χάνεται, όπερ σημαίνει ότι η Χώρα οφείλει να δείχνει σοβαρότητα και συνέπεια σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις.

* Ο Πέτρος Στεριώτης (steriop1@yahoo.gr) είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
MARKET MAKER

Οι... πολύ σκληρές 2.000 μονάδες, πουλάνε οι ξένοι και το ράλι της Aktor

Η πιθανότητα τερματισμού του shutdown στις ΗΠΑ δίνει ώθηση στις αγορές, οι ξένοι πουλάνε, οι τράπεζες στην πρώτη γραμμή, έσπασε τα κοντέρ η Aktor, "έπιασε" τα 27 ευρώ η Motor Oil, υστέρησαν ΟΠΑΠ και Aegean Airlines.
Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
TRADER, MARKETS, XRIMATISTIRIA, XRIMATISTIS
MARKET MAKER

Τι φοβίζει τους επενδυτές, τα νούμερα των τραπεζών και το μυστικό της Lavipharm

Κάτω από τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, «φτιάχνουν» ρευστότητα οι επενδυτές, τα αποτελέσματα των τραπεζών, η κίνηση ΜΑΤ της Aktor, το μυστικό της Lavipharm και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της HelleniQ Energy
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.