Alexis Tsipras
Φωτο: ΑΠΕ

Επιστροφή Τσίπρα στην κανονικότητα με τη στολή του επαναστάτη

Η χώρα έχει περάσει πολλά, έχει χάσει πολλά, έχει αποκλίνει επικίνδυνα από την τροχιά της ευρωζώνης και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέους διχασμούς και τυχοδιωκτισμούς.

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη με παιδιά να λιποθυμάνε από την πείνα». «Το πιο ακραίο από το σχέδιο της ΝΔ είναι αυτό που ετοιμάζει για την πρώτη κατοικία». «Μαζικές απολύσεις στο χώρο των τραπεζών για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση».

Θα μπορούσαν να είναι οι δηλώσεις κάποιου γραφικού που ακόμα υπερθεματίζει την επιστροφή στη δραχμή ή κάποια παρωδία της «ηρωικής» εποχής της «επανάστασης» του 2012 – 2015. Ωστόσο, πρόκειται για ολόφρεσκες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του ανθρώπου που ήταν πρωθυπουργός της χώρας μόλις 7 μήνες πριν.

Η χώρα έχει αφήσει τα μνημόνια πίσω, επιστρέφει, κουτσά στραβά, στην κανονικότητα, η οικονομία κινείται πιο δυναμικά, ο κόσμος βλέπει πιο αισιόδοξα τη ζωή του και ο κ. Τσίπρας επιστρέφει σε μια δική του κανονικότητα, καρμπόν του χθες.

Επιστρέφει γρήγορα στο χθες του διχασμού και μιας αδιανόητης αμετροέπειας. Όταν δήλωνε, πολεμώντας τα μνημόνια, λες και βρισκόταν στο χειμώνα του 1941 – 1942: «Δεν βρίσκουμε λόγια για να περιγράψουμε την εθνική τραγωδία που βιώνει ο λαός µας, το κοινωνικό ολοκαύτωμα που συνεπάγεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων του μνημονίου εδώ και τρία χρόνια»…«Η πολιτική σας έχει οδηγήσει τη χώρα σε µία ανείπωτη καταστροφή»...«Συζητάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που βυθίζονται στη φτώχεια, στην πείνα και στην απελπισία, για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι, µε κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους, για ανθρώπους που πεθαίνουν»...«Συνειδητή εγκληματική πράξη κατά της πατρίδας και του λαού μας που βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση».

Απίστευτες μεγαλοστομίες και ανοησίες που παρέσυραν την κοινωνία και τη χώρα σε μια εντελώς άσκοπη περιπέτεια, με βαρύ οικονομικό κόστος και αδιανόητη σπατάλη χρόνου, για να εφαρμόσει τελικά η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, με αξιοθαύμαστο κομματικό πατριωτισμό, ένα μνημόνιο κατά πολύ χειρότερο του πρώτου και δεύτερου που τόσο παθιασμένα και αντιδημοκρατικά πολέμησε.

Η χώρα έχει περάσει πολλά, έχει χάσει πολλά, έχει αποκλίνει επικίνδυνα από την τροχιά της ευρωζώνης και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέους διχασμούς και τυχοδιωκτισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάδα - Τουρκία: «Δίκαιο», διάλογος, πόλεμος και η σκληρή πραγματικότητα

Το 1980 το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 56,8 δισ. δολάρια έναντι 68,79 δισ. δολαρίων της Τουρκίας, αντιστοιχούσε στο 83% της γειτονικής χώρας. Σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ φτάνει τα 218 δισ. δολάρια έναντι 771 δισ. της Τουρκίας και αντιστοιχεί στο 28%.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πανδημία, ο ρόλος του κράτους και η κατάρρευση των μύθων της Αριστεράς

Η διαχείριση της πανδημίας υπενθύμισε ότι το κράτος έχει τεράστιες εξουσίες για να αντιμετωπίσει κρίσεις. Όμως, η αποτελεσματική αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάχη κατά του κορονοϊού και το κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Σε έναν πόλεμο ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι και τα μετόπισθεν, στην προκειμένη περίπτωση, η οικονομία, η οποία δέχεται σοβαρά πλήγματα από την καραντίνα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τρομοκρατία με τους νεκρούς ας μην «παγώσει» τους ζωντανούς

Το σίριαλ τρόμου με την καθημερινή παράθεση νεκρών δεν πρέπει να παραλύσει όσους ζουν και παράγουν σε αυτή τη χώρα. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες αξίζουν καλύτερη προστασία από κράτος.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το επικίνδυνο ελληνικό μείγμα ανευθυνότητας και ατομισμού

Για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας αφορούν τους άλλους, όχι τους ίδιους. Όπως ακριβώς θεωρούν ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις, η καθαριότητα και τόσα άλλα αφορούν τους άλλους.