Alexis Tsipras
Φωτο: ΑΠΕ

Επιστροφή Τσίπρα στην κανονικότητα με τη στολή του επαναστάτη

Η χώρα έχει περάσει πολλά, έχει χάσει πολλά, έχει αποκλίνει επικίνδυνα από την τροχιά της ευρωζώνης και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέους διχασμούς και τυχοδιωκτισμούς.

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη με παιδιά να λιποθυμάνε από την πείνα». «Το πιο ακραίο από το σχέδιο της ΝΔ είναι αυτό που ετοιμάζει για την πρώτη κατοικία». «Μαζικές απολύσεις στο χώρο των τραπεζών για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση».

Θα μπορούσαν να είναι οι δηλώσεις κάποιου γραφικού που ακόμα υπερθεματίζει την επιστροφή στη δραχμή ή κάποια παρωδία της «ηρωικής» εποχής της «επανάστασης» του 2012 – 2015. Ωστόσο, πρόκειται για ολόφρεσκες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του ανθρώπου που ήταν πρωθυπουργός της χώρας μόλις 7 μήνες πριν.

Η χώρα έχει αφήσει τα μνημόνια πίσω, επιστρέφει, κουτσά στραβά, στην κανονικότητα, η οικονομία κινείται πιο δυναμικά, ο κόσμος βλέπει πιο αισιόδοξα τη ζωή του και ο κ. Τσίπρας επιστρέφει σε μια δική του κανονικότητα, καρμπόν του χθες.

Επιστρέφει γρήγορα στο χθες του διχασμού και μιας αδιανόητης αμετροέπειας. Όταν δήλωνε, πολεμώντας τα μνημόνια, λες και βρισκόταν στο χειμώνα του 1941 – 1942: «Δεν βρίσκουμε λόγια για να περιγράψουμε την εθνική τραγωδία που βιώνει ο λαός µας, το κοινωνικό ολοκαύτωμα που συνεπάγεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων του μνημονίου εδώ και τρία χρόνια»…«Η πολιτική σας έχει οδηγήσει τη χώρα σε µία ανείπωτη καταστροφή»...«Συζητάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που βυθίζονται στη φτώχεια, στην πείνα και στην απελπισία, για ζωές που σβήνουν στο σκοτάδι, µε κομμένο το ρεύμα της ύπαρξής τους, για ανθρώπους που πεθαίνουν»...«Συνειδητή εγκληματική πράξη κατά της πατρίδας και του λαού μας που βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση».

Απίστευτες μεγαλοστομίες και ανοησίες που παρέσυραν την κοινωνία και τη χώρα σε μια εντελώς άσκοπη περιπέτεια, με βαρύ οικονομικό κόστος και αδιανόητη σπατάλη χρόνου, για να εφαρμόσει τελικά η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, με αξιοθαύμαστο κομματικό πατριωτισμό, ένα μνημόνιο κατά πολύ χειρότερο του πρώτου και δεύτερου που τόσο παθιασμένα και αντιδημοκρατικά πολέμησε.

Η χώρα έχει περάσει πολλά, έχει χάσει πολλά, έχει αποκλίνει επικίνδυνα από την τροχιά της ευρωζώνης και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέους διχασμούς και τυχοδιωκτισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τράπεζες, όπως λέμε «Ελληνικό Δημόσιο»

Μια τραπεζική γραφειοκρατία που δημιουργεί εμπόδια και προβλήματα με την επίκληση κανόνων και κανονισμών έχοντας χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, τον πελάτη και τη δουλειά τους: να βρίσκουν λύσεις και όχι να δημιουργούν προβλήματα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προχωρώντας με τη σιδερένια μπάλα της κομματοκρατίας

Δεν γίνεται να τρέξεις μπροστά, να επιτύχεις την φυγή προς τα εμπρός, διατηρώντας τη σιδερένια μπάλα της κομματοκρατίας δεμένη στο πόδι. Καταλήγεις να σε ξεπερνούν ακόμη και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες...
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τραπεζικό «βραχυκύκλωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης - τραπεζών:  Οι επιλογές Γ. Ζαββού, η αμήχανη σχέση με ΤτΕ, η «έφοδος» στις τράπεζες δημιουργούν μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν συμπτώσεις.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τράπεζες, οι χρεώσεις και η υποκρισία του κράτους – πατερούλη

Καλό είναι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το πολιτικό προσωπικό αφού λύσουν το ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων, να ασχοληθούν λίγο με τις επιβαρύνσεις που επιβάλλει το κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.