ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τράπεζες: Μια μνημειώδης αποτυχία με πολλούς πατέρες

Πριν την κρίση, το 2008, λειτουργούσαν στη χώρα πάνω από 20 τράπεζες. Σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 5 (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank και κάποιες συνεταιριστικές).

Πριν την κρίση, το 2008, λειτουργούσαν στη χώρα πάνω από 20 τράπεζες. Σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σε 5 (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank και κάποιες συνεταιριστικές).

Από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη έχουν «σβήσει» ιστορικά τραπεζικά ιδρύματα όπως η Αγροτική Τράπεζα, τράπεζα που δημιούργησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Εμπορική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Γενική Τράπεζα καθώς και το σύνολο των τραπεζών που δημιουργήθηκαν, τόσο εύκολα, στις ημέρες τις ευφορίας (Proton Bank, Probank, FBBank, Aspis Bank κ.α.). Παράλληλα από την χώρα αποχώρησε η αμερικανική Citibank, μετά από δεκαετίες παρουσίας, οι γαλλικές Credit Agricole και η Societe Generale, η πορτογαλική Millennium, και οι τρεις κυπριακές τράπεζες που είχαν επεκταθεί στην Ελλάδα (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Λαϊκή, η οποία είχε συγχωνευθεί με τον όμιλο Marfin). Επίσης σε εκκαθάριση τέθηκαν πολλές συνεταιριστικές τράπεζες.

Πλέον οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank- ελέγχουν το 95% της ελληνικής αγοράς. Στο διάστημα 2013 – 2015 οι ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκαν με περίπου 55 δισ. ευρώ μέσω τριών ανακεφαλαιοποιήσεων.

Την περίοδο 2009 – 2017 το απασχολούμενο προσωπικό στον κλάδο μειώθηκε κατά 24.000 άτομα (-37%), ο αριθμός καταστημάτων κατά περίπου 2.050 σημεία (-50%) ενώ τα ATM μειώθηκαν κατά 2.350 (-26%).

Και τώρα; Και τώρα όλοι λένε ότι η συρρίκνωση είναι μονόδρομος. Για διάφορους λόγους. Πραγματικό κατόρθωμα. Και να ήθελε κάποιος στην αρχή της κρίσης να τα κάνει τόσο μαντάρα με τις τράπεζες θα ήταν αδύνατο να τα καταφέρει. Η κατάρρευση των τραπεζών και το δύσκολο αύριο για τον κλάδο έχει πολλούς πατέρες.

(Αρχική δημοσίευση Economistas)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τράπεζες, όπως λέμε «Ελληνικό Δημόσιο»

Μια τραπεζική γραφειοκρατία που δημιουργεί εμπόδια και προβλήματα με την επίκληση κανόνων και κανονισμών έχοντας χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, τον πελάτη και τη δουλειά τους: να βρίσκουν λύσεις και όχι να δημιουργούν προβλήματα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τραπεζικό «βραχυκύκλωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης - τραπεζών:  Οι επιλογές Γ. Ζαββού, η αμήχανη σχέση με ΤτΕ, η «έφοδος» στις τράπεζες δημιουργούν μια αλληλουχία γεγονότων που είναι δύσκολο να αποτελούν συμπτώσεις.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τράπεζες, οι χρεώσεις και η υποκρισία του κράτους – πατερούλη

Καλό είναι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το πολιτικό προσωπικό αφού λύσουν το ζήτημα των τραπεζικών χρεώσεων, να ασχοληθούν λίγο με τις επιβαρύνσεις που επιβάλλει το κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.