ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Kινητήρια δύναμη η Ελλάδα για την ανάπτυξη των Βαλκανίων

Ο πρόεδρος του Συνδέσου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, γράφει στο Business Daily για τις δυνατότητες της Β. Ελλάδας να αναπτυχθεί με ταχύτητα και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Η φράση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα είναι η «κινητήρια» δύναμη για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, καταδεικνύει την επιτυχημένη διοργάνωση του 5ου κατά σειρά Thessaloniki Summit, που υλοποίησε ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το «Οικονομικό Forum των Δελφών», το διήμερο 5 και 6 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Τρεις Πρωθυπουργοί (Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας) τόνισαν με έμφαση ότι η περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια, είναι το σημαντικότερο όπλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία COVID19. 

Η διήμερη «Σύνοδος της Θεσσαλονίκης» επέτυχε κι εφέτος τον στόχο της: έστρεψε το ενδιαφέρον της χώρας στις σημαντικές ανακοινώσεις και στις υψηλού επιπέδου προτάσεις για την ανάπτυξη, που έγιναν από τους 95 ομιλητές οι οποίοι συμμετείχαν στις 32 ενότητες του συνεδρίου, σημαντικότερες από τις οποίες ήταν οι εξής:

  1. Η διοχέτευση στην Ελληνική οικονομία κονδυλίων 3,3 δις € έως το τέλος του 2020, για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.
  2. Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ εντός του Δεκεμβρίου, γεγονός που θα σημάνει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 100 εκ. € τα επόμενα χρόνια.
  3. Το 20% τουλάχιστον των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα διατεθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
  4. Η χώρα μας θα λάβει κονδύλια ύψους 19,3 δισ. € στο πλαίσιο της νέας «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (ΚΑΠ) για την περίοδο 2022-2027 και
  5. Η αγορά εταιρικών ομολόγων μπορεί να εισφέρει θετικά στην άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις, αφού μόνον εφέτος και σε περιβάλλον πανδημίας έχουν αντληθεί 1,4 δισ. € ευρώ από εγχώριες επιχειρήσεις.

Για το μεγάλο θέμα της προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων στην περιοχή, τονίσθηκε το σημαντικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στα τρόφιμα και ποτά, στην τεχνολογία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στα μεγάλα ενεργειακά projects, στη συμμετοχή στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, στον τουρισμό και στις μεταφορές. Άλλωστε, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt τόνισε με έμφαση ότι: «Η Θεσσαλονίκη έχει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς μας».

Σε ότι αφορά τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το μεγάλο θέμα της υλοποίησης επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τρόφιμα και ποτά, τεχνολογία, έρευνα και ανάπτυξη, μεγάλα ενεργειακά projects, λιμένες, τουρισμός και μεταφορές, κλάδοι – στόχοι με υψηλό ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Προς τούτο συνηγορεί η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία θεωρούνται σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις στην περιοχή. 

Στο πλαίσιο ακριβώς αυτό τη συγκεκριμένη προοπτική υποβοηθά η Κυβερνητική πολιτική με τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, τα οποία θα φτάσουν έως το τέλος Δεκεμβρίου στα 12 δις €. Επιπλέον, η Κυβέρνηση σχεδιάζει «πρόγραμμα γέφυρα» μεταξύ του υφιστάμενου και του νέου ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να μην υπάρξει κανενός είδους χρηματοδοτικό κενό στην ενίσχυση των εγχώριων επιχειρήσεων. 

Για την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και για την έμπρακτη ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ως βασικό άξονα τη μετάβαση στην «πράσινη γεωργία» χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Για το λόγο αυτό, θα υποστηριχθούν τα επόμενα χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της αγροτεχνολογίας, ενώ θα θεσμοθετηθούν οι «γεωργικοί σύμβουλοι» και συγκεκριμένα προγράμματα «γεωργικής εκπαίδευση» στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ

Τέλος, και σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ανακοινώθηκε από το βήμα του 5ου Thessaloniki Summit ότι το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν όντως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Επιπλέον, σύντομα θα ανακοινωθούν σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, στο πλαίσιο της δημοσίευσης της «Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εθνικός στόχος η περιφερειακή ανάπτυξη - Κομβικός ο ρόλος της βιομηχανίας

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, με άρθρο του στο BusinessDaily.gr εξειδικεύει μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυσης της ανάπτυξη της περιφερειακής βιομηχανίας.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σε υψηλά επίπεδα η έρευνα αλλά δεν έχει συνδεθεί με τις επιχειρήσεις

Η διασύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς ως μοχλός ενίσχυσης της καινοτομικής τους δραστηριότητας. Γράφουν Αιμιλία Πρωτόγερου και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος*.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινωνική συνοχή μετά την πανδημία: Ενισχύεται ή αποδυναμώνεται;

Η κοινωνική συνοχή δεν μεταφράζεται σε πόσα χρήματα δίνονται σε κάποιες πολιτικές, αλλά κατά πόσο αυτές συνέβαλαν ουσιαστικά στην βελτίωση της ζωής συγκεκριμένων κοινωνικών κατηγοριών. Γράφει ο Γιώργος Μελέας*.