Φωτο: Shutterstock

Ο «ακατάλληλος» Joker και η πολιτική των εντυπώσεων

«Είστε σίγουρα ο υπουργός Προστασίας Πολίτη», θα ρωτούσε κάποιος αν επρόκειτο για ανέκδοτο. Όμως δυστυχώς δεν είναι ανέκδοτο είναι η ελληνική πραγματικότητα του «κάνω ό,τι νομίζω» και αδιαφορώ για το νόμο.

Η πολιτική της μαγκιάς ήταν, είναι, και φοβάμαι πως θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμη, κυρίαρχη στη χώρα. Με ένα πολιτικό προσωπικό που επιμένει να μην ασχολείται με την ουσία και μονίμως παίζει με τις εντυπώσεις, αδιαφορώντας έστω για τα προσχήματα, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες αλλαγής.

Χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι θα πάει με τον 15χρονο γιο του να δει ταινία ακατάλληλη για ανηλίκους. Και γιατί παρακαλώ να μην ανάψει και ένα τσιγάρο στην αίθουσα; Ο κ. υπουργός δεν είπε τίποτα για το νομικό πλαίσιο και ποια είναι η διαδικασία, με την οποία μια ταινία κρίνεται κατάλληλη ή ακατάλληλη, και αν πρέπει να αναθεωρηθεί. Απλά δήλωσε ότι αδιαφορεί για τον κανόνα και θα κάνει αυτό που θέλει. 

Η δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη δεν ήταν ούτε στιγμιαίο λάθος, ούτε μια κακή στιγμή. Ο κ. Χρυσοχοίδης, πάλι ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι όταν σημειώθηκε η έκρηξη της βόμβας στα χέρια το Σάββα Ξηρού, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της 17ης Νοεμβρίου, ο ίδιος πήρε το αυτοκίνητο και επέστρεψε στην Αθήνα τρέχοντας με περισσότερο από 200 χλμ την ώρα. Τέτοια ήταν η ανυπομονησία του υπουργού!

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το 2010 περιπολικά της τροχαίας είχαν σταματήσει το υπηρεσιακό όχημα του κ. Χρυσοχαϊδη, που ήταν και τότε υπουργός Προστασίας Πολίτη, γιατί έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα στην Εθνική Οδό και ο υπουργός δήλωσε ότι συνηθίζει να τρέχει... προκειμένου να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά των αστυνομικών.

«Είστε σίγουρα ο υπουργός Προστασίας Πολίτη», θα ρωτούσε κάποιος αν επρόκειτο για ανέκδοτο. Όμως δυστυχώς δεν είναι ανέκδοτο είναι η ελληνική πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα του «κάνω ό,τι νομίζω»: ο κύριος Άλφα πηγαίνει το παιδί του στο σχολείο με μηχανάκι χωρίς κράνος, ο αστυνομικός περνά άσκοπα με κόκκινο γιατί είναι αστυνομικός, ο κύριος Βήτα καπνίζει στο εστιατόριο, ο φαρμακοποιός το παίζει γιατρός και κάνει διαγνώσεις με το μάτι, ο γιατρός χρησιμοποιεί δημόσιες υποδομές για να παρέχει ο ίδιος ιδιωτικά υπηρεσίες υγείας, ο κύριος Δέλτα παρκάρει στο πεζοδρόμιο, ο κ. Πολάκης, ως δήμαρχος, κρατούσε διπλά βιβλία και ήταν υπερήφανος γι' αυτό. 

Μια ατελείωτη αλυσίδα πράξεων και συμπεριφορών που κρατούν τη χώρα δέσμια στο χθες και την παρακμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πανδημία, ο ρόλος του κράτους και η κατάρρευση των μύθων της Αριστεράς

Η διαχείριση της πανδημίας υπενθύμισε ότι το κράτος έχει τεράστιες εξουσίες για να αντιμετωπίσει κρίσεις. Όμως, η αποτελεσματική αξιοποίηση των συντελεστών παραγωγής μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μάχη κατά του κορονοϊού και το κρίσιμο μέτωπο της οικονομίας

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Σε έναν πόλεμο ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι και τα μετόπισθεν, στην προκειμένη περίπτωση, η οικονομία, η οποία δέχεται σοβαρά πλήγματα από την καραντίνα.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τρομοκρατία με τους νεκρούς ας μην «παγώσει» τους ζωντανούς

Το σίριαλ τρόμου με την καθημερινή παράθεση νεκρών δεν πρέπει να παραλύσει όσους ζουν και παράγουν σε αυτή τη χώρα. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες αξίζουν καλύτερη προστασία από κράτος.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το επικίνδυνο ελληνικό μείγμα ανευθυνότητας και ατομισμού

Για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας αφορούν τους άλλους, όχι τους ίδιους. Όπως ακριβώς θεωρούν ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις, η καθαριότητα και τόσα άλλα αφορούν τους άλλους.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κρίση του 2010, η απειλή της πανδημίας και το τίμημα του χαμένου χρόνου

Η κατάσταση της χώρας μας παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και αδύναμη και κάπως έτσι μπαίνουμε στην τέλεια καταιγίδα, μια πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας στην οικονομία μπορεί να είναι τεράστιες.