ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή και Κοινωνική Επιτροπή.

Σε σταυροδρόμι η Ευρώπη: Αναγκαία η ενεργή συμμετοχή των πολιτών

Για το Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης και την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή των πολιτών γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το μέλλον της Ευρώπης είναι πλέον επιβεβλημένες και απαραίτητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όρισε την έναρξη των συζητήσεων για το Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης στις 9 Μαΐου ημέρα που είναι αφιερωμένη στην Ευρώπη
 
Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να δώσει έμφαση στον τρόπο ανάπτυξης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων πολιτικών της ΕΕ που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Συζητήσεις και προτάσεις για νέα γενναία οικονομικά πακέτα, απομείωση χρέους, ενεργειακή επάρκεια αλλά και επάρκεια σε υποδομές, υγειονομική ασφάλεια, απρόσκοπτη κίνηση προσώπων και εμπορευμάτων θα είναι στο επίκεντρο. Επίσης, θα πρέπει μέσω των διαβουλεύσεων να προκύψουν σαφή διδάγματα αλλά και συμπεράσματα από την κρίση και πώς οδηγηθήκαμε σε αυτήν. Αξίες και αρχές όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η ασφάλεια, η αναλογικότητα, η προστασία ευπαθών ομάδων, η κοινωνική συνοχή θα πρέπει πάλι να βρεθούν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας.
 
Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στο Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης, κρίνεται πλέον όλο και πιο σημαντική και απαραίτητη μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Χρειαζόμαστε μια ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς συζήτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες της ΕΕ και συγκεκριμένες λύσεις για το πώς να αναδυθούμε πιο δυνατά και πιο ανθεκτικά από την τρέχουσα κρίση. Αυτός ο ευρύς διάλογος με πολίτες και διάφορους άλλους ενδιαφερόμενους θα συμβάλει στην καθοδήγηση του μέλλοντος, διαμορφώνοντας ένα κοινό όραμα για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ την επόμενη δεκαετία και μετά.
 
Η αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών, των ενδιαφερομένων μερών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των περιφερειών, των πόλεων, των τοπικών κυβερνήσεων πρέπει να διασφαλιστεί μέσω συζητήσεων, μεταξύ άλλων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και μέσω πολυγλωσσικών πλατφορμών Διαδικτύου και ομάδων πολιτών στα κράτη μέλη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι η ώρα να ακουστεί ο πολίτης ο οποίος και βιώνει μοναδικά αυτήν την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Δεν χρειαζόμαστε μια ακόμη γενική και τυπική συζήτηση, όπου κάποιοι γραφειοκράτες της ΕΕ θα παίρνουν σημειώσεις και θα προτείνουν μέτρα. Αντιθέτως, είναι ανάγκη για μια ζωντανή, πολύπλευρη και πολυδιάστατη συζήτηση όπου θα αποτυπωθούν όλες οι απόψεις για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το μέλλον της Ευρώπης… 

Ο κ. Γιώργος Μελέας είναι Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τρεις βασικές αρχές για τη νέα πολιτική συνοχής στην Ευρώπη

Ο Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για την πολιτική συνοχής και την επίδρασή της στις οικονομίες των κρατών μελών.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο και πιο γενναιόδωρο πλαίσιο των ενισχύσεων σε επιχειρήσεις

Για τις αυξημένες δυνατότητες παροχής κρατικών ενισχύσεων που παρέχει η Κομισιόν γράφει στο Business Daily o Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όγδοη αξιολόγηση από την Επιτροπή: Ζητείται νέο παραγωγικό μοντέλο

Ο κ. Γιώργος Μελέας, Εθνικός Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, γράφει στο Business Daily για την έκθεση της Κομισιόν και την ανάγκη μετασχηματισμού της οικονομίας.