ΓΔ: 899.16 0.17% Τζίρος: 83.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Σε διορθωτικές κινήσεις οι αγορές, ο πληθωρισμός απειλεί και το ΧΑ

Η υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης θα καθορίσει και το πότε ο Γενικός Δείκτης θα στοχεύσει προς την περιοχή των 950 μονάδων. Γράφει ο Δημήτρης Τζάνας*.

Η εισαγωγή των 1,2 δισ. νέων μετοχών της  Πειραιώς, σε συνέχεια της επιτυχούς αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, συντελέστηκε με υποδειγματικό τρόπο, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε στο Γενικό Δείκτη. Η μαζική προσέλευση επενδυτών, νέων και παλαιών, ξένων κυρίως αλλά και Ελλήνων για τοποθετήσεις στη μετοχή, αποτέλεσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στον αναγγελθέντα σχεδιασμό της Τράπεζας.

Με την άφθονη ρευστότητα να οδηγεί σε απορρόφηση των προσφερθέντων τίτλων, φαινόμενο που θύμισε τις ανθηρές συνθήκες του χρηματιστηρίου προηγούμενων δεκαετιών. Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε και στους άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ  επιλεκτικό είναι το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων για το 2020 αποκάλυψε ότι 18 εταιρείες (πληροφορικής, διατροφής, πλαστικών, ΑΠΕ κ.α.) εμφάνισαν ταυτόχρονη αύξηση κύκλου εργασιών, EBIDTA και καθαρών κερδών! Με τα μεγέθη του 2021 να αναμένονται αισθητά βελτιωμένα για την πλειονότητα των εισηγμένων, ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις της επερχόμενης επιτάχυνσης της ανάπτυξης για το 2021 αλλά κυρίως για το 2022. Την ίδια ώρα, το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με μόλις 0,2% για 5ετή περίοδο, οι επενδυτικοί οίκοι όπως η Wood αναφέρονται με αισιοδοξία για το θετικό ελληνικό story και ο MSCI Standard Greece αναμένεται μέχρι την επόμενη αναθεώρησή του να περιλαμβάνει τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εταιρειών σε σχέση με το σημερινό (από 3 σε τουλάχιστον 6 μετοχές).

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να κινηθεί ψηλότερα στο επόμενο διάστημα με το Γ.Δ. να στοχεύσει προς την περιοχή των 950 μονάδων. Πότε όμως θα συμβεί αυτό, στο εγγύς μέλλον ή λίγο αργότερα και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και επανέλθει η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία;

Η απάντηση είναι ότι στο βαθμό που η επενδυτική ψυχολογία σχετίζεται με τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, ο μηχανισμός της προεξόφλησης των επερχόμενων καλύτερων ημερών θα οδηγούσε άμεσα το ελληνικό χρηματιστήριο σε ανοδική πορεία. Όμως, οι κινήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου συνυφαίνονται με τις ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, διαδικασία που σχετίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών για την πορεία των οποίων διαφαίνεται ότι είναι ενδεχόμενο να σημειωθούν βραχυχρόνιες αναταράξεις, καθώς οι δείκτες έχουν ήδη καταγράψει ιστορικά υψηλές επιδόσεις ελέω της άφθονης ρευστότητας που προσφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Πάντως, τα μηνύματα των αγορών είναι ήδη καθαρά: η επερχόμενη ανάκαμψη οδηγεί ήδη σε ράλι των τιμών των εμπορευμάτων (των μετάλλων και του πετρελαίου) απειλώντας με αναζωπύρωση του πληθωρισμού, εξέλιξη που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις Κεντρικές Τράπεζες, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των επικεφαλής τους, με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να  ομολογεί το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, τόσο η Federal όσο και επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν για τα υπερτιμημένα στοιχεία ενεργητικού (τα ψηφιακά νομίσματα ανάμεσά τους). Εξελίξεις που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών, μεταθέτοντας χρονικά και την ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με τις 870 μονάδες του Γ.Δ. να αποτελούν ένα πιθανό όριο στήριξης στο βαθμό που υλοποιηθεί το πλαγιοκαθοδικό σενάριο βραχυχρόνια.

*Ο Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι δυο όψεις των αποδόσεων των blue chips από τις αρχές του έτους

Ποιες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αποκομίζουν μεγάλα κέρδη «κόντρα» στην μικρή πτώση (-1,63%) του Γενικού Δείκτης και ποιες έχουν δεχθεί τις ισχυρότερες πιέσεις το 2022. Ο ιδιότυπος τραπεζικός... διχασμός.
Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρει» τον ρυθμό της μεταποίησης η παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο 2021 και το οικονομικό κλίμα υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών, όπως επισημαίνει η Eurobank. Θετική η πρώτη μείωση του πληθωρισμού από τον Ιούνιο 2021.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Wall Street
ΑΓΟΡΕΣ

Ψυχρολουσία στα χρηματιστήρια από το νέο ρεκόρ πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Εκτινάχθηκε στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, έναντι πρόβλεψης για 8,8%. Γύρισαν απότομα τα futures στη Wall, διεύρυνση απωλειών για τον Stoxx 600. Κρατά θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, αλλά με μικρότερη άνοδο.