Φώτο: ΑΠΕ

Η πλούσια Ελλάδα επιδοτεί θερμάστρες για καπνιστές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σε μια χώρα που δίνει μόνο 68 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και πολλές οικογένειες μένουν στο κρύο, ο υπουργός Υγείας υπόσχεται να επιδοτήσει θερμάστρες για να μην κρυώνουν οι καπνιστές σε υπαίθριους χώρους καταστημάτων.

Το γαρ πολύ της... τηλεοπτικής έκθεσης και της εσωτερικής ανάγκης των πολιτικών να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων γεννά δηλώσεις που, αν τις ξανασκέφτονταν μακριά από τα φώτα των προβολέων στα τηλεοπτικά στούντιο, μάλλον και οι ίδιοι οι πολιτικοί που τις έκαναν θα έψαχναν τρόπο να τις ανακαλέσουν.

Ο υπουργός Υγείας, για παράδειγμα, αισθάνεται τελευταία την πίεση της πολυπληθούς κοινωνικής ομάδας των καπνιστών, καθώς πασχίζει να εφαρμόσει μια αντικαπνιστική νομοθεσία, που ως τώρα αποτελεί μόνο μια σπατάλη χαρτιού σε κάποια φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αφού με την ανοχή των περισσότερων, από τους υπουργούς ως τον τελευταίο καπνιστή σε καφενείο, παραμένει ανεφάρμοστη.

Αναμφίβολα, το έργο του Βασίλη Κικίλια δεν είναι απλό, ούτε αναμένεται ότι θα δοξαστεί και θα κερδίσει ψηφοφόρους, αν εξαπολύσει σε όλα τα μαγαζιά της χώρας αστυνομικούς να κόβουν πρόστιμα σε πελάτες και καταστηματάρχες, που θα παραβιάζουν το νέο αντικαπνιστικό νόμο.

Ίσως έτσι να εξηγείται η ανάγκη που αισθάνθηκε ο υπουργός να δηλώσει σε τηλεοπτικό πάνελ ότι η κυβέρνηση θα χορηγήσει επιδοτήσεις στα μαγαζιά εστίασης, που έχουν υπαίθριους χώρους, για να εγκαταστήσουν θερμάστρες και να μην κρυώνουν το χειμώνα οι καπνιστές.

Ίσως ο υπουργός να μην αντιλαμβάνεται ποιες προσδοκίες έχει καλλιεργήσει με αυτή τη δήλωσή του. Αν ρωτήσει συναρμόδιους υπουργούς, θα τον ενημερώσουν ότι σε αυτή την όμορφη χώρα με το γλυκό κλίμα οι υπαίθριες εγκαταστάσεις καταστημάτων εστίασεις είναι χιλιάδες. Αν πολλαπλασιάσει αυτό τον αριθμό με το κόστος που έχει μια θερμάστρα, ίσως να διαπιστώσει ότι θα χρειασθεί το δημόσιο ταμείο να δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, για να παραμείνουν ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας προσωπικά οι καπνιστές και οι καταστηματάρχες.

Ίσως δεν χρειάζεται να το υπενθυμίσουμε, αλλά επειδή και τα αυτονόητα χρειάζεται σε αυτή τη χώρα να υποδεικνύονται, θα σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα μικρό ζήτημα προτεραιοτήτων στη διαχείριση των περιορισμένων πόρων ενός κράτους και, πολύ περισσότερο, ενός κράτους που μόλις τώρα συνέρχεται από πρόσφατη χρεοκοπία, όπως η Ελλάδα και φορολογεί ό,τι... κινείται, πετάει και κολυμπάει, για παράγει πλεονάσματα και να κρατά ευχαριστημένους τους δανειστές του, που τυγχάνει να είναι όχι «κοράκια» των αγορών, αλλά οι φορολογούμενοι άλλων κρατών.

Προφανές είναι ότι σε μια χώρα με τέτοιους περιορισμούς στην οικονομική πολιτική, σε μια χώρα που διαθέτει μόνο 68 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και μεγάλο ποσοστό των πολιτών μένουν στο κρύο κυριολεκτικά το χειμώνα, επειδή δεν αντέχουν τη δαπάνη θέρμανσης, είναι το λιγότερο αδιανόητο να εξετάζεται στα σοβαρά η επιδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για να μην κρυώνουν οι καπνιστές πελάτες τους.

Άλλωστε, ούτε σε πλούσιες χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία, όπου πραγματικά το κρύο... θερίζει και το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα είναι μια δύσκολη αποστολή, έχουν σκεφθεί οι κυβερνήσεις να διαθέσουν κάτι από τα πλεονάσματά τους, για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των καπνιστών.

Ο υπουργός Υγείας καλά θα κάνει να διευκρινίσει ότι όσα είπε για τις θερμάστρες ήταν μια αστοχία εν τη ρύμη του λόγου, για να τελειώσει γρήγορα αυτή η συζήτηση. Αν όχι επειδή θέλει η κυβέρνηση να διατηρήσει τη σοβαρότητά της, τουλάχιστον από μικροπολιτικό υπολογισμό: καλύτερα είναι να δυσαρεστούνται καπνιστές επειδή επιβάλλεται ένας νόμος, παρά επειδή αισθάνονται ότι μια κυβέρνηση τους κοροϊδεύει με ταξίματα εκτός οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας. Έχουμε την αμυδρή υποψία ότι, στη δεύτερη περίπτωση, περισσότερα ψηφαλάκια θα χαθούν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EXPRESS ANALYSIS

Θέλουμε ξένες επενδύσεις αλλά κρατάμε έξω 57,5 δισ. ευρώ

Σχεδόν 20% της κινητής περιουσίας ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Πώς έχουν γίνει οι Έλληνες βασιλιάδες των... μετρητών στην Ευρώπη. Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση φόρου 100% σε φτωχούς, μηδενική σε «μεσαίους»

Οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος μηδενίζουν το φόρο για μισθωτό με δύο παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ, αλλά φέρνουν σχεδόν μηδενική ελάφρυνση σε μεσαία εισοδήματα. Περίεργη διάταξη «τιμωρεί» μισθωτούς με παιδιά.
EXPRESS ANALYSIS

Η πρώτη κατοικία και το... φάντασμα του ν. Κατσέλη

Η αγωνιώδης προσπάθεια κυβέρνησης – τραπεζών να αποτρέψουν με δύο σημαντικά μέτρα την αποτυχία του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία και η ευρωπαϊκή πίεση για πλειστηριασμούς. Ο κρίσιμος ρόλος των δικηγόρων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό... προσκλητήριο σε εφοπλιστές Λονδίνου

Κοστούμι ραμμένο στα μέτρα Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου, η ρύθμιση που επιβάλλει φόρο μόλις 100.000 ευρώ ετησίως για όλα τα εισοδήματα της αλλοδαπής σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα.