ΓΔ: 1412.74 -0.04% Τζίρος: 51.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:44:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δωρεάν σπίτια δίνουν στην Κροατία για να προσελκύσουν νέους κατοίκους

Στη συμβολική τιμών του 0,13 ευρώ δίνουν κατοικίες στο Λέγκραντ, μια πολύ μικρή αγροτική πόλη, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Ντράβα, στα σύνορα με την Ουγγαρία. Ακολουθούν το επιτυχημένο παράδειγμα της Ιταλίας.

Υπογεννητικότητα αλλά και εγκατάλειψη της υπαίθρου, αποτελούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και αναζητούν τρόπους να τα λύσουν. 

Με αυτόν τον στόχο, η πόλη Λέγκραντ της Κροατίας αποφάσισε να προσελκύσει νέους κατοίκους προσφέροντας προς πώληση σπίτια έναντι 13 σεντς!

Πρώτη που το έπραξε στην Ευρώπη ήταν η Ιταλία, με πώληση σπιτιών έναντι μόλις ενός ευρώ, με το πείραμα να κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο και τους αγοραστές, κυρίως από τις ΗΠΑ, να συρρέουν σε μικρές πόλεις και χωριά της χώρας. 

Αυτό ευελπιστεί ότι θα πετύχει και η Κροατία. Το Λέγκραντ είναι μια πολύ μικρή αγροτική πόλη, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Ντράβα, ο οποίος αποτελεί τα σύνορα με την Ουγγαρία. Η πόλη διαθέτει πολύ πράσινο και πρόσβαση στη φύση, καθώς και παραποτάμιες παραλίες για χαλάρωση το καλοκαίρι.

Η μικροσκοπική κοινότητα έχει σήμερα μόλις 2.000 κατοίκους και θα ήθελε να αυξήσει τον αριθμό αυτό. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, το δημοτικό συμβούλιο εγκαινίασε ένα πρόγραμμα με στόχο να προσελκύσει νέες οικογένειες να κάνουν το Λέγκραντ σπίτι τους.

Οι αρχές ανακοίνωσαν το σχέδιο να δώσουν σπίτια στην πόλη σχεδόν δωρεάν -ή μάλλον στη συμβολική τιμή των 13 λεπτών. Το Λέγκραντ έχει ήδη δοκιμάσει αυτή την τακτική για να κερδίσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και τους πιθανούς νέους κατοίκους. Το 2021, η πόλη άρχισε να πουλάει ακατοίκητα σπίτια προς μία κούνα (το κροατικό νόμισμα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ).

«Μετατραπήκαμε σε μια συνοριακή πόλη με λίγες συγκοινωνιακές συνδέσεις με άλλα μέρη. Από τότε ο πληθυσμός μειώνεται σταδιακά», είχε τονίσει το 2021, μιλώντας στο ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Σάμπολιτς. «Η πρόσφατη απόφαση φαίνεται ότι στέφεται με επιτυχία, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί ενδιαφέρον και έχουν πωληθεί συνολικά πέντε σπίτια. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη μετακομίσει, και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι και οι τρεις οικογένειες καλωσόρισαν ένα νέο μέλος κατά τη διάρκεια της μετακόμισής τους. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στον παιδικό σταθμό», τονίζει ο δήμαρχος σε δηλώσεις του σε κροατικά ΜΜΕ. 

Σημειώνεται ότι το 2021, η πόλη έβαλε προς πώληση 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα, το νόμισμα της Κροατίας εκείνη την εποχή. Δεκαεπτά πωλήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Τα σπίτια ήταν ερειπωμένα, οπότε για να βοηθήσει ο δήμος είπε ότι θα πληρώσει 25.000 κούνα (περίπου 3.558 δολάρια) για τις  απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης.

Για τους νέους κατοίκους που ήθελαν να αγοράσουν ένα ιδιόκτητο σπίτι, η πόλη προσφέρθηκε να καλύψει το 20% της τιμής ή έως και 35.000 κούνα (περίπου 5.056 δολάρια). Δεν είναι σαφές εάν η πόλη θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα αυτή, τη φορά.

Όπως ισχύει σε όλα αυτά τα προγράμματα, υπάρχουν και ορισμένοι όροι. Για να δικαιούνται να αγοράσουν ένα από τα σπίτια, οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών, παντρεμένοι ή να συμβιώνουν νόμιμα και να μην έχουν ποινικό μητρώο. Παράλληλα δεν θα πρέπει να είστε κάτοχος σπιτιού, αν και δεν διευκρινίζεται εάν αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε κάποιο άλλο σπίτι στην Κροατία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Great Britain, Royal Family, Megali Vretania, Britain, Vretania, Vaislias
BUSINESS LIFE

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Η αμύθητη ακίνητη περιουσία που δεν του... ανήκει

Δύο νομικά πρόσωπα συγκεντρώνουν την τεράστια ακίνητη περιουσία του στέμματος, όμως τα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία δεν ανήκουν προσωπικά στον μονάρχη και δεν μπορούν να πουληθούν για προσωπικό όφελος.
GALESNJAK
BUSINESS LIFE

Ιδιωτικά νησιά για... όλα τα γούστα από το Ντουμπάι ως την Αδριατική

Ρεκόρ τιμής για τεχνητό νησί στο Ντουμπάι που πωλήθηκε έναντι 34 εκατ. δολ. και έφερε κέρδος 242% στον πωλητή. Στην Κροατία πωλείται διάσημο ιδιωτικό νησί με σχήμα καρδιάς που έχουν επισκεφθεί η Μπιγιονσέ και ο Μάικλ Τζόρνταν.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Άρχισαν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις Ε9, ποια λάθη φέρνουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι τις 31 Μαρτίου η προθεσμία για αλλαγές στα στοιχεία ακίνητης περιουσίας. Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι. Άρχισε και η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές.
BUSINESS LIFE

Ο άγνωστος παράδεισος της Σαρδηνίας που προσελκύει ψηφιακούς νομάδες

Μακριά από τις τουριστικές ακτές, το άλλοτε έρημο χωριό Ολολάι διαθέτει σύγχρονες υποδομές επικοινωνιών και προσφέρει πληθώρα διευκολύνσεων σε ξένους επαγγελματίες που θα θελήσουν να ζήσουν και να εργαστούν εκεί.