ΓΔ: 1230.78 0.81% Τζίρος: 9.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Generation Z, Gen Z, Genia Z, Travel, Taxidia
Shutterstock

"Generation Z": Η γενιά της... περιπλάνησης τα δίνει όλα για τα ταξίδια

Οι νέοι που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997 και 2012 δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια αναψυχής, ακόμη και αν τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά. Δηλώνουν πρόθυμοι να κόψουν άλλες δαπάνες, για να πληρώσουν τα ταξίδια τους.

Μπορεί να μη διαθέτουν πολλά χρήματα, αλλά οι εκπρόσωποι της επονομαζόμενης "Generation Z", ήτοι οι γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012, αυτά που έχουν φροντίζουν να τα ξοδέψουν στα ταξίδια, όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες που αφορούν τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ερευνών Morning Consult, πάνω από το 50% των εκπροσώπων αυτής της γενιάς στις ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τρία ή ακόμη και περισσότερα ταξίδια αναψυχής τον τελευταίο χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ταξίδια είναι πλέον πιο mainstream και η Gen Z έχει μεγάλη έκθεση στις «ταξιδιωτικές σειρήνες» μέσω των social media, όπως δήλωσε η Lindsey Roeschke, αναλύτρια ταξιδιών και φιλοξενίας στην Morning Consult. «Εν ολίγοις, μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου τα ταξίδια έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα απ' ό,τι για τις προηγούμενες γενιές. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης αρκετές εταιρείες», όπως εκτίμησε. 

Η Gen Z ταξιδεύει περισσότερο από τους Gen Xers και τους baby boomers και είναι «στο ίδιο επίπεδο με τους millennials, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της τουριστικής βιομηχανίας», συμπλήρωσε η αναλύτρια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, η Gen Z δεν περιμένει μέχρι να αποκτήσει μια καλοπληρωμένη δουλειά ή μια αποταμίευση για να ταξιδέψει. Αντίθετα, «βρίσκουν τρόπους να το εντάξουν στον προϋπολογισμό τους τώρα», σύμφωνα με την έκθεση της Morning Consult για τις ταξιδιωτικές τάσεις της γενιάς Z.

Μόνο το 11% της Gen Z που ταξιδεύει συχνά προέρχεται από νοικοκυριά που κερδίζουν 100.000 δολάρια ή περισσότερα ετησίως, σύμφωνα με την Morning Consult. Οι περισσότεροι (61%) δηλώνουν ότι κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια ετησίως. Βέβαια ανησυχούν και για τα έξοδα των ταξιδιών τους. 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 4.000 φοιτητές πλήρους φοίτησης ηλικίας 18 έως 25 ετών, περίπου το 76% ανέφερε τα οικονομικά έξοδα ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους για τα ταξίδια. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από την εταιρεία ταξιδιωτικής τεχνολογίας StudentUniverse, έδειξε ότι σχεδόν δύο στους τρεις φοιτητές της γενιάς Z αναζητούν τις φθηνότερες επιλογές όταν ταξιδεύουν, ενώ σχεδόν οι μισοί (46%) δήλωσαν ότι περιμένουν οικονομική βοήθεια από τους γονείς τους.

Είναι επίσης πρόθυμοι να περικόψουν άλλες δαπάνες για να πληρώσουν για τα ταξίδια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα από την εταιρεία μέσων ενημέρωσης Gen Z Student Beans. Στην έρευνα, το 83% των νεαρών ενηλίκων δήλωσε ότι σκοπεύει να περικόψει μη απαραίτητες δαπάνες.

Ένας οδηγός που δημοσίευσε η Student Beans δείχνει ότι από το 2021 έως το 2022, η μέση δαπάνη της Gen Z ανά αγορά μειώθηκε για τη μόδα (7%), την τεχνολογία (6%) και τα τρόφιμα (12%), ενώ οι ταξιδιωτικές αγορές τους αυξήθηκαν κατά 60%.  «Κρίση του κόστους ζωής ή όχι, τίποτα δεν πρόκειται να εμποδίσει τη Gen Z να κάνει ένα καλοπληρωμένο διάλειμμα», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έρευνα της Morning Consult, τα τρία κορυφαία κίνητρα για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες της γενιάς Z αντικατοπτρίζουν εκείνα των άλλων γενεών: να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν και να περάσουν χρόνο με φίλους και οικογένεια. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν και το κίνητρο να ταξιδέψουν αναζητώντας την περιπέτεια, για λόγους ψυχικής υγείας και πολιτιστικές εμπειρίες περισσότερο από τις παλαιότερες γενιές.

Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, η Gen Z σχεδιάζει επίσης να ταξιδέψει περισσότερο, να κάνει περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό και ενδιαφέρεται λιγότερο να επισκεφθεί μέρη στα οποία έχει ήδη πάει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morning Consult. Η Gen Z θέλει όλο και περισσότερο οι ταξιδιωτικές της εμπειρίες να έχουν νόημα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ταξιδιωτικής τεχνολογίας StudentUniverse. Περίπου το 68% των ερωτηθέντων, ηλικίας 18 έως 25 ετών, δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μια νέα κουλτούρα, ενώ μόνο το 21% αναζητούσε νυχτερινή ζωή και clubbing.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Will Jones, υπεύθυνος της εταιρείας, δήλωσε: «Δεν πάει πολύς καιρός που η ταξιδιωτική αγορά των 18-30 ετών ήταν πρακτικά συνώνυμη με τα ξέφρενα πάρτι ... αυτό δεν ισχύει πλέον».

Τα κοινωνικά ζητήματα έχουν επίσης σημασία γι' αυτούς, με περίπου 82% να δηλώνουν ότι η προσέγγιση μιας χώρας σε θέματα όπως τα δικαιώματα LGBTQ θα επηρέαζε την απόφασή τους να την επισκεφθούν, σύμφωνα με το StudentUniverse. Η γενιά Z και οι millennials αναζητούν επίσης - και θα πληρώσουν περισσότερα για - πισίνες και καταλύματα φιλικά προς τα κατοικίδια, σύμφωνα με την «2023 Travel Trends Report» της Hopper.

Και μια έκθεση του πολυτελούς ταξιδιωτικού πρακτορείου Virtuoso αναφέρει ότι το 56% της Gen Z θα πληρώσει περισσότερα για ταξιδιωτικές εταιρείες με φιλοσοφίες και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Οι Millennials μπορεί να θυμούνται τη ζωή χωρίς κινητά τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για την Gen Z δεν ισχύει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί στρέφονται στην τεχνολογία για ταξιδιωτική έμπνευση και εκπτώσεις στις κρατήσεις.

Περίπου το 62% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να τους βοηθήσει να εξοικονομήσουν χρήματα στα ταξίδια, σύμφωνα με τις «Ταξιδιωτικές προβλέψεις 2023» της Booking.com. Και δεν παίρνουν μόνο αποφάσεις για τα δικά τους ταξίδια - ορισμένοι πρωτοστατούν και στον προγραμματισμό οικογενειακών διακοπών. «Οι ταξιδιώτες επηρεάζονται από τα παιδιά τους», δήλωσε στο Virtuoso η Deborah Frank, αρχισυντάκτρια του Luxury Magazine. «Έχω δει πολλά ταξίδια μητέρας - κόρης, πατέρα - γιου και μου έχουν πει ότι τα παιδιά καθορίζουν πού θα μείνουν και τι θα κάνουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Airplanes, Aeroplana, Aeroskafi, First Class, Luxury
BUSINESS LIFE

Αεροπορικά ταξίδια για «χλιδάτους» με εισιτήριο 18.000 δολ και... ντους

Οι αεροπορικές εταιρείες στρέφονται στους πλούσιους ταξιδιώτες και προσφέρουν καμπίνες πρώτης θέσης με απίστευτες ανέσεις, που μοιάζουν όλο και περισσότερο με μίνι δωμάτια ξενοδοχείων.
BUSINESS LIFE

Έρωτες στην εργασία: Τα υπέρ, τα κατά και οι ανάρμοστες σχέσεις

Όταν πηγαίνουν καλά, οι ερωτικές σχέσεις μπορεί ακόμη και να αυξάνουν την παραγωγικότητα, αλλά είναι πολλές οι ιστορίες... θρίλερ από σχέσεις που πήγαν στραβά. Το κίνημα meToo και η νέα αντίληψη για τις ανάρμοστες σχέσεις.
Great Britain, Royal Family, Megali Vretania, Britain, Vretania, Vaislias
BUSINESS LIFE

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Η αμύθητη ακίνητη περιουσία που δεν του... ανήκει

Δύο νομικά πρόσωπα συγκεντρώνουν την τεράστια ακίνητη περιουσία του στέμματος, όμως τα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία δεν ανήκουν προσωπικά στον μονάρχη και δεν μπορούν να πουληθούν για προσωπικό όφελος.
Aeroplano, Airplane
BUSINESS LIFE

Γιατί έχουν κρατηθεί στα ύψη οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Η κανονικότητα επιστρέφει στις αερομεταφορές, αλλά όχι και για τις τιμές των εισιτηρίων, καθώς οι εταιρείες έχουν αδρανοποιήσει μεγάλος μέρος των στόλων τους. Οι καταναλωτές δείχνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο.