ΓΔ: 1224.25 0.28% Τζίρος: 23.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:43:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έρωτες στην εργασία: Τα υπέρ, τα κατά και οι ανάρμοστες σχέσεις

Όταν πηγαίνουν καλά, οι ερωτικές σχέσεις μπορεί ακόμη και να αυξάνουν την παραγωγικότητα, αλλά είναι πολλές οι ιστορίες... θρίλερ από σχέσεις που πήγαν στραβά. Το κίνημα meToo και η νέα αντίληψη για τις ανάρμοστες σχέσεις.

Μία από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές στο ξεκίνημα της καριέρας κάποιου είναι να μην μπλέξει την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή, δηλαδή να αποφύγει τυχόν ερωτικές περιπέτειες με κάποιον ή κάποιαν συνάδελφο. 

Παρά τις ευαίσθητες και δυνητικά δύσκολες συνέπειες του έρωτα στην εργασία, τα ειδύλλια στο γραφείο είναι ένα κοινό θέμα από τον περασμένο αιώνα έως και τις ημέρες μας, καθώς οι γυναίκες εισήλθαν στον εργασιακό χώρο και η εργασία έγινε πιο σημαντικό μέρος της ζωής και της ταυτότητας των ανθρώπων.

Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς εργαζόμενους είχε ζήσει ένα ειδύλλιο στο γραφείο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κολοράντο. Το 1995, οι Los Angeles Times αποκαλούσαν τα ειδύλλια γραφείου «μέρος της ζωής των εταιρειών», σημειώνοντας ότι η AT&T είχε περισσότερα από 8.000 παντρεμένα ζευγάρια μεταξύ των 250.000 υπαλλήλων της στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα οι επαγγελματικοί χώροι ήταν και μέρη που ανθούσαν «παράνομες σχέσεις», εκτός γάμου, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του 2004 στις ΗΠΑ το 50% των απατημένων συζύγων ανακάλυπτε ότι η «κρυφή σχέση» ήταν με κάποιο συνάδελφο. 

Ανάλογη είναι η εικόνα, βάσει μελετών που υπάρχουν και στη Βρετανία. Μια έρευνα του 2022 διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις παραδέχτηκε ότι είχε μια «ρομαντική σχέση με έναν συνάδελφο». «Η συλλογή των στατιστικών στοιχείων με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν είναι κάτι που απομονώνεται σε μια συγκεκριμένη βιομηχανία ή τομέα, συμβαίνει παντού», σημειώνει η Τίνα Τσάντερ,  επικεφαλής του εργατικού δικαίου στη δικηγορική εταιρεία Wright Hassall, που επόπτευσε την έρευνα. 

Τα υπέρ και τα κατά

Όταν οι σχέσεις πάνε καλά, μπορεί να υπάρχουν ακόμη και λόγοι για τις επιχειρήσεις να τις ενθαρρύνουν -οι έρευνες δείχνουν ότι η εύρεση του έρωτα στη δουλειά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν περισσότερο τη δουλειά τους, ότι οι σχέσεις μπορεί να ενισχύουν το ηθικό και να βελτιώνουν την παραγωγικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ειδύλλια στους χώρους δουλειάς μάλλον χάνουν τη δημοφιλία τους. Ενώ το 21% των Αμερικανών ηλικίας 50 - 64 ετών γνώρισε τον σύντροφό του στη δουλειά, μόλις το 13% των ατόμων 18 - 29 ετών το έκανε, σύμφωνα με το Pew Research Center. Ίσως αυτό να μην αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να κλείσει κάποιος ένα ραντεβού, ενώ το 1/5 της νεότερης ηλικιακής ομάδας γνώρισε τον σύντροφό του στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι πολιτισμικές αλλαγές έχουν κλονίσει και τις σχέσεις στο γραφείο. Το κίνημα MeToo αμφισβήτησε τις αντιλήψεις για το τι είναι αποδεκτό στον εργασιακό χώρο και ακόμη και οι συναινετικές σχέσεις θεωρούνται πλέον ανάρμοστες σε πολλές περιπτώσεις. Ενδεικτικές περιπτώσεις: ο επικεφαλής της McDonald's, Στηβ Ίστερμπρουκ απολύθηκε τον Νοέμβριο του 2019 για μια συναινετική σχέση με εργαζόμενη, καθώς παραβίαζε την πολιτική της εταιρείας. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο πρόεδρος του CNN, Τζεφ Ζάκερ παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη μιας πολυετούς συναινετικής σχέσης με συνάδελφο.

 

Οι ιστορίες τρόμου για τα ειδύλλια στο χώρο εργασίας είναι αρκετά συχνές, ώστε να υπάρχουν ακόμη και εταιρείες που έχουν συσταθεί για να βοηθήσουν στον μετριασμό του επιχειρηματικού κινδύνου των ραντεβού. Ο Άντι Κόλι διευθύνει το Professional Boundaries, έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του, «καθαρίζοντας» ό,τι έχει πάει άσχημα στραβά σε μια σχέση στη δουλειά.

Σε μια περίπτωση, τον προσέλαβε μια φιλανθρωπική οργάνωση για να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα ενός ερωτικού τριγώνου στο γραφείο: μια γυναίκα παντρεμένη με έναν συνάδελφο - αλλά έγκυος με το μωρό ενός άλλου. «Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν σχέσεις αν [θέλουν], αλλά όταν και οι τρεις άνθρωποι εργάζονται στην εταιρεία, και η μία πρόκειται να φύγει σε άδεια μητρότητας, τότε οι άλλοι δύο μένουν πίσω».

Η σημαντικότερη συμβουλή στις συνεδρίες του είναι να ενθαρρύνει το προσωπικό να σκεφτεί τις πιθανές παγίδες που μπορεί να έχει το να ενεργήσει κανείς με βάση ένα φλερτ στο γραφείο, και να βεβαιωθεί ότι η σχέση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δικαιολογείται η επιδίωξή της. 

Ο Κόλι δήλωσε ότι οι σχέσεις στη δουλειά είναι ουσιαστικά αναπόφευκτες, δεδομένου του μεγάλου χρόνου που περνούν μαζί οι εργαζόμενοι και των περιστασιακά δύσκολων καταστάσεων. «Σε οργανισμούς με πολύ προσωπικό απλώς θα υπάρχουν σχέσεις», ξεκαθαρίζει.

Αν είστε ένα αφεντικό που ανησυχεί για τους κινδύνους του έρωτα στον χώρο εργασίας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ευχηθείτε ότι θα μπορούσατε να τον εξαλείψετε εντελώς. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να γίνει νομικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ο Ματ Τζίνγκελ, δικηγόρος ειδικευμένος σε θέματα εργασίας. «Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή και οι εργοδότες πρέπει να αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα», αναφέρει. 

Υπάρχει, βέβαια, και η επονομαζόμενη «πολιτική αποκάλυψης», όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να ενημερώσουν τα αφεντικά τους για σημαντικές προσωπικές σχέσεις με συναδέλφους, εφόσον η κατάσταση αντιμετωπίζεται προσεκτικά και δίκαια. 

Το να βγαίνεις με κάποιον που διοικείς, ή κάποιον που σε διοικεί, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει προβλήματα, δήλωσε η Ρέιτσελ Γκαν, σύμβουλος επιχειρήσεων που ασχολείται με θέματα ανάρμοστων σχέσεων, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ως αδικία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BUSINESS LIFE

Τι συστήνουν οι ειδικοί για να ερωτευτείτε εκ νέου τη... δουλειά σας

Η... επιδημία των «σιωπηλών παραιτήσεων», όπου ο εργαζόμενος κάνει στη δουλειά του μόνο τα απολύτως απαραίτητα και οι τρόποι που συνιστούν οι ειδικοί για να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον για την εργασία μας.
BUSINESS LIFE

Οι έξι πόλεις που κερδίζουν το στοίχημα της προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων

Από την Κουάλα Λουμπούρ έως τη Λισαβόνα και την Πόλη του Μεξικού οι αρμόδιες αρχές φροντίζουν να προσφέρουν κυρίως οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν τους ξένους εργαζόμενους.
BUSINESS LIFE

Γραφεία με... ονειρεμένη θέα: Δουλεύοντας από εξωτικούς προορισμούς

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον τόπο διακοπών τους ή άλλα εξωτικά μέρη καθώς η τεχνολογία αυξάνει τις δυνατότητες της τηλεργασίας.
Airplanes, Aeroplana, Aeroskafi, First Class, Luxury
BUSINESS LIFE

Αεροπορικά ταξίδια για «χλιδάτους» με εισιτήριο 18.000 δολ και... ντους

Οι αεροπορικές εταιρείες στρέφονται στους πλούσιους ταξιδιώτες και προσφέρουν καμπίνες πρώτης θέσης με απίστευτες ανέσεις, που μοιάζουν όλο και περισσότερο με μίνι δωμάτια ξενοδοχείων.
Great Britain, Royal Family, Megali Vretania, Britain, Vretania, Vaislias
BUSINESS LIFE

Βασιλιάς Κάρολος Γ': Η αμύθητη ακίνητη περιουσία που δεν του... ανήκει

Δύο νομικά πρόσωπα συγκεντρώνουν την τεράστια ακίνητη περιουσία του στέμματος, όμως τα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία δεν ανήκουν προσωπικά στον μονάρχη και δεν μπορούν να πουληθούν για προσωπικό όφελος.