ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας για αποκατάσταση πληγέντων από τον σεισμό του Νοεμβρίου μνημείων

Διμερής συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Αλβανίας για την ελληνική συνδρομή στην αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό του Νοεμβρίου μνημείων της Αλβανίας

Τη συνδρομή της Ελλάδας, με την τεχνογνωσία της, για την αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό του Νοεμβρίου μνημείων της Αλβανίας, συζήτησαν οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών, στο περιθώριο της 6ης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της ΝΑ Ευρώπης, που έγινε χθες Σάββατο, στη Ριέκα της Κροατίας.

Αντικείμενο της συζήτησης ανάμεσα στις δύο υπουργούς Πολιτισμού ήταν η γενικότερη κατάσταση της Αλβανίας μετά τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019, αλλά και οι συγκεκριμένες ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας.

«Η υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Ελβα Μαργκαρίτι είπε στην Ελληνίδα ομόλογό της ότι ετοιμάζει σχετικό κατάλογο, προκειμένου το ΥΠΠΟΑ να εξετάσει, πού μπορεί να συνδράμει» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού. Ζήτησε επίσης «η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες να συστηματοποιηθεί, διότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης κινητών και ακίνητων μνημείων» .

Σημειώνεται ότι μετά το σεισμό στη γειτονική χώρα, η υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας με επιστολή της στη Λίνα Μενδώνη ζητούσε τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ «για τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε ο σεισμός και οι μετασεισμοί στην πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας, σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και κάστρα».

Ιδιαίτερα, η Αλβανή υπουργός Πολιτισμού ζητούσε τεχνική υποστήριξη για τις καταστροφές στο Δυρράχιο, στα Τίρανα και στη Κρούγια. «Σε αυτόν τον ιδιαίτερο τομέα», έγραφε η κ. Μαργκαρίτι, «μπορείτε να μας παρέχετε σημαντική βοήθεια με το εξειδικευμένο τεχνικό σας στελεχιακό δυναμικό, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι η εθνική μας υπερηφάνεια».

Η κ. Μενδώνη απάντησε στην Αλβανή ομόλογό της ότι η Ελλάδα και το ΥΠΠΟΑ «είναι έτοιμο να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της γειτονικής χώρας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ράμα: Μεσολάβηση τρίτης χώρας ή προσφυγή στη Χάγη για ΑΟΖ με Ελλάδα

Όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, έχει προτείνει σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να αποταθούν σε μια τρίτη πλευρά, ή να υπάρξει, σε συνεννόηση, προσφυγή στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο, κάτι η Ελλάδα δεν έχει αποδεχτεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελέω κορονοϊού, «αγρίεψε» το παράνομο διαδικτυακό εμπόριο ζώων στην Αλβανία

Καταπέλτης για την κατάσταση της άγριας πανίδας στη γειτονική χώρα ήταν η οργάνωση FOUR PAWS, καταγγέλλοντας ότι άγρια ζώα προσφέρονται προς πώληση σε δημοφιλείς διαδικτυακές σελίδες της Αλβανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αλβανία και Σερβία ετοιμάζονται να υποδεχθούν ξανά τουρίστες

Χωρίς τεστ ή καραντίνα για τους τουρίστες στη Σερβία. «Τον Μάιο η Αλβανία θα ανοίξει πλήρως, τα σύνορα θα ανοίξουν. Πρόκειται να προετοιμαστούμε για την τουριστική περίοδο», δήλωσε ο Έντι Ράμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ικανοποίηση ΗΠΑ για το ευρωπαϊκό μέλλον Αλβανίας και Β. Μακεδονίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ αυτή η απόφαση εδραιώνει περαιτέρω το μέλλον της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας και υπογραμμίζει τη σημασία της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών.