ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λαύρα Πετσέρσκ Κιέβου
Η ιστορική Λαύρα Πετσέρσκ του Κιέβου κάτω από δραματικό ουρανό, σημαντικό σύμβολο της Ουκρανίας.

Επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Ελβετίας

«Σε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος Μπέρσετ τόνισε ότι η Ελβετία στέκεται αλληλέγγυα με την Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε περιόδους πολλαπλών ταυτόχρονων κρίσεων», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση.

Την μακροπρόθεσμη υποστήριξή του στην Ουκρανία υποσχέθηκε ο Ελβετός πρόεδρος Αλέν Μπερσέ, σήμερα σε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο, όπου συμμετείχε επίσης σε διεθνή σύνοδο κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια, δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση. Η Ουκρανία φιλοξενεί μια διεθνή σύνοδο κορυφής για να προωθήσει τις προσπάθειές της να εξάγει σιτηρά παρά τον συνεχιζόμενο ρωσικό αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας, της κύριας εξαγωγικής οδού της.

«Σε συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος Μπέρσετ τόνισε ότι η Ελβετία στέκεται αλληλέγγυα με την Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε περιόδους πολλαπλών ταυτόχρονων κρίσεων», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση. Ο Ζελένσκι δήλωσε στο X ότι συζητήθηκαν επίσης η εκκαθάριση ναρκών, οι ειρηνευτικές προτάσεις και η χρήση κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η Ελβετία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι έχει παγώσει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (8,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Μπερσέ επισκέφθηκε επίσης την Μπούκα, όπου πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν στα πρώτα στάδια του πολέμου και κατέθεσε λουλούδια σε ένα μνημείο στο Κίεβο για το Χολοντόμορ της σοβιετικής εποχής, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα.

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ελβετία θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια στη χώρα, παρέχοντας 10 επιπλέον ασθενοφόρα και έξι πυροσβεστικά οχήματα για να αντικαταστήσει αυτά που έχουν υποστεί ζημιές. Η Ελβετία, η οποία έχει ενσωματώσει την αρχή της ουδετερότητας στο σύνταγμά της, έχει ωστόσο επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και προσχώρησε στη διεθνή έκκληση για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για την αντιμετώπιση του εγκλήματος της «επιθετικότητας» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Λέει ότι δεν υπάρχει αντίφαση, καθώς ο νομικός ορισμός της ουδετερότητας σημαίνει ότι δεν ευνοείται στρατιωτικά καμία αντιμαχόμενη πλευρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Παλαιστίνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: 20 τραυματίες σε επεισόδια κατά τη διαδήλωση υπέρ Παλαιστίνης

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το Σάββατο στη Βέρνη σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση χωρίς άδεια, με 20 τραυματίες, εκ των οποίων 18 αστυνομικοί. Έγιναν 536 συλλήψεις, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Ελβετική σημαία βουνά
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερες σκέψεις στην Ελβετία για την ουδετερότητα και τις σχέσεις με ΝΑΤΟ

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά να εργαστεί η χώρα, η οποία είναι ουδέτερη από το 1515, για μια «κοινή αμυντική ικανότητα» με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Απόψε η πρώτη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά τον πόλεμο

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, θα εκφωνήσει απόψε τηλεοπτική ομιλία στις 21:00, την πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση. Η αρχική ομιλία του είχε αναβληθεί το περασμένο Σάββατο.
Ελβετικό αεροσκάφος Swiss
ΔΙΕΘΝΗ

Η Swiss οργανώνει πτήση Ομάν-Ελβετία για απεγκλωβισμό πολιτών

Η Swiss International Airlines θα πραγματοποιήσει ειδική πτήση με Airbus A340 από το Ομάν για να επαναπατρίσει εγκλωβισμένους Ελβετούς και επιβάτες της, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Αναβολή της κηδείας του Χαμενεΐ στο Ιράν

Το Ιράν ανέβαλε την κηδεία του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, λόγω πρωτοφανούς προσέλευσης και ισραηλινοαμερικανικών επιθέσεων. Η νέα ημερομηνία της τελετής θα ανακοινωθεί. Ο Χαμενεΐ θα ταφεί στη Μασχάντ, τη γενέτειρά του.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Ανόητη» χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ την αμερικανική επίθεση εν μέσω διαλόγου

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «απολύτως ανόητη» την απόφαση των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν, ενώ τόνισε πως η Τεχεράνη δεν αντέχει οι αμερικανικές βάσεις να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις και πως δεν επέλεξε τον πόλεμο.