ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ουκρανία και Βαλτικές χώρες δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο του ΟΑΣΕ

Η απουσία τους οφείλεται στην αναμενόμενη παρουσία του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό Εξωτερικών «η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία προκειμένου να διαδώσει την προπαγάνδα της και να υπονομεύσει την ενότητα της Δύσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα στα Σκόπια λόγω της αναμενόμενης παρουσίας του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι υπουργοί αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν» στη συνάντηση, εκτιμώντας πως η συμμετοχή του Λαβρόφ «κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τον επιτιθέμενο που είναι η Ρωσία ως κανονικό μέλος της κοινότητάς μας ελεύθερων χωρών», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Ουκρανία δήλωσε επίσης σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών «Ντμίτρο Κουλέμπα θα μποϊκοτάρει την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ μετά την απόφαση να επιτραπεί στον Λαβρόφ να συμμετάσχει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας, Όλεγκ Νικολένκο.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την επομένη της ανακοίνωσης της Βουλγαρίας ότι θα επιτρέψει στο αεροσκάφος που μεταφέρει τον Λαβρόφ υπερπτήση στον εναέριο χώρο της προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό Εξωτερικών Μάργκους Τσάχκνα, «η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία προκειμένου να διαδώσει την προπαγάνδα της και να υπονομεύσει την ενότητα της Δύσης».

«Το γεγονός είναι όσο η σύνοδος του ΝΑΤΟ διεξάγεται στα Σκόπα, η ρωσική πολεμική μηχανή επιτίθεται σε αθώους Ουκρανούς και ψυχρά απελαύνει παιδιά», πρόσθεσε, λέγοντας πως «η θέση του κ. Λαβρόφ είναι σε ένα ειδικό δικαστήριο όχι στο τραπέζι του ΟΑΣΕ».

Το 2022, η Πολωνία, που διοργάνωνε τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, είχε αρνηθεί την είσοδο στο έδαφός της Ρώσου υπουργού.

Οι απαρχές του ΟΑΣΕ ανάγονται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν οι δύο εχθρικοί συνασπισμοί, ο δυτικός και ο σοβιετικός, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Λετονία: Εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

«Αν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταλήξουν σε συμφωνία για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Λετονία θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Estonia, Kaja Kallas, Esthonia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Εσθονία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξή της στον στρατιωτικό τομέα, αλλά επανέλαβε και το αίτημά του για γρήγορη παράδοση περισσότερων οπλικών συστημάτων από τους Δυτικούς συμμάχους.
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία

Το Παρίσι καλεί της Μόσχα να επιδείξει υπευθυνότητα και να υπαναχωρήσει από αυτή την αποσταθεροποιητική συμφωνία, ενώ η Λιθουανία ρίχνει στο τραπέζι την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιθουανία σταμάτησε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Την ενεργειακή της ανεξαρτησία από τη Ρωσία αποφάσισε η Λιθουανία, σταματώντας από χθες τις εισαγωγές. Όλες οι ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν μέσω LNG καθώς αναμένονται να υπάρχουν 3 μεγάλες παραδόσεις κάθε μήνα.