Φώτο: Shutterstock

Υποψήφιος ο Έβο Μοράλες για τη Γερουσία στη Βολιβία

Στον Μοράλες έχει απαγορευθεί να διεκδικήσει νέα θητεία στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, εξόριστος στην Αργεντινή εδώ και αρκετούς μήνες, είδε να επισημοποιείται χθες Δευτέρα η υποψηφιότητά του για τη Γερουσία στις εκλογές της 3ης Μαΐου από το ανώτατο εκλογοδικείο .

Το όνομα του σοσιαλιστή πολιτικού, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί τη 10η Νοεμβρίου, φιγουράρει στην κορυφή του ψηφοδελτίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) για τη Γερουσία, που περιλαμβάνει οκτώ υποψήφιους στην περιφέρεια Κοτσαμπάμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στον Μοράλες έχει απαγορευθεί να διεκδικήσει νέα θητεία στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα.

Στον νόμο που κατέθεσε η Τζανίνε Άνιες, η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, την 24η Νοεμβρίου για την προκήρυξη των νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών προβλέπεται πως απαγορεύεται σε οποιονδήποτε έχει ασκήσει δύο συναπτές θητείες να διεκδικήσει τρίτη, κάτι που απέκλεισε κάθε νέα υποψηφιότητα του 60χρονου Μοράλες, ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί τρεις φορές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Άρσε Κατακόρα έχει ήδη ονομαστεί υποψήφιος του MAS για την προεδρία.

Ο Μοράλες είχε ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Βολιβία την 20ή Οκτωβρίου, αλλά η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε, καταγγέλλοντας νοθεία. Έπειτα από πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων και μετά την στάση μονάδων της αστυνομίας και την απαίτηση του στρατού να αποχωρήσει, ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε την παραίτησή του τη 10η Νοεμβρίου. Αντιμέτωπος με δίωξη για «ανταρσία» και «τρομοκρατία», ο Μοράλες κατέφυγε αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να του προσφέρουν πολιτικό άσυλο.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Mercados y Muestras που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα πιστώνει στον Άρσε το 26% των προθέσεων ψήφου, ενώ σε απόσταση τον ακολουθούν οι πρώην πρόεδροι Κάρλος Μέσα και Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο καθένας τους με 17%, και η μεταβατική πρόεδρος Άνιες με 12%.

Στις εκλογές της 3ης Μαΐου θα αναδειχθούν ο νέος ή η νέα πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές. Εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί τη 14η Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Δύο περιφέρειες σε «κατάσταση καταστροφής» εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

Οι δασικές πυρκαγιές αποδίδονται σε καύσεις για να καθαριστούν καλλιεργούμενες εκτάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Έχουν απανθρακώσει 23 εκατομμύρια στρέμματα δασών και βοσκοτόπων έως τώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Yποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου η μεταβατική πρόεδρος Άνιες

«Δεν σχεδίαζα να συμμετάσχω σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε η Άνιες, τονίζοντας ότι αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην κίνηση αυτή καθώς δεν υπάρχει ενότητα στην αντιπολίτευση.