ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Τους στόχους των ΗΠΑ για τη Λωρίδα της Γάζας περιέγραψε η Καμάλα Χάρις

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα πρέπει τελικά να επανενωθεί κάτω από μια κυβερνητική οντότητα.

Tους γενικούς στόχους της χώρας της για το πότε θα λήξει η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς παρουσίασε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις και τόνισε ότι ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα πρέπει τελικά να επανενωθεί κάτω από μια κυβερνητική οντότητα.

Η Χάρις, που μετείχε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στον οποίο είπε ότι «σε καμία περίπτωση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη, την πολιορκία της Γάζας ή την επαναχάραξη των συνόρων της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Είπε επίσης ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος, οι προσπάθειες για ανοικοδόμηση θα πρέπει να συνεχιστούν «στο πλαίσιο ενός σαφούς πολιτικού ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό προς ένα δικό του κράτος υπό την ηγεσία μιας νέας Παλαιστινιακής Αρχής και να έχει σημαντική υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα και τις χώρες της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Χαμάς δεν μπορεί να ελέγξει τη Γάζα, κάτι που είναι μη βιώσιμο για την ασφάλεια του Ισραήλ, την ευημερία του παλαιστινιακού λαού και την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Με τιμές υποδέχθηκε ο Τραμπ τον διάδοχο μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που επιδιώκει βελτίωση διεθνούς εικόνας και ενίσχυση δεσμών ΗΠΑ-Σ. Αραβίας, χωρίς ωστόσο να αναμένεται πρόοδος στις σχέσεις με το Ισραήλ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ ικανοποιημένος για τη στήριξη του ΟΗΕ στο σχέδιό του για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για τη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία», ενώ ευχαρίστησε τις 15 χώρες-μέλη για τη στάση τους.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο απεσταλμένος ΗΠΑ συναντά τον διαπραγματευτή της Χαμάς στη Μ. Ανατολή

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ σκοπεύει να συναντηθεί προσεχώς με τον διαπραγματευτή της Χαμάς Χαλίλ αλ Χάγια, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται έγκυρες πηγές.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική πρόταση εναλλακτικού σχεδίου για τη Γάζα στο ΣΑ ΟΗΕ

Η Ρωσία κατέθεσε δικό της σχέδιο απόφασης για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανταγωνιζόμενη την αμερικανική πρόταση που στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ. Στο προσκήνιο και η «επιτροπή ειρήνης» υπό τον Τραμπ.
Νίκος Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και τονίζει τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας συνεργασίας.