ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Γενική αμνηστία από τον πρόεδρο Μπάιντεν σε όλους τους χρήστες μαριχουάνας

Η αμνηστία του Μπάιντεν υπόσχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς το ποινικό μητρώο για χρήση και κατοχή μαριχουάνας έχει θέσει εμπόδια στην απασχόληση, τη στέγαση και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει ομοσπονδιακή χάρη σε κάθε Αμερικανό που έχει κάνει χρήση μαριχουάνας στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν συνελήφθησαν ποτέ ή δεν διώχθηκαν ποινικά.

Η αμνηστία ισχύει για όλους τους πολίτες των ΗΠΑ και τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους που έχουν στην κατοχή τους μαριχουάνα για προσωπική τους χρήση και για όσους έχουν καταδικαστεί για παρόμοια ομοσπονδιακά εγκλήματα. Συγχωρεί επίσης τους χρήστες χόρτου στην Περιφέρεια της Κολούμπια. Δεν ισχύει για άτομα που έχουν φυλακιστεί για πώληση του ναρκωτικού, η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, ή για άλλα αδικήματα μαριχουάνας, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια παράνομης ουσίας.

Η αμνηστία του Μπάιντεν υπόσχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς το ποινικό μητρώο για χρήση και κατοχή μαριχουάνας έχει θέσει εμπόδια στην απασχόληση, τη στέγαση και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Ωστόσο, η αμνηστία δεν ισχύει για άτομα που παραβίασαν τον πολιτειακό νόμο και όποιος θέλει να λάβει απόδειξη αμνηστίας θα πρέπει να υποβάλει αίτηση μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε παρόμοια χάρη πέρυσι και υποσχέθηκε μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Η φετινή διακήρυξη προχώρησε περισσότερο, καθώς συγχώρεσε όλες τις περιπτώσεις απλής χρήσης ή κατοχής μαριχουάνας σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που δεν έχουν ποτέ κατηγορηθεί. 

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι χιλιάδες άτομα με καταδίκες σε ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές θα είναι επιλέξιμα για τη χάρη, την οποία ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τρεις ημέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να στέλνονται στη φυλακή αποκλειστικά και μόνο για τη χρήση ή την κατοχή μαριχουάνας. Προέτρεψε τους κυβερνήτες να συγχωρήσουν τα πολιτειακά αδικήματα.

«Το ποινικό μητρώο για χρήση και κατοχή μαριχουάνας έχει επιβάλει άσκοπα εμπόδια στην απασχόληση, τη στέγαση και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Πάρα πολλές ζωές έχουν ανατραπεί εξαιτίας της αποτυχημένης προσέγγισής μας για τη μαριχουάνα.  Είναι καιρός να διορθώσουμε αυτά τα λάθη», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Μετέτρεψε επίσης τις ποινές 11 ατόμων που, όπως είπε, «εκτίουν δυσανάλογα μεγάλες ποινές για μη βίαια αδικήματα κατά των ναρκωτικών» και θα τους είχαν επιβληθεί μικρότερες ποινές αν τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σήμερα.

Η Μαύρη Συμμαχία του Κογκρέσου δήλωσε ότι οι αμνηστεύσεις αποτελούν «ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων φυλετικών ανισοτήτων όσον αφορά τη καταδίκη για κρακ και σκόνη κοκαΐνης, η οποία, εδώ και γενιές, φυλάκιζε δυσανάλογα τους μαύρους Αμερικανούς».

«Ελπίζουμε ότι θα χορηγηθεί χάρη σε περισσότερους μαύρους Αμερικανούς που έχουν ποινικοποιηθεί από τις πολιτικές δεκαετιών της εποχής του πολέμου κατά των ναρκωτικών», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της.

Οι χρήστες μαριχουάνας που θέλουν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα του Μπάιντεν θα πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία υποβολής αίτησης που έχει οριστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να λάβουν πιστοποιητικό που να επιβεβαιώνει ότι τους δόθηκε χάρη βάσει της ευρύτερης διαταγής του προέδρου, εάν χρειαστεί να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για αιτήσεις εργασίας ή στέγασης.

Η διακήρυξη του Μπάιντεν αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας «θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί δεόντως για πιστοποιητικά χάριτος και θα εκδώσει τα εν λόγω πιστοποιητικά χάριτος στους επιλέξιμους αιτούντες εν ευθέτω χρόνω».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέστησε στην DEA να ανακατατάξει τη χρήση μαριχουάνας σε χαμηλότερο αδίκημα νωρίτερα φέτος.

Το 70% των Αμερικανών, ποσοστό ρεκόρ, δήλωσε σε έρευνα που διεξήγαγε τον Οκτώβριο η Gallup ότι η χρήση μαριχουάνας πρέπει να νομιμοποιηθεί. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών την υποστηρίζει. Και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των φιλελεύθερων, των Δημοκρατικών και των νέων Αμερικανών, τους οποίους ο Μπάιντεν ελπίζει να εμπνεύσει για να ψηφίσουν υπέρ της επανεκλογής του.

Η ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας είναι νόμιμη σε 24 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια. Η ιατρική μαριχουάνα επιτρέπεται πλέον ευρέως στις ΗΠΑ. Είναι νόμιμη σε 38 πολιτείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Η καταδίκη Τραμπ στο στόχαστρο της διαφημιστικής εκστρατείας του Μπάιντεν

H διαφημιστική καμπάνια αξίας 50 εκατ. δολαρίων επικεντρώνεται στην καταδίκη του αντιπάλου του στις εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ των δύο ανδρών στις 27 Ιουνίου.
Biden-Hunter-Son
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοχος για παράνομη οπλοκατοχή κρίθηκε ο Χάντερ Μπάιντεν

Ο Χ. Μπάιντεν είναι ένοχος και στις τρεις κατηγορίες σε βάρος του: δύο για τα ψέματα που έγραψε σε απαραίτητα για την αγορά ενός περιστρόφου έγγραφα τον Οκτώβριο του 2018 και μία τρίτη για την παράνομη κατοχή του.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν από Νορμανδία: Η δημοκρατία ξεκινά από τον καθένα μας

«Αρνούμαι να πιστέψω ότι το μεγαλείο της Αμερικής ανήκει στο παρελθόν», είπε ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του. «Αμφιβάλλει κανείς ότι θα ήθελε η Αμερική να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ευρώπη σήμερα; (...)».