ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βουλγαρία: Τα νέα πληροφοριακά συστήματα των τελωνείων διευκολύνουν το εμπόριο

«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι εάν το 1% του αστρονομικού χρόνου που τα συστήματα πληροφορικής δεν λειτουργούν, αυτό συνεπάγεται με ετήσιες απώλειες ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, επομένως αυτά τα χρήματα εξοικονομούνται για τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων στην Τελωνειακή Υπηρεσία.

Οι απλουστεύσεις που προκύπτουν από το νέο πληροφοριακό σύστημα στην Υπηρεσία Τελωνείων εξοικονομούν περίπου 9 εκατομμύρια λεβ τον χρόνο σε εργασιακό κόστος για τους οικονομικούς φορείς, δήλωσε σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων BTA ο Κόλιο Κόλεφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων και Στατιστικής στην Τελωνειακή Υπηρεσία, με την ευκαιρία της επίτευξης της πλήρους ψηφιοποίησης των διαδικασιών εκτελωνισμού για τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τις διαμετακομίσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 20.000 επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εισάγουν αγαθά από τρίτες χώρες, περίπου 10.000 επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εξάγουν αγαθά σε τρίτες χώρες (εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), 45.000 οντότητες έχουν εγγραφεί για να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά συστήματα της Υπηρεσίας Τελωνείων, το 90% των οποίων είναι οικονομικοί φορείς, ήτοι εταιρείες.

«Τα πληροφοριακά συστήματα διασφαλίζουν διαθεσιμότητα υπηρεσιών σε ποσοστό 100%, μεταξύ άλλων όταν εφαρμόζουμε νέες εκδοχές των πληροφοριακών συστημάτων για τους χρήστες, δεν καταγράφεται καμία διακοπή στην παροχή υπηρεσιών. Αυτό είναι σημαντικό για τους οικονομικούς φορείς, διότι γνωρίζετε πως κάθε διαδικασία εισαγωγής ή εξαγωγής περιλαμβάνει πραγματική επιμελητεία που σχεδιάζεται από πριν. Όταν τα πληροφοριακά συστήματα της Υπηρεσίας Τελωνείων εργάζονται χωρίς διακοπή, δεν υπάρχει κανένα διάλειμμα, καμία ζημία να διαπιστώνεται από τον εμπορικό κλάδο.

Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι εάν το 1% του αστρονομικού χρόνου που τα συστήματα πληροφορικής δεν λειτουργούν, αυτό συνεπάγεται με ετήσιες απώλειες ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, επομένως αυτά τα χρήματα εξοικονομούνται για τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων στην Τελωνειακή Υπηρεσία.

Ο Κόλιο Κόλεφ είπε επίσης πως το 60% των επιχειρήσεων πιστεύει πως το νέο πληροφοριακό σύστημα οδηγεί στην απλούστευση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των συνθηκών του επιχειρείν στη χωρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Οικονομικές απώλειες από την μερική ένταξη στον Χώρο Σένγκεν

Τα αποτελέσματα της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν δεν είναι εφάπαξ, αλλά θα ενταθούν με βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγαλμα που απεικονίζει τον θεό Ερμή

Η απρόσμενη ανακάλυψη του ύψους 2 μέτρων αγάλματος έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία κατηγορεί την Βόρεια Μακεδονία για αντιβουλγαρική προπαγάνδα

«Η νέα κυβέρνηση στη γείτονά μας έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων "Βούλγαρος" και "βουλγαρικό"... » υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.