ΓΔ: 1445.39 -0.04% Τζίρος: 41.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriako Mitsotakis
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Μητσοτάκης: Το 2024 θα συγκρουστούμε αποφασιστικά με τις παθογένειες

Στο μήνυμα για το νέο έτος ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το νέο έτος, και παράλληλα την αποφασιστικότητά του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία.

Ως επίλογο μιας εποχής με στιγμές που μας πλήγωσαν, και πρόλογο μιας άλλης εποχής «με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2024 στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενότητας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το νέο έτος, και ακόμα την αποφασιστικότητά του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και την Παιδεία «που θα ευνοήσουν τους πολλούς», αλλά και να συγκρουστεί με τις «ριζωμένες παθογένειες», υπογραμμίζοντας ότι ο στρατηγικός σκοπός της κυβέρνησης «είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός». Aναφέρθηκε στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με πρώτο αυτό της ακρίβειας, ενώ έδωσε έμφαση στις κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ των αδυνάμων.

«Η Πολιτεία είναι και θα είναι στο πλευρό τους. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ έγιναν στοχευμένες ενισχύσεις. Υπάρχουν, πλέον, μόνιμες μειώσεις τιμών. Και, ταυτόχρονα, οι έλεγχοι και τα υψηλά πρόστιμα πολεμούν την αισχροκέρδεια. Γιατί μία συλλογική δυσκολία δεν μπορεί να γίνεται ευκαιρία για ασύδοτη κερδοσκοπία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «ριζική λύση αποτελούν μόνο οι υψηλότερες αποδοχές, με μέτρα μόνιμα, που θα ισχύουν και μετά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμούς, και στόχο, όπως έχω πει, το 2027 ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι η μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου, με στόχο αυτός να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε η συλλογική ευημερία να γίνεται ατομική προκοπή και προσέθεσε: «Αλλά και σε μία δημοκρατία που θα γιορτάσει τα 50 χρόνια της πιο ισχυρή από ποτέ. Μετατρέποντας τις ευρωεκλογές της άνοιξης σε βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου. Και ενισχύοντας μία βαθιά ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει αποδείξει ότι φέρνει στη χώρα πόρους και ακτινοβολία. Γιατί είμαστε Ευρώπη και μας αξίζει να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα». Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος:

«Σε λίγο αφήνουμε πίσω το 2023, των δοκιμασιών αλλά και των εθνικών κατακτήσεων. Και υποδεχόμαστε το 2024, των ελπίδων και των νέων διεκδικήσεων. Γιατί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η περασμένη χρονιά υπήρξε κρίσιμη: έφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, στις πρώτες θέσεις της ανάπτυξης, με την ανεργία να μειώνεται και το εισόδημα των πολιτών να στηρίζεται και να οχυρώνεται απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια.

Ο καινούργιος χρόνος γίνεται, έτσι, επίλογος ενός κύκλου με στιγμές που κάποτε μας πλήγωσαν. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται και πρόλογος μιας άλλης εποχής. Με καλύτερους μισθούς, με υψηλότερες συντάξεις, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Σε μία πατρίδα της οποίας τα σύνορα θωρακίζονται και οι αμυντικές δυνάμεις εξοπλίζονται. Ενώ η εθνική φωνή ακούγεται, πλέον, ηχηρή στα διπλωματικά και γεωπολιτικά μέτωπα.

Όλα αυτά δεν συνθέτουν έναν απλό απολογισμό, όσο μία χειροπιαστή αλήθεια, που ενσαρκώνει τις μεγάλες ικανότητες του Έθνους μας. Θεμελιωμένες στην εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, την οποία σφράγισαν οι εθνικές εκλογές, αλλά και σε ένα καλά μελετημένο σχέδιο, που μέρα με την ημέρα θα αναβαθμίζει την καθημερινή ζωή, συγκλίνοντας προς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Οι προκλήσεις των καιρών, άλλωστε, είναι εδώ: αναταραχές στον παγκόσμιο χάρτη, κλιματική κρίση, φόβοι οικονομικής ύφεσης σε πολλά κράτη και δεδομένα που ίσως κλονιστούν στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Αχαρτογράφητα νερά, μέσα στα οποία η Ελλάδα καλείται να χαράξει τις δικές της εθνικές επιδιώξεις. Με πρώτη, πιο άμεση, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που ακόμη δυσκολεύει τα νοικοκυριά.

Η πολιτεία, όμως, είναι και θα είναι στο πλευρό τους. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ έγιναν στοχευμένες ενισχύσεις. Υπάρχουν, πλέον, μόνιμες μειώσεις τιμών. Και, ταυτόχρονα, οι έλεγχοι και τα υψηλά πρόστιμα πολεμούν την αισχροκέρδεια. Γιατί μία συλλογική δυσκολία δεν μπορεί να γίνεται ευκαιρία για ασύδοτη κερδοσκοπία.

Επιμένω, ωστόσο, ότι ριζική λύση αποτελούν μόνο οι υψηλότερες αποδοχές. Με μέτρα μόνιμα, που θα ισχύουν και μετά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμούς. Και στόχο, όπως έχω πει, το 2027 ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Με αυξήσεις σε 660.000 δημόσιους υπαλλήλους και σε σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχους -χωρίς, μάλιστα, την παρακράτηση του 30% σε αυτούς οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται. Επίσης, το ξεπάγωμα των τριετιών και, βέβαια, την τέταρτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, τον Απρίλιο.

Πρωτοβουλίες δίπλα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία και στο Κράτος. Πιο πρόσφατες οι νέες αυξήσεις μισθών στο ΕΣΥ, το πρόγραμμα ανακαίνισης πολλών νοσοκομείων και κέντρων υγείας και η επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους.

Στην εκπαίδευση, πάλι, ένας νέος νόμος δίνει νέα ώθηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά και την ευκαιρία στους νέους μας να σπουδάζουν εδώ αντί στο εξωτερικό, σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Το ψηφιακό Δημόσιο θα συνεχίσει να υπηρετεί κάθε ανάγκη του πολίτη: από την επικοινωνία και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση μέχρι την πολιτική προστασία και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Με ικανές διοικήσεις, που θα κρίνονται πια αυστηρά για τις επιδόσεις τους.

Καθώς ο στρατηγικός σκοπός μας είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, γνωρίζω καλά ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας. Με την αδράνεια και τον συντεχνιακό ωχαδερφισμό. Ή την υποτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης. Γι' αυτό και απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς, όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς.

Δεν αρνούμαι ούτε τις αντιστάσεις του χθες ούτε τις πιθανές αστοχίες στο αύριο. Αλλά δεν θα υποταχθούμε σε αυτές. Πυξίδα μας θα είναι πάντα το ρήμα ''προσπαθώ''. Στον δρόμο της ανάπτυξης που μεγεθύνει τον δημόσιο πλούτο, με στόχο αυτός να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε η συλλογική ευημερία να γίνεται ατομική προκοπή. Σε μία πατρίδα δίκαιη και περήφανη, που θα αποτρέπει εχθρούς και θα κερδίζει νέους φίλους.

Αλλά και σε μία δημοκρατία που θα γιορτάσει τα 50 χρόνια της πιο ισχυρή από ποτέ. Μετατρέποντας τις ευρωεκλογές της άνοιξης σε βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου. Και ενισχύοντας μία βαθιά ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει αποδείξει ότι φέρνει στη χώρα πόρους και ακτινοβολία. Γιατί είμαστε Ευρώπη και μας αξίζει να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Στο ''κατώφλι'' του νέου χρόνου, λοιπόν, δεν ξεχνάμε τα πολλά που έγιναν, ώστε να εντοπίζουμε τα περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Και καθώς τα δύσκολα δείχνουν να περνούν, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Είναι στο χέρι μας οι επόμενες μέρες να είναι καλύτερες από τις προηγούμενες. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι, ώριμοι και αποφασισμένοι. Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά! Υγεία και δύναμη σε όλες και σε όλους»!

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Καθ. Νομικής: Υποχρέωση των αρχών να αποκαλούν τη χώρα Βόρεια Μακεδονία

«Είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις, καθώς η συμπεριφορά της προέδρου της χώρας και του μελλοντικού πρωθυπουργού αποτελούν σαφή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε η κ. Μιχαϊλοβα-Στρατηλάτη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στη Νορμανδία με παρόντες αρχηγούς κρατών

Με τιμώμενα πρόσωπα τους περίπου 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν σήμερα στη Νορμανδία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων. 
ΔΙΕΘΝΗ

Θετική αποδοχή από την ΕΕ η επιστολή Μητσοτάκη για τις τιμές προϊόντων

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού συμβάλλει στο συνολικό προβληματισμό για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, τονίζοντας ότι η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν για Μητσοτάκη: Και οι δύο πλευρές συζητούν με τον πιο ανοικτό τρόπο

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο «πώς δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας και ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα».