ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Τεχεράνη δεν αποκλείει νέες συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα

«Το διπλωματικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε ο Νάσερ Καναάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Το Ιράν δήλωσε ότι είναι ανοιχτό σε νέες συνομιλίες γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις παγκόσμιες δυνάμεις που είχαν επισκιαστεί από τον θανατηφόρο πόλεμο στη Γάζα. «Το διπλωματικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε ο Νάσερ Καναάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη τη Δευτέρα. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με νέο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών μας».

Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη εξέφρασε την άποψη ότι οι προσπάθειες για αναβίωση μιας συμφωνίας με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από χώρες όπως οι ΗΠΑ είχαν επισκιαστεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου

Το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες από τον Απρίλιο του 2021 για την αποκατάσταση της συμφωνίας μετά την εγκατάλειψη της συμφωνίας από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Οι ΗΠΑ κατέληξαν τον Οκτώβριο σε άτυπη συμφωνία με το Κατάρ να αναστείλουν τη διανομή 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα από πετρέλαιο. Το Ιράν επετράπη να έχει πρόσβαση στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν διερεύνησε την πιθανή εμπλοκή της Τεχεράνης στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Το Ιράν τον περασμένο μήνα αρνήθηκε ότι έχασε την πρόσβαση στα κεφάλαια.

«Η δυναμική των διαπραγματεύσεων για την άρση των κυρώσεων μπορεί να δει άμπωτες και ροές ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην περιοχή», ανέφερε ο Καναάνι από το ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Mehr στις 11 Δεκεμβρίου.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τεχεράνη: Θετικές συνομιλίες με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλαμί, έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι στην ιρανική πόλη Ισφαχάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιραν: Συνεχίζουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου βάσει ιρανικού νόμου

Η εφημερίδα Wall Street Journal πρόσφατα έγραψε ότι η Τεχεράνη επιβράδυνε τον ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύει ουράνιο εμπλουτισμένο κοντά σε επίπεδα κατάλληλα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου και ότι αραίωσε μέρος των αποθεμάτων της.
ΔΙΕΘΝΗ

Προχώρησαν οι διεθνείς έλεγχοι για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επέλυσε πυρηνικά ζητήματα που υπήρχαν με το Ιράν καθώς η Τεχεράνη παρείχε εγγυήσεις για το ζήτημα της παρουσίας πυρηνικού υλικού στις εγκαταστάσεις που δεν είναι δηλωμένες, στο Μαριβάν.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μέσα σε 12 ημέρες στο Ιράν θα μπορούσε να παραχθεί πυρηνικό όπλο

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής Κόλιν Καλ κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όταν πιέστηκε από ρεπουμπλικάνο κοινοβουλευτικό.
Iran-Flag
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη διαψεύδει τις πληροφορίες ότι εμπλουτίζει ουράνιο πάνω από 80%

Η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60% από τον Απρίλιο του 2021. Πριν τρεις μήνες ξεκίνησε να εμπλουτίζει ουράνιο σε αυτό το ποσοστό και σε δεύτερο εργοστάσιό της στο Φορντό.