ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υψηλότερα του αναμενόμενου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο

Στο 3,4% ο βασικός πληθωρισμός, με τον δομικό να διαμορφώνεται στο 3,9%, λόγω εκτίναξης του κόστους στέγασης, ενώ ανοδικά συνέχισαν να κινούνται τόσο ενέργεια όσο και τιμές τροφίμων.

Διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε υψηλότερα από αυτές, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας. 

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα έφθανε στο 3,2%, ενώ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο αυξήθηκε 0,3%, έναντι εκτίμησης για 0,2%. 

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος υποχώρησε στο 3,9% έναντι εκτίμησης ότι θα διαμορφώνονταν στο 3,8%, ενώ σε μηνιαία βάση έφθασε στο 0,3%, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις εκτιμήσεις. 

Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην αύξηση του κόστους στέγασης. Η κατηγορία αυξήθηκε κατά 0,5% για το μήνα και ευθύνεται για περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του βασικού πληθωρισμού. Σε ετήσια βάση, το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 6,2%, ή περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης του πληθωρισμού.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,2% τον Δεκέμβριο, όπως και τον Νοέμβριο, ενώ η ενέργεια σημείωσε αύξηση 0,4% μετά από διολίσθηση 2,3% τον Νοέμβριο. Η βενζίνη αυξήθηκε κατά 0,2%. Σε άλλους βασικούς δείκτες τιμών, η ασφάλιση οχημάτων αυξήθηκε κατά 1,5% υψηλότερα, η ιατρική περίθαλψη επιταχύνθηκε κατά 0,6% και οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων, που συνέβαλαν καθοριστικά στην αρχική άνοδο του πληθωρισμού, αυξήθηκαν άλλο ένα 0,5% μετά την αύξησή τους κατά 1,6% τον Νοέμβριο.

Η πορεία του δείκτη μάλλον δημιουργεί «πονοκέφαλο» στις αγορές, καθώς δεν στηρίζει την πρόβλεψη ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων εντός του α' τριμήνου του 2024, με πιθανότερο να το πράξει τον Μάρτιο. Άλλωστε μετά την ανακοίνωση οι ευρωπαϊκοί δείκτες περιόρισαν τη θετική τους πορεία, με τον DAX να ενισχύεται μόλις 0,05%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να ενισχύεται άνω του 0,6%. Μάζεμα κερδών και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,01%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι καταναλωτές μετρίασαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Μάιο

Ενώ οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το 2022, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να εκφράζει την επιβάρυνση που ασκούν οι υψηλές τιμές στη ζωή του.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
Yellen, treasury, usa,
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γέλεν ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα προβεί σε σημαντικά εμπορικά αντίποινα

«Είναι απαράδεκτο να εξαρτόμαστε πλήρως από την Κίνα δεδομένου ότι το Πεκίνο προβαίνει σε μαζικές επιδοτήσεις και δεν παίζει πραγματικά με τους κανόνες» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Κόλινς (Fed): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν κι' άλλο σε υψηλό επίπεδο

Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν εκείνα του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.