ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Saudi Aramco-Petrelaio
Shutterstock

Saudi Aramco: Τέλος στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Η Aramco ανακοινώνει πως έλαβε οδηγία από το υπουργείο Ενέργειας για να διατηρήσει τη μέγιστη ικανότητα παραγωγής της στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της, την Aramco, να διατηρήσει την μέγιστη ικανότητα παραγωγής της στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εγκαταλείποντας ένα σχέδιο για αύξηση της παραγωγής το οποίο είχε ανακοινωθεί το 2021, ανακοίνωσε σήμερα η γιγάντια πετρελαϊκή εταιρεία.

«Η Aramco ανακοινώνει πως έλαβε οδηγία από το υπουργείο Ενέργειας για να διατηρήσει τη μέγιστη ικανότητα παραγωγής της στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», αντί να την ανεβάσει στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως προβλεπόταν, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Η εταιρεία θα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις της για επενδυτικές δαπάνες όταν θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα του 2023 το Μάρτιο», πρόσθεσε.

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση υπογράμμισε στο Ρόιτερς πως η απόφαση αυτή να μην αυξήσει την μέγιστη ικανότητα παραγωγής της δεν έχει καμιά σχέση με τεχνικά ζητήματα και πως η εταιρεία είναι έτοιμη να την αυξήσει και πάλι, αν της ζητηθεί. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως η κίνηση αυτή δεν αντανακλά επ' ουδενί κάποια αλλαγή στα σενάρια για το μέλλον της ζήτησης του πετρελαίου.

Η Aramco είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Η σημερινή ανακοίνωση δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή της και στις εξαγωγές αργού, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο πλαίσιο των περικοπών που έχουν ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2022, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτω από την ικανότητα παραγωγής της, η οποία είναι 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petrelaio, Oil, Crude Oil
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Σ. Αραβία κάλεσαν χώρες του ΟΠΕΚ+ σε περικοπές πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν από όλες τις δυνάμεις του ΟΠΕΚ+ να συμμετέχουν στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου για να στηριχθούν οι τιμές.
opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από τον ΟΠΕΚ+ με μεγάλη μείωση παραγωγής πετρελαίου

Πρόσθετες περικοπές παραγωγής συνολικά κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσαν χώρες του ΟΠΕΚ+, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο ράλι ανόδου τις τιμές κατά 10%, όπως εκτιμούν αναλυτές.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακάμπτει το πετρέλαιο μετά τις διαψεύσεις για αύξηση της παραγωγής

Το Ριάντ δεν συζητά μια πιθανή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με άλλους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, διαψεύδοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal.