ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νικόλ Πασινιάν πρωθυπουργός
Φωτογραφία Shutterstock

Η Αρμενία δεν μπορεί να βασίζεται στη Ρωσία για αμυντικές ανάγκες της

Το Γερεβάν πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

Η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία ως κύριο αμυντικό και στρατιωτικό εταίρο της επειδή η Μόσχα την έχει επανειλημμένα απογοητεύσει, έτσι το Γερεβάν πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

Η Αρμενία, μια μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και την Τουρκία, βασιζόταν στη Ρωσία ως μεγάλη συμμαχική δύναμη, αν και ο Πασινιάν έχει προκαλέσει το θυμό του Κρεμλίνου αμφισβητώντας τα θεμέλια της συμμαχίας.

«Χρειάζεται να κατανοήσουμε με ποιόν μπορούμε πραγματικά να διατηρήσουμε στρατιωτικοτεχνικές και αμυντικές σχέσεις», είπε ο Πασινιάν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό Armenian Public Radio, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας.

«Προηγουμένως το πρόβλημα αυτό ήταν απλό επειδή δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα (...) Προηγουμένως 95-97% των αμυντικών σχέσεών μας ήταν με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο για αντικειμενικούς όσο και για υποκειμενικούς λόγους», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, η Αρμενία θα πρέπει να σκεφτεί ποιους δεσμούς ασφαλείας θα πρέπει να οικοδομήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ινδία και τη Γεωργία.

Ο Πασινιάν λέει πως η Ρωσία εγκατέλειψε την Αρμενία, όταν το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση αστραπή, με την οποία ανέκτησε τον έλεγχο του αποσχισθέντος θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκαλώντας την έξοδο των Αρμενίων που ζούσαν εκεί.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η αποτυχία του ίδιου του Πασινιάν να διευθετήσει τις περίπλοκες αντιπαλότητες στο Νότιο Καύκασο ευθύνεται για την ήττα, το 2023, των αρμένιων μαχητών στο Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει κατηγορήσει τη Γαλλία ότι σπέρνει τους σπόρους ενός νέου πολέμου προμηθεύοντας όπλα στην Αρμενία, με την οποία φλερτάρουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ενίσχυση σχέσεων με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά την επίσκεψη Βανς

Η Ρωσία θα ενισχύσει τους δεσμούς της με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε το Κρεμλίνο, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στις χώρες αυτές και τη σύναψη συμφωνιών ΗΠΑ με τις δύο χώρες του Καυκάσου.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν πυρηνική συμφωνία

Η Αρμενία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια για πολιτικούς σκοπούς, ενισχύοντας τις σχέσεις τους, ενώ ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία 123 που αφορά τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας.
Ντόναλντ Τραμπ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόσκληση Τραμπ για «Συμβούλιο ειρήνης» σε Ουκρανία, Τουρκία, Αρμενία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έλαβε πρόσκληση για το «Συμβούλιο ειρήνης» που πρότεινε ο Τραμπ, αλλά δυσκολεύεται να φανταστεί συνύπαρξη με τη Ρωσία. Πρόσκληση και σε Ερντογάν, Πασινιάν.
Χάρτης Ρωσίας με σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλώσεις στην Αρμενία ενάντια στη ρωσική βάση στη Γκιού

Περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα έξω από μια ρωσική στρατιωτική βάση στην Αρμενία, ζητώντας την αποχώρησή της από αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμφωνα με ένας δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

H Αρμενία τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Το κείμενο, που εγκρίθηκε σε τελευταία ανάγνωση με 64 ψήφους υπέρ, εκείνες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, και 7 κατά, καλεί την αρμενική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης.