ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Σιλουέτα στρατιωτικού ντρόουν κατά το ηλιοβασίλεμα πάνω από βουνά της Υεμένης.

Ρωσικό διυλιστήριο χτυπήθηκε από drones του ουκρανικού στρατού

Το πλήγμα είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά επιθέσεων με drones που θέτουν στο στόχαστρο ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, υποδομές που το Κίεβο θεωρεί σημαντικές για την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.

Δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν σήμερα βασική εγκατάσταση επεξεργασίας στο διυλιστήριο πετρελαίου του Βόλγκογκραντ, στη νότια Ρωσία, σε μια επιχείρηση που διενήργησε η υπηρεσία ασφαλείας SBU, δήλωσε ουκρανική πηγή στο πρακτορείο Reuters. Oι τοπικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα πως είχε κατασβεστεί πυρκαγιά που ξέσπασε στο μεγάλο διυλιστήριο έπειτα από επίθεση με ντρόουν. Το διυλιστήριο ανήκει στην πετρελαιοπαραγωγό εταιρία Lukoil.

Το πλήγμα είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά επιθέσεων με drones που θέτουν στο στόχαστρο ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, υποδομές που το Κίεβο θεωρεί σημαντικές για την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου. Η πηγή στο Κίεβο είπε στο Ρόιτερς πως αυτού του είδους οι επιθέσεις με ντρόουν θα συνεχιστούν.

«Χτυπώντας διυλιστήρια πετρελαίου που δουλεύουν για το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, δεν αποκόπτουμε μόνο τη διαχειριστική υποστήριξη της προμήθειας καυσίμων για εξοπλισμό του εχθρού, αλλά μειώνουμε και το γέμισμα του ρωσικού προϋπολογισμού», είπε η πηγή. Η απόσταση από τη βορειοανατολική ουκρανική πόλη Χάρκοβο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία μεχρι τη νότια ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ είναι μεγαλύτερη των 600 χλμ.

Η Ρωσία διενεργεί τακτικά πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της, με αποτέλεσμα το Κίεβο να ψάχνει να βρει έναν γρήγορο τρόπο για να μπορέσει να καλύψει το χάσμα με την πιο εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία της Μόσχας. Επιδιώκει να ωθήσει στην καινοτομία στην τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να υποστηρίξει την παραγωγή μεγάλου βεληνεκούς drone ώστε η Ουκρανία να ανταποδώσει τα πλήγματα.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Βλέπουμε βρετανικό ρόλο στις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Μόσχα αποδίδει στη Βρετανία ρόλο στις πρόσφατες «προκλήσεις» της Ουκρανίας που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα επανεξεταστεί.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες για αγνόηση αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες που επιτρέπουν στη Ρωσία να αγνοεί αποφάσεις ξένων και διεθνών δικαστηρίων σε ποινικές υποθέσεις, όταν εκδίδονται χωρίς τη συμμετοχή της.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιβάλει ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς συμφωνία πρέπει να επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Νέες διαβουλεύσεις ξεκινούν στις ΗΠΑ, Παρασκευή και Σάββατο.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζαπορίζια: 32 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία

Πάνω από 30 τραυματίες άφησαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια και τα περίχωρα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των τραυματιών είναι και πέντε παιδιά, ενώ υπέστησαν ζημιές πολυκατοικία, σπίτι και εκπαιδευτικό ίδρυμα.