ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας

Ο Ντ. Τραμπ κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς οτι άσκησε πιέσεις για να μειωθεί η ποινή του φίλου Ρότζερ Στόουν που είχε καταδικαστεί για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο.

Για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δέχεται τα πυρά των Δημοκρατικών καθώς κατηγορείται ότι αγνοεί τη διάκριση των εξουσιών μετά την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο την επιβολή μικρότερης ποινής από αυτή που ζήτησε η εισαγγελία στον Ρότζερ Στόουν, παλαιό φίλο του εκατομμυριούχου Ρεπουμπλικάνου.

Αυτή η παρέμβαση προκάλεσε την αντίδραση και των τεσσάρων εισαγγελέων που ασχολούνταν με την υπόθεση, οι οποίοι ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά την παραίτησή τους.

Ο Στόουν, βετεράνος Ρεπουμπλικάνος και επί καιρό σύμβουλος του Τραμπ, κρίθηκε ένοχος τον Νοέμβριο για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Φεβρουαρίου από την ομοσπονδιακό δικαστή Έιμι Μπέρμαν Τζάκσον.

Τη Δευτέρα οι τέσσερις εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση πρότειναν να επιβληθεί στον 67χρονο Στόουν ποινή 7 με 9 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο ο Τραμπ αντέδρασε καταγγέλλοντας σε tweet του «μια πολύ άδικη κατάσταση» και ένα «δικαστικό λάθος».

Οι τέσσερις εισαγγελείς Άαρον Ζελίνσκι, Τζόναθαν Κράβις, Άνταμ Τζεντ και Μάικλ Μαράντο ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από την υπόθεση. Δεν εξήγησαν την απόφασή τους, ενώ ο Κράβις παραιτήθηκε από τη θέση του εισαγγελέα.

Ο Τραμπ, που πιστεύεται ότι άσκησε πιέσεις στους εισαγγελείς, αρνήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση. «Θα μπορούσα να το έχω κάνει, αν ήθελα. Έχω απολύτως το δικαίωμα να το κάνω. Μένω μακριά από τα πράγματα», δήλωσε από το Οβάλ Γραφείο. Όμως συνέχισε καταγγέλλοντας ότι οι προτάσεις των εισαγγελέων ήταν «γελοίες», «επονείδιστες» και «προσβολή για τη χώρα μας».

Χθες το βράδυ μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε μέσω Twitter και στη δικαστή Μπέρμαν Τζάκσον, επικρίνοντας τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορντ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε χθες το απόγευμα να επιβληθεί «πολύ μικρότερη ποινή» στον Στόουν με τη δικαιολογία ότι οι αρχικές προτάσεις «δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της δικαιοσύνης». Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει λόγο για ποινή 3 με 4 ετών, «από 37 ως 46 μήνες», η οποία, σύμφωνα με το ίδιο, «θα αντιστοιχεί περισσότερο στις ποινές που επιβάλλονται συνήθως για το αδίκημα της παρακώλυσης».

Αμέσως οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν τις πολιτικές παρεμβάσεις στη υπόθεση και μάλιστα έκαναν λόγο για «κατάχρηση εξουσίας». Η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκανε λόγο για μια «σκανδαλώδη» απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία «πλήττει το κράτος δικαίου».

Εξάλλου Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ ότι εργάζεται για να προστατεύει τα πολιτικά συμφέροντα του Τραμπ. «Ο πρόεδρος φαίνεται να πιστεύει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει για να διώκει τους εχθρούς του και να βοηθά τους φίλους του», κατήγγειλε ο Τσακ Σούμερ επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αγανάκτηση Τραμπ για τη μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

Ο Τραμπ εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του που δεν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, επικρίνοντας την επιλογή της Νάβι Πιλάι και χαρακτηρίζοντας το βραβείο «ντροπιασμένο» λόγω αποφάσεων που, όπως είπε, προσβάλλουν τη δημοκρατία.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επικυρώνει την Κέιτι Ζακαράια ως νέα του εκπρόσωπο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι επέλεξε την Κέιτι Ζακαράια, δικηγόρο και υποστηρίκτρια του κινήματος MAGA, ως νέα εκπρόσωπό του στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας την αφοσίωση και τη στήριξή της.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 3 εκατ. τόνοι ρωσικού ντίζελ θα κυκλοφορήσουν σύντομα στις αγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήθηκε η Ρωσία να προμηθεύσει άμεσα τις αγορές με ρωσικό ντίζελ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει προσωρινή άδεια εισαγωγής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν σχολίασε το σχέδιο εκτέλεσης σε ζωντανή μετάδοση

Ο Τραμπ δεν σχολίασε δημόσια το πρωτοφανές σχέδιο ζωντανής μετάδοσης της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα στο Φορτ Χουντ. Εγκρίνοντας την εκτέλεση, είπε πως «θα αποδώσουμε τελική δικαιοσύνη».
ΔΠΔ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις από την Ουάσινγκτον κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αυξάνοντας τις εντάσεις με την Ευρώπη. Οι κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν και εταιρείες που συνεργάζονται με το ΔΠΔ, επικαλούμενη προστασία αμερικανικών συμφερόντων.
ΔΠΔ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εντείνοντας τη διπλωματική ένταση με τους Ευρωπαίους, λίγες ώρες μετά τη βράβευση πρώην δικαστή του ΔΠΔ με Νόμπελ Ειρήνης.