ΓΔ: 2112.46 0.57% Τζίρος: 393.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Πρόστιμο 120.000 ευρώ σε χοιροτροφικές μονάδες για κακοποίηση ζώων

Σε βάρος των δύο εταιρειών, της Sarl Kerdoncuff και της Scea de Trébeolin, τις οποίες διαχειρίζεται ο Ντομινίκ Κερντονκάφ, ηλικίας 57 ετών, επιβλήθηκε επίσης η απαγόρευση να έχουν στην κατοχή τους ζώα για ένα διάστημα ενός έτους.

Δύο εταιρείες που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες χοιροτροφικές μονάδες στη Βρετάνη (δυτική Γαλλία), οι οποίες διώκονταν για «κακοποίηση ζώων» έπειτα από μια μήνυση που κατέθεσε η οργάνωση υπεράσπισης των ζώων L214, καταδικάστηκαν σήμερα από τη γαλλική δικαιοσύνη σε ένα πρόστιμο 60.000 ευρώ η κάθε μία, εκ των οποίων 20.000 ευρώ με αναστολή.

Σε βάρος των δύο εταιρειών, της Sarl Kerdoncuff και της Scea de Trébeolin, τις οποίες διαχειρίζεται ο Ντομινίκ Κερντονκάφ, ηλικίας 57 ετών, επιβλήθηκε επίσης η απαγόρευση να έχουν στην κατοχή τους ζώα για ένα διάστημα ενός έτους.

Στις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών, που είναι θυγατρικές του ομίλου Eureden (πρώην Triskalia), μπορούν να στεγαστούν περισσότερα από 18.000 ζώα ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης Νταβίντ Λε Μπλαν. Με προσωπικό περίπου 20 υπαλλήλους, οι εταιρείες αυτές συνιστούν μαζί τη δεύτερη μεγαλύτερη χοιροτροφική μονάδα στο Φινιστέρ.

Ούτε ο διευθυντής ούτε ο δικηγόρος του θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Τον Νοέμβριο του 2019 η οργάνωση L214 κατέθεσε μήνυση, αφότου έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου καταγράφονταν βρώμικα κτίρια, ζώα στοιβαγμένα σε κλουβιά, να κινδυνεύουν, να είναι τραυματισμένα ή νεκρά.

Οι έρευνες της χωροφυλακής και της Νομαρχιακής Διεύθυνσης Προστασίας των Πληθυσμών επιβεβαίωσαν το βίντεο: χοιρομητέρες με πληγές σε νέκρωση, απουσία φωτός, ζώα χωρίς φροντίδα και χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό…

Κατά τη διάρκεια απροειδοποίητων ελέγχων το 2019, 2020 και 2021, οι επιθεωρητές κατέληξαν στις ίδιες διαπιστώσεις, σε βαθμό τέτοιο που η κτηνοτροφική μονάδα απειλήθηκε με αναστολή της λειτουργίας της.

«Είναι η πρώτη υπόθεση που, έπειτα από 4 χρόνια, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τη συμμόρφωση της μονάδας», είπε κατά την ακροαματική διαδικασία ο Λοΐκ Γκουγέ, της Νομαρχιακής Διεύθυνσης Προστασίας των Πληθυσμών του Φινιστέρ.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο Κερντονκάφ αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, υποστηρίζοντας ότι κάνει αυτό το επάγγελμα «από πάθος» και καταγγέλλοντας ακόμα και μια «συνωμοσία» του κτηνιάτρου του ομίλου Eureden, ο οποίος προειδοποίησε επίσης για την κατάσταση στη μονάδα, «με τη διοίκηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Στο δικαστήριο ο φροντιστής του Ελιζέ για κλοπή πολύτιμων ασημικών

Στο εδώλιο θα καθίσουν ο φροντιστής των ασημικών του προεδρικού μεγάρου στη Γαλλία και δύο ακόμη άνδρες, κατηγορούμενοι για κλοπή πολύτιμων αντικειμένων αξίας έως 40.000 ευρώ από το Ελιζέ, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη Ντατί από την κυβέρνηση εν μέσω έρευνας διαφθοράς

Η Ρασιντά Ντατί παραμένει στη γαλλική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, παρά τις έρευνες για διαφθορά. Η Ντατί δηλώνει αθώα για αδήλωτες αμοιβές που φέρεται να έλαβε ως ευρωβουλευτής.
Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Υπό έρευνα η υπουργός Πολιτισμού Ντατί για δικαστική υπόθεση

Σε εξέλιξη έρευνες για διαφθορά σχετικές με τη θητεία της υπουργού Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί στο Ευρωκοινοβούλιο διεξάγονται στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο οικονομικός εισαγγελέας. Η ίδια και οι δικηγόροι της δεν σχολίασαν.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 30 χρόνια κάθειρξη σε μητέρα για δηλητηρίαση των παιδιών της

Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε η Μεϊλίς Ντομπόν για τη δηλητηρίαση και το θάνατο της 18χρονης κόρης της και την απόπειρα δολοφονίας του πρώην συζύγου της. Ένοχη και για τη χορήγηση υπνωτικών στη δεύτερη κόρη της.
γερμανικές εφημερίδες περίπτερο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικές ενώσεις δημοσιογράφων προσφεύγουν κατά Ισραήλ για παρεμπόδιση Τύπου

Η SNJ και η IFJ προσέφυγαν στη γαλλική δικαιοσύνη κατηγορώντας τις ισραηλινές αρχές για παρεμπόδιση δημοσιογράφων στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.