ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Πρόστιμο 120.000 ευρώ σε χοιροτροφικές μονάδες για κακοποίηση ζώων

Σε βάρος των δύο εταιρειών, της Sarl Kerdoncuff και της Scea de Trébeolin, τις οποίες διαχειρίζεται ο Ντομινίκ Κερντονκάφ, ηλικίας 57 ετών, επιβλήθηκε επίσης η απαγόρευση να έχουν στην κατοχή τους ζώα για ένα διάστημα ενός έτους.

Δύο εταιρείες που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες χοιροτροφικές μονάδες στη Βρετάνη (δυτική Γαλλία), οι οποίες διώκονταν για «κακοποίηση ζώων» έπειτα από μια μήνυση που κατέθεσε η οργάνωση υπεράσπισης των ζώων L214, καταδικάστηκαν σήμερα από τη γαλλική δικαιοσύνη σε ένα πρόστιμο 60.000 ευρώ η κάθε μία, εκ των οποίων 20.000 ευρώ με αναστολή.

Σε βάρος των δύο εταιρειών, της Sarl Kerdoncuff και της Scea de Trébeolin, τις οποίες διαχειρίζεται ο Ντομινίκ Κερντονκάφ, ηλικίας 57 ετών, επιβλήθηκε επίσης η απαγόρευση να έχουν στην κατοχή τους ζώα για ένα διάστημα ενός έτους.

Στις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών, που είναι θυγατρικές του ομίλου Eureden (πρώην Triskalia), μπορούν να στεγαστούν περισσότερα από 18.000 ζώα ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης Νταβίντ Λε Μπλαν. Με προσωπικό περίπου 20 υπαλλήλους, οι εταιρείες αυτές συνιστούν μαζί τη δεύτερη μεγαλύτερη χοιροτροφική μονάδα στο Φινιστέρ.

Ούτε ο διευθυντής ούτε ο δικηγόρος του θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Τον Νοέμβριο του 2019 η οργάνωση L214 κατέθεσε μήνυση, αφότου έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου καταγράφονταν βρώμικα κτίρια, ζώα στοιβαγμένα σε κλουβιά, να κινδυνεύουν, να είναι τραυματισμένα ή νεκρά.

Οι έρευνες της χωροφυλακής και της Νομαρχιακής Διεύθυνσης Προστασίας των Πληθυσμών επιβεβαίωσαν το βίντεο: χοιρομητέρες με πληγές σε νέκρωση, απουσία φωτός, ζώα χωρίς φροντίδα και χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό…

Κατά τη διάρκεια απροειδοποίητων ελέγχων το 2019, 2020 και 2021, οι επιθεωρητές κατέληξαν στις ίδιες διαπιστώσεις, σε βαθμό τέτοιο που η κτηνοτροφική μονάδα απειλήθηκε με αναστολή της λειτουργίας της.

«Είναι η πρώτη υπόθεση που, έπειτα από 4 χρόνια, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τη συμμόρφωση της μονάδας», είπε κατά την ακροαματική διαδικασία ο Λοΐκ Γκουγέ, της Νομαρχιακής Διεύθυνσης Προστασίας των Πληθυσμών του Φινιστέρ.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο Κερντονκάφ αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, υποστηρίζοντας ότι κάνει αυτό το επάγγελμα «από πάθος» και καταγγέλλοντας ακόμα και μια «συνωμοσία» του κτηνιάτρου του ομίλου Eureden, ο οποίος προειδοποίησε επίσης για την κατάσταση στη μονάδα, «με τη διοίκηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Εισαγγελία δεν αναλαμβάνει την έρευνα για τις δύο γυναικοκτονίες

Ο εισαγγελέας Ολιβιέ Κριστάν δεν θα ασχοληθεί με την υπόθεση Πριζόν, ο οποίος κατηγορείται για διπλή γυναικοκτονία. Ο Πριζόν είχε συλληφθεί στην Πορτογαλία και στο παρελθόν διαδήλωνε για πατέρες που έχασαν επιμέλεια.
Αστυνομικός ΗΠΑ στο καθήκον
ΔΙΕΘΝΗ

Έφοδος στη γαλλική Edmond de Rothschild λόγω της υπόθεσης Έπστιν

Η οικονομική εισαγγελία πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της Edmond de Rothschild στο Παρίσι, μετά από πληροφορίες από τους «φακέλους Έπστιν» και στο πλαίσιο υπόθεσης κατά του διπλωμάτη Φαμπρίς Αϊντάν, παρουσία της Αριάν ντε Ροτσίλντ.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε στα 88 του ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Υπήρξε επικεφαλής της κυβέρνησης (1997-2002), δύο φορές επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος το 1995 και 2002.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Δίκη ερήμην Γάλλου τζιχαντιστή για γενοκτονία Γιαζίντι στη Συρία

Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη ερήμην του Γάλλου τζιχαντιστή Σαμπρί Εσίντ για συμμετοχή στη γενοκτονία Γιαζίντι στη Συρία, κατηγορώντας τον για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, με τρεις γυναίκες Γιαζίντι ως ενάγουσες.