Φώτο: Shutterstock

Με την ύφεση φλερτάρει η γερμανική οικονομία

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χάνει δυναμική καθώς οι μεταποιητικές βιομηχανίες βρίσκονται σε ύφεση που προκάλεσε η μείωση των εξαγωγών ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα από τη στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο καθώς εξασθένησαν η ιδιωτική κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ανανεώνοντας τους φόβους για ύφεση την ώρα που οι Συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είναι απασχολημένοι με να βρουν τον νέο τους ηγέτη.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χάνει δυναμική καθώς οι μεταποιητικές βιομηχανίες βρίσκονται σε ύφεση που προκάλεσε η μείωση των εξαγωγών ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα που προκάλεσε η δαπανηρή στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και εάν αυτά τα δύο στοιχεία συνεχίσουν να αποδυναμώνονται φέτος, ο κίνδυνος ύφεσης θα αυξηθεί.

«Πιστεύουμε ότι ο οικονομία θα συνεχίσει να φλερτάρει με την ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους», ανέφερε σε έκθεσή του ο Άντριου Κένινγκχαμ από την Capital Economics.

Ένα θετικό στοιχείο στα προκαταρκτικά στοιχεία ήταν η ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης τρίτου τριμήνου στο 0,2% από το 0,1% προηγουμένως.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,4% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο ύστερα από αύξηση κατά 0,6% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,4% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

soleimani
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυση κατά της Μέρκελ για την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού

Βουλευτές της Αριστεράς κατέθεσαν μήνυση εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ και μελών της γερμανικής κυβέρνησης κατηγορώντας πως δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμάνι.
ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανότητα πρόκλησης μόνιμων ζημιών στη γερμανική οικονομία από τον κοροναϊό

«Το παγκόσμιο εμπόριο υποφέρει λόγω των εμπορικών συγκρούσεων και του Brexit. Τώρα έρχεται ένας πρόσθετος κίνδυνος. Αυτό επηρεάζει κυρίως τους εξαγωγείς, τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τις αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW.
Verolino-Diaskepsi Livyi-Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Για αρχή επιδημίας κοροναϊού προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας

«Είναι αμφίβολο εάν η τρέχουσα στρατηγική μας να περιορίσουμε τον ιό και να σπάσουμε την αλυσίδα της μόλυνσης θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γιενς Σπαν.
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Βλέπει θετικά την προσωρινή αναστολή του χρέους της Γερμανίας

«Θα έλεγα ότι δημοσιονομικά μέτρα που αποσκοπούν στην υποστήριξη της οικονομίας είναι ασφαλώς πολύ ευπρόσδεκτα, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες. Εάν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, αυτό πρέπει να χαιρετισθεί» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.