ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων ο αμερικανικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Στο 3,2% ενισχύθηκε ο γενικός πληθωρισμός, με τον δομικό να εμφανίζει ήπια άνοδο στο 3,8%, με τις τιμές ενέργειας και το κόστος στέγασης να «στηρίζουν» τον βασικό δείκτη. Ψύχραιμη αντίδραση των αγορών.

Υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές κινήθηκε τόσο ο γενικός πληθωρισμός όσο και ο δομικός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία. 

Ο γενικός πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, ενισχύθηκε στο 3,2% από 3,1% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ σε μηνιαία κατά 0,4%, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει ότι θα παρέμενε αμετάβλητος στο 3,1%. 

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% σε ετήσια βάση και στο 0,4% σε μηνιαία, δηλαδή οριακά υψηλότερα από το 3,7% που είχε προβλέψει η αγορά. 

Παρά τη σχετική σταθεροποίησή του ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι δεν θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στη νομισματική της πολιτική, ενώ σημαντικό μερίδιο της προσοχής θα στραφεί και στις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της για ανάπτυξη, πληθωρισμό και ανεργία των ΗΠΑ. 

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία η αύξηση των τιμών ενέργειας κατά 2,3% ήταν αυτή που «στήριξε» τον γενικό πληθωρισμό, με το κόστος στέγασης να ενισχύεται κατά 0,4%. 

Η πρώτη αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση ήταν θετική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να διατηρούν τα κέρδη τους και τον Stoxx 600 να παραμένει σε θετική τροχιά, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι καταναλωτές μετρίασαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Μάιο

Ενώ οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το 2022, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να εκφράζει την επιβάρυνση που ασκούν οι υψηλές τιμές στη ζωή του.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: H Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για περισσότερο χρόνο

«Δεν περιμέναμε ότι το μονοπάτι για τον πληθωρισμό δεν θα έχει σκαμπανεβάσματα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε τη νομισματική πολιτική να επενεργήσει στην οικονομία» τόνισε.
Yellen, treasury, usa,
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γέλεν ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα προβεί σε σημαντικά εμπορικά αντίποινα

«Είναι απαράδεκτο να εξαρτόμαστε πλήρως από την Κίνα δεδομένου ότι το Πεκίνο προβαίνει σε μαζικές επιδοτήσεις και δεν παίζει πραγματικά με τους κανόνες» ανέφερε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Κόλινς (Fed): Τα επιτόκια θα διατηρηθούν κι' άλλο σε υψηλό επίπεδο

Τα σχόλια της Κόλινς απηχούν εκείνα του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.