ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πυρηνικούς αντιδραστήρες από τη Βουλγαρία θέλει να αγοράσει η Ουκρανία

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας συνεχίζονται… και νομίζω ότι γύρω στον Ιούνιο θα έχουμε το αποτέλεσμα της σύναψης συμβολαίων με τη Βουλγαρία για την αγορά του εξοπλισμού» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Energoatom.

Η Ουκρανία ελπίζει να υπογράψει συμφωνία τον Ιούνιο για την αγορά δύο πυρηνικών αντιδραστήρων από τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκει να αναπληρώσει την απώλεια του τεράστιου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια που διαθέτει έξι αντιδραστήρες, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της εταιρείας Energoatom.

Οι νέοι αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία και θα εφοδιαστούν με ρωσικού σχεδιασμού εξοπλισμό τον οποίο το Κίεβο θέλει να εισάγει από τη Βουλγαρία, δήλωσε ο Πέτρο Κότιν σε συνέντευξή του.

Η Ρωσία πήρε τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτή τη στιγμή οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες του σταθμού είναι ανενεργοί.

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Βουλγαρίας συνεχίζονται… και νομίζω ότι γύρω στον Ιούνιο θα έχουμε το αποτέλεσμα της σύναψης συμβολαίων με τη Βουλγαρία για την αγορά του εξοπλισμού» δήλωσε ο Κότιν στην συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες.

«Έθεσα το καθήκον ενώπιον του δικού μας οργανισμού κατασκευών και του πυρηνικού σταθμού Χμελνίτσκι να είναι έτοιμοι να τον εγκαταστήσουν τον Ιούνιο», είπε αναφερόμενος στον έναν από τους δύο αντιδραστήρες ο οποίος θα είναι έτοιμος προς εγκατάσταση αμέσως.

Ο Κότιν είπε ότι, αν παραδοθεί εγκαίρως και πλήρως ο νέος αντιδραστήρας, η Energoatom θα είναι έτοιμη να αρχίσει τις εργασίες εκκίνησής του σε δύο με τρία χρόνια, περίοδος που επίσης απαιτείται για την κατασκευή της τουρμπίνας στον σταθμό. Η Energoatom διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες με την General Electric για την κατασκευή της τουρμπίνας, είπε.

Ο δεύτερος αντιδραστήρας θα εγκατασταθεί αργότερα, αλλά ο Κότιν δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Ο Κότιν είπε ότι η Βουλγαρία προηγουμένως είχε κοστολογήσει την τιμή των δύο αντιδραστήρων στα 600 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ότι η Σόφια επιθυμεί να αυξήσει την τιμή του εξοπλισμού, ο οποίος εκτός από τη Βουλγαρία μπορεί να αγοραστεί μόνο από τη Ρωσία.

«Υπάρχει μια συνεχής επιθυμία της βουλγαρικής πλευράς να επιτύχει μεγαλύτερα οφέλη για τον εαυτό της απ' αυτά τα 600 εκατομμύρια δολάρια και όσο περνάει ο καιρός ακούγονται υψηλότερες τιμές, αλλά εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην τιμή των 600 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Κότιν.

Είπε επίσης ότι η Energoatom προτίθεται να κατασκευάσει ακόμη δύο αντιδραστήρες στον σταθμό Χμελνίτσκι που θα βασίζονται στον αμερικανικό αντιδραστήρα AP-1000 και πως η εταιρεία θα αρχίσει να ρίχνει σκυρόδεμα για τις δύο νέες μονάδες στις αρχές Απριλίου.

Δεν θα θέσει τον σταθμό σε λειτουργία η Ρωσία 

Η Ουκρανία, από τότε που έχασε τον σταθμό της Ζαπορίζια, βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια τριών εν λειτουργία πυρηνικών σταθμών στη χώρα, με εννέα συνολικά αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένων δύο αντιδραστήρων που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον πυρηνικό σταθμό Χμελνίτσκι.

Ο Κότιν είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει παραιτηθεί από τα σχέδια να επαναλειτουργήσει κάποια μέρα τον σταθμό της Ζαπορίζια και ότι, σε αντίθεση με τη Ρωσία, θα είναι σε θέση και θα γνωρίζει πώς θα επαναφέρει τον σταθμό σε λειτουργία.

«Λένε (η Ρωσία) ακόμη ότι θα επαναλειτουργήσουν τον σταθμό, αλλά δεν μπορούν τεχνικά να τον ξεκινήσουν επειδή δεν υπάρχουν ηλεκτρικές γραμμές, ούτε νερό και ούτε προσωπικό», είπε ο Κότιν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θέλει να το παραδεχτεί αυτό σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Κότιν δήλωσε ότι η Energoatom, η οποία διατήρησε το προσωπικό που λειτουργούσε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, θα είναι έτοιμη να επανεκκινήσει το εργοστάσιο μετά την «αποκατάστασή» του και ότι έχει ήδη εκπαιδεύσει ειδικές ομάδες για να το πράξει.

Μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, ο σταθμός έχασε τη σταθερή εισροή νερού από τον ποταμό Δνείπερο που ήταν απαραίτητη για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και μέχρι στιγμής το εργοστάσιο έχει μόνο μια μικρή παροχή από μια λίμνη κοντά στις εγκαταστάσεις.

Ο Κότιν είπε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο ο ένας αντιδραστήρας μπορεί να λειτουργήσει όχι περισσότερο από έναν μήνα και μετά θα πρέπει να απενεργοποιηθεί λόγω έλλειψης νερού που απαιτείται για το σύστημα ψύξης.

Επισήμανε ότι για να επαναλειτουργήσει ο σταθμός, είτε το φράγμα της Καχόβκα θα πρέπει να ξαναχτιστεί είτε θα πρέπει να κατασκευαστούν αντλίες που θα παίρνουν νερό από τον ποταμό Δνείπερο.

«Θα χρειαστούν κάπου δύο χρόνια, αλλά αυτό είναι το κύριο δαπανηρό μέτρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, θα είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλα τα συστήματα και, εάν δεν υπάρξει δολιοφθορά, όλα τα άλλα συστήματα θα είναι έτοιμα για εκκίνηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Iliosporoi
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία «έκοψε» τις εισαγωγές των ουκρανικών ηλιόσπορων

Τον Απρίλιο, η ΕΕ είχε επιτρέψει στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους