bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Αδύνατον να προβλεφθεί σε ποιες χώρες θα φτάσει ο Covid-19 τονίζει ο ΠΟΥ

Στους 1.523 έφτασαν οι νεκροί στην Κίνα, ενώ ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας που πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού είναι το πρώτο θύμα του covid-19 στην Ευρώπη.

Ο απολογισμός των νεκρών από το Covid-19 έφτασε σήμερα τους 1.523 στην Κίνα, ενώ ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη σημειώθηκε στη Γαλλία.

Ένας 80χρονος Κινέζος τουρίστας, ο οποίος νοσηλευόταν στη Γαλλία από τις 25 Ιανουαρίου έχοντας προσβληθεί από τον ιό, κατέληξε από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο Bichat, στα βόρεια του Παρισιού.

«Θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμο το σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσει μια πιθανή πανδημική διάδοση του ιού και ως εκ τούτου την εξάπλωση του ιού ανά τη Γαλλία», δήλωσε νωρίτερα η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν.

Από την πλευρά του, ο Ρόπιν Τόμσον, ένας ειδικός της μαθηματικής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τόνισε ότι με σχεδόν 50 κρούσματα στην Ευρώπη, ένας θάνατος δεν αποτελεί έκπληξη. «Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει μέχρι στιγμής υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη», τόνισε.

Η Γαλλία έχει καταγράψει 11 κρούσματα του ιού. Στην Κίνα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 66.492 κρούσματα, ενώ έξω από την ηπειρωτική Κίνα έχουν σημειωθεί περίπου 500 κρούσματα σε 24 χώρες. Μέχρι τον θάνατο στη Γαλλία, μόνο τρεις θάνατοι από τον κοροναϊό είχαν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία.

Το ξέσπασμα του covid-19 παραμένει ένα επείγον περιστατικό για την Κίνα και είναι αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί η επιδημία, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους.

Ο Τέντρος δήλωσε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων.

Η Κίνα θα συστήσει ένα εθνικό σύστημα προμηθειών και αγορών για επείγουσες καταστάσεις καθώς και ένα πλήρες σύστημα αντιμετώπισης έκτακτων επιδημιών, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο στη μάχη της καταπολέμησης του κοροναϊού και να αποφύγει να προκαλέσει πανικό που μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς «καταστροφές».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση «γοητείας» από τον Εμανουέλ Μακρόν προς τον Κινέζο ομόλογο του

Ο Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, που υποδέχθηκαν τον Σι και τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν στο αεροδρόμιο Tarbes-Lourdes Pyrenees σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό, τους πήγαν να γευματίσουν στα αγαπημένα βουνά του Γάλλου προέδρου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά «δίκαιους κανόνες» για το εμπόριο από τον Σι Τζινπίνγκ

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εξακολουθεί να ελπίζει να τοποθετήσει τη χώρα του ως εξισορροπητή στις σινοαμερικανικές διαμάχες, συμπλήρωσε 60 χρόνια από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων με τον Kινέζο ομόλογό του.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά την αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα

Παρά τη σκληρή στάση του σε οικονομικά ζητήματα, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται τον ρόλο της Ευρώπης ως εξισορροπητικής δύναμης που επιτρέπει στην Κίνα να παραμείνει στην παγκόσμια συζήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Εμανουέλ Μακρόν με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Παρίσι

Η συζήτηση αφορούσε κυρίως την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, καθώς και στον τομέα της αεροναυπηγικής, ενώ η γαλλική πλευρά επανέλαβε την ανάγκη να ανοίξει η κινεζική αγορά στις γαλλικές επιχειρήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα στοχεύει η Γαλλία

Καθώς το Πεκίνο είναι πρόθυμο να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Παρίσι σε ορισμένους τομείς, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν θέλει η χώρα να αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.