ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Pixabay

Τα έσοδα από ηχογραφημένη μουσική στη Βουλγαρία κατέγραψαν αύξηση 44% πέρυσι

Η συνολική αξία της μουσικής αγοράς της ανήλθε σε 16,9 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό τοποθετεί τη χώρα στην 53η θέση σε πωλήσεις παγκοσμίως από τις συνολικά 70 χώρες.

Τα έσοδα από την ηχογραφημένη μουσική στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 44% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Αυτό ανακοίνωσε η Βουλγαρική Ένωση Μουσικών Παραγωγών (BAMP), μετά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η συνολική αξία της μουσικής αγοράς της Βουλγαρίας ανήλθε σε 16,9 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό τοποθετεί τη χώρα στην 53η θέση σε πωλήσεις παγκοσμίως από τις συνολικά 70 χώρες. Η Βουλγαρία αναγνωρίστηκε ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως, επισήμανε η ένωση.

«Αυτή η άνοδος οφείλεται στη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων στις πωλήσεις φυσικών μέσων και στα έσοδα από τη διαχείριση των δικαιωμάτων, όμως κυρίως από τη μεγάλη αύξηση των εσόδων από τις υπηρεσίες streaming. Το 2023, τα έσοδα αυτά αντιστοιχούσαν στο 59% της μουσικής αγοράς της Βουλγαρίας και κατέγραψαν ανάπτυξη ύψους 65,6% σε σύγκριση με το 2022», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της BAMP Πέτια Τοτσάροβα.

Σύμφωνα με την ίδια, η ανάπτυξη στα έσοδα streaming οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των εσόδων από τις επί πληρωμή συνδρομές, τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και τώρα αντιπροσωπεύουν το 72% των συνολικών εσόδων από υπηρεσίες streaming.

Τα έσοδα από τα φυσικά μέσα αυξήθηκαν κατά 13,4%, σύμφωνα με την έκθεση της IFPI. Αυτή η τάση είναι ορατή επίσης και στη βουλγαρική αγορά μουσικής. Σε αντίθεση με το 2022, όταν καταγράφηκε μια πτώση ύψους 5% στις πωλήσεις CD, το 2023 αυτό το τμήμα της αγοράς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις φυσικών μέσων στη Βουλγαρία, ήτοι 76.9%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνέδριο κατασκευαστών παραδοσιακών μουσικών οργάνων στη Βουλγαρία

Το συνέδριο θα διεξαχθεί ως Φεστιβάλ Λαϊκών Τεχνών και Χειροτεχνίας. Κατασκευαστές τσαμπούνων, αυλών, νταουλιών, ταμπουράδων και γκαντούλκα θα παρουσιάσουν όργανα που έχουν κατασκευάσει και θα δείξουν πώς φτιάχνονται στην περιοχή Μπακατζίκ.
Εργάνη πλήκτρο πληροφορικής
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: 16.000 νέες προσλήψεις τον Οκτώβριο, η ανεργία στο 5,15%

Σταθερή παρέμεινε η αγορά εργασίας τον Οκτώβριο 2025 με την ανεργία στο 5,15%. Βοηθήθηκαν 15.916 άτομα να βρουν εργασία, ενώ 3.507 ευάλωτοι πολίτες απασχολήθηκαν μέσω προγραμμάτων του ΕΚΤ+ και του Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ κυκλοφορεί «σιωπηλό» τραγούδι κατά σχεδίου για ΤΝ

Ο Πολ Μακάρτνεϊ θα κυκλοφορήσει ένα «σιωπηλό» κομμάτι τον Δεκέμβριο με αφορμή τη βινυλιακή επανέκδοση του άλμπουμ "Is This What We Want", διαμαρτυρόμενος κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης που απειλεί τα πνευματικά δικαιώματα.
Όρος Άθως στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η βουλγαρική πρεσβεία στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση για το Άγιο Όρος

Από 20 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί την έκθεση «Το Άγιο Όρος σε Σχέδια και Φωτογραφίες» των Αντρέι Γιάνεφ και Μίροσλαβ Ντάσεφ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.