ΓΔ: 2589.39 1.18% Τζίρος: 255.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:02:37
Οπλισμένος φρουρός στο Ιράκ
Στρατιωτική παρουσία στους δρόμους της Βαγδάτης με ορατή οπλοφορία και μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων.

Ρουκέτες έπληξαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

Η επίθεση έγινε με «μικρές ρουκέτες« κατά την διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών, ενώ εκπρόσωπος του στρατιωτικού συνασπισμού υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Ρουκέτες έπληξαν βάση του υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικού συνασπισμού στη Βαγδάτη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, χωρίς όμως να προκαλέσουν θύματα, δήλωσε εκπρόσωπος του συνασπισμού.

Η σημερινή επίθεση έγινε πριν το ξημέρωμα με «μικρές ρουκέτες» και δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος της συνασπισμού σε ανακοίνωση στο Twitter. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, τρεις ρουκέτες Κατιούσα έπληξαν τη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη, μια πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή όπου βρίσκονται η αμερικανική πρεσβεία, άλλες ξένες αποστολές και κτίρια της ιρακινής κυβέρνησης. Μια τέταρτη ρουκέτα έπληξε κοντινή βάση επιμελητείας για ιρακινές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ανέφερε η ανακοίνωση.

Αυτή είναι η 19η επίθεση εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων, βάσεων και συμφερόντων σε τέσσερις μήνες στο Ιράκ, τουλάχιστον κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για καμία από τις επιθέσεις αυτές που έχουν καταγραφεί από τις 28 Οκτωβρίου, αν και η Ουάσινγκτον κατηγορεί ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις ως υπεύθυνες.

Χθες, μια από τις πιο ριζοσπαστικές φιλοϊρανικές οργανώσεις του Ιράκ, η Νουτζάμπα, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «αποφάσισε να αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας (του Ιράκ) και για να δοθεί απάντηση στις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής». «Είμαστε πιο κοντά απ’ ό,τι φαντάζεστε», προειδοποίησε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκρηξη στην Υεμένη
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη της επίθεσης στο αεροδρόμιο του Ριάντ από την ΕΕ και διεθνείς ηγέτες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την αιματηρή επίθεση των Χούθι κατά του αεροδρομίου Ριάντ ως «επικίνδυνη κλιμάκωση» και κάλεσε να σταματήσουν οι επιθέσεις σε αμάχους. Στήριξη στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε η ΕΕ.
Επιβατικό αεροπλάνο νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Επανεκκινούν οι πτήσεις Ιράν-Νατζάφ την Κυριακή

Από αύριο Κυριακή, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Νατζάφ στο Ιράκ επαναφέρει πτήσεις με το Ιράν, ξεκινώντας με τρεις βραδινές πτήσεις, καθώς επιτράπηκε σε ιρανικές εταιρείες να πραγματοποιούν έως και 40 πτήσεις ημερησίως, πλην της Mahan Air.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Στον ΟΗΕ η καταγγελία 398 τουρκικών παραβιάσεων, αντιδρά η Άγκυρα

Το Ιράκ κατήγγειλε στον ΟΗΕ 398 τουρκικές παραβιάσεις εδάφους και εναέριου χώρου από Μάιο έως Αύγουστο 2026. Η Τουρκία επικαλείται αυτοάμυνα, ενώ η Βαγδάτη προχώρησε σε διαμαρτυρίες προς τον ΟΗΕ.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Νέα προθεσμία αφοπλισμού φιλοϊρανικών για 30 Ιουνίου 2027

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ όρισε την 30ή Ιουνίου 2027 ως προθεσμία για τον αφοπλισμό φιλοϊρανικών ομάδων μετά την αποχώρηση του αμερικανικού συνασπισμού, που οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτήρισαν «ιστορική νίκη».
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης γιορτάζουν την αποχώρηση ΗΠΑ από Ιράκ

Οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτήρισαν «ιστορική νίκη» την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, αποδίδοντάς τη στην αποφασιστικότητα του ιρακινού λαού να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδοκιμάζει την αποχώρηση στρατευμάτων από το Ιράκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, κάνοντας λόγο για νίκη των ΗΠΑ και εκφράζοντας αισιοδοξία για τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αλί αλ Ζαΐντι.