ΓΔ: 2680.7 1.54% Τζίρος: 220.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:36:36
Φώτο: Shutterstock

Προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τα περίχωρα της μητρόπολης του Χαλεπιού καθώς μεγαλώνει η πίεση τους κόντρα στους τζιχαντιστές και τους αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σήμερα τα περίχωρα της μητρόπολης του Χαλεπιού, συνεχίζοντας την προέλασή τους εναντίον του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών και ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ και ανέφερε η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με την πρόοδο αυτή που κατέγραψαν, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ απώθησαν τους αντιπάλους τους από τα περίχωρα του Χαλεπιού και ασφάλισαν την πόλη, που βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες. Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, το Χαλέπι ανακατελήφθη το 2016 από το καθεστώς.

Έπειτα από μάχες και αεροπορικές επιδρομές, «οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του συνόλου των οικισμών και χωριών που περιβάλλουν το Χαλέπι για πρώτη φορά από το 2012, ασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πόλη και προστατεύοντάς την από τις οβίδες» των ανταρτών και των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις «κατέγραψαν σύντομα πρόοδο στο βόρειο και δυτικό τμήμα της επαρχίας Χαλέπι μετά την ολοκληρωτική απόσυρση των αντίπαλων φατριών» και ανακατέλαβαν «σχεδόν 30 χωριά και οικισμούς», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας, «μονάδες του στρατού απελευθέρωσαν όλα τα χωριά και τους οικισμούς δυτικά της πόλης Χαλέπι». Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα όπου, όπως λέγεται, δείχνουν κατοίκους του Χαλεπιού να πανηγυρίζουν για την ανακατάληψη των χωριών από το καθεστώς.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν σήμερα την επαρχία Χαλέπι, βομβαρδίζοντας πόλεις όπως την Αναντάν, που κατόπιν κατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Στρατιωτικές πηγές των ανταρτών αναφέρουν ότι οι μαχητές τους οπισθοχώρησαν από την περιοχή, μεταξύ άλλων από τις πόλεις Αναντάν και Χαριτάν.

«Σε μία ημέρα, ανακατέλαβαν μια περιοχή στην οποία εδώ και 8 χρόνια δεν μπορούσαν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους ούτε ένα χωριό» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ισραηλιν τανκ στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Σύλληψη δύο υπόπτων από τον στρατό στη νότια Συρία

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δύο άνδρες που προσέγγισαν σε μοτοσικλέτα θέση του IDF στη ζώνη ασφαλείας στη νότια Συρία. Οι «ζώνες ασφαλείας» έχουν δημιουργηθεί στη Συρία και στον Λίβανο για την προστασία των συνόρων του Ισραήλ.
Έκρηξη στη Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κατάσχεση 250 κιλών εκρηκτικών στα σύνορα με Συρία από τον στρατό

Ο λιβανέζικος στρατός κατάσχεσε 245 κιλά εκρηκτικών, τέσσερις μηχανισμούς, οκτώ πυροκροτητές και καλώδια που εισάγονταν λαθραία από τη Συρία, ωστόσο οι λαθρέμποροι διέφυγαν πίσω στη Συρία μόλις εντοπίστηκαν.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Μυστική συνάντηση Συρίας και Χεζμπολάχ στην Τουρκία τον περασμένο μήνα

Στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν μυστικές απευθείας συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της Χεζμπολάχ, με στόχο τη μείωση της έντασης μετά την ανατροπή Άσαντ, όπως αποκαλύπτουν έξι ενημερωμένες πηγές.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Θα προστατεύσει η κυβέρνηση τους Ελληνορθόδοξους στη Συρία;

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Σ, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, ρωτούν την κυβέρνηση αν υπάρχει στρατηγική προστασίας των Ελληνορθόδοξων της Συρίας, ενώ ζητούν πρωτοβουλίες για την ασφάλεια μειονοτήτων εν μέσω νέου καθεστώτος στη χώρα.
Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση ενόπλων σε λεωφορείο στη Χομς: Επτά νεκροί, τέσσερις τραυματίες

Επτά νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης ενόπλων κατά λεωφορείου στη Χομς της Συρίας. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται εργαζόμενοι εταιρείας και ένας υπάλληλος ηλεκτρισμού. Οι δράστες διαφεύγουν.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα – Δαμασκός: Επαναπροσέγγιση της Συρίας με το βλέμμα στραμμένο στην Άγκυρα

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση του Χάρη Θεοχάρη με τη νέα επιτετραμμένη της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας στην Ελλάδα. Ο στόχος της Αθήνας για είσοδο στην ανοικοδόμηση της Συρίας και η προσεχής επαναλειτουργία της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών. Οι ελληνικές ανησυχίες και η Άγκυρα.